DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. martā, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Edgars Rinkēvičs: starptautiskai sabiedrībai jānodrošina Ukrainas teritoriālā integritāte

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
28. februārī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs apmeklēja Ukrainu darba vizītē. Kijevā ministrs tikās ar Verhovna Rada priekšsēdētāju, valsts prezidenta pienākumu izpildītāju Oleksandru Turčinovu (Oleksandr Turchynov), premjerministru Arsēniju Jaceņuku (Arseniy Yatsenyuk), ārlietu ministru Andriju Deščicu (Andriy Deshchitsya)Verhovna Rada deputātu, bijušo ārlietu ministru Borisu Tarasjuku (Boris Tarasyuk).

Ministrs sarunā ar Ukrainas amatpersonām pauda bažas par notiekošo Krimas pussalā un uzsvēra Latvijas stingro atbalstu Ukrainas teritoriālās vienotības saglabāšanai. "Jānodrošina 1994. gadā Budapeštā parakstītās starptautiskās vienošanās, kas garantē Ukrainas neatkarību un teritoriālo vienotību, nelokāmu izpildi. Starp vienošanās parakstītājvalstīm ir ASV, Lielbritānija un ir arī Krievija. Jebkuri mēģinājumi veicināt separātismu ir kategoriski nosodāmi", pauda Latvijas ministrs. Ministrs atzinīgi novērtēja Ukrainas varas iestāžu nosvērto pieeju situācijas Krimā risināšanā un aicināja arī turpmāk izvairīties no provokācijām. Ukrainas puse aicināja piemērot ES plānotās sankcijas bijušajām Ukrainas amatpersonām, t. sk., tām, kuras piesavinājušās un personiskiem mērķiem izmantojušas lielus finanšu līdzekļus. Ārlietu ministrs E. Rinkēvičs pauda Latvijas atbalstu šādiem pasākumiem.

Apspriežot Ukrainas eirointegrācijas kursu, E. Rinkēvičs izteica atbalstu pēc iespējas ātrākai Asociācijas līguma parakstīšanai starp ES un Krieviju, kā arī vīzu atvieglojumu sagatavošanā un noslēgšanā. Ministrs solīja Latvijas iesaisti, risinot Ukrainas attīstībai būtiskus jautājumus ES, ANO, EDSO, Starptautiskā Valūtas fonda un citu starptautisku organizāciju ietvaros – īpaši, sagatavojot ekonomiskās, kā arī finanšu palīdzības paketi.

Ukrainas augstākās amatpersonas sirsnīgi pateicās par Latvijas līdzšinējo atbalstu – gan Ukrainas virzībai pa eirointegrācijas ceļu, gan arī, uzņemot protestos cietušos ukraiņus ārstēšanai Latvijā. "Latvija bija viena no pirmajām valstīm, kas sniedza mums tik ļoti nepieciešamo palīdzību. Mēs to augsti novērtējam", uzsvēra Ukrainas pārstāvji.

Vizītes laikā E. Rinkēvičs apmeklēja Neatkarības laukumu Kijevā un pie barikādēm nolika ziedus, pieminot tur bojā gājušo cilvēku piemiņu.

Preses kontaktiem:
Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments
Preses un informācijas nodaļa
Tālr.: (+371) 67016 272
Fakss: (+371) 67828 121
E-pasts: media@mfa.gov.lv
Mājas lapa: www.mfa.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI