VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
28. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Personība
TĒMA: Tieslietas
8
8

Dzintars Rasnačs: Lepojos ar latviešu kā valsts valodas nostiprināšanu Satversmē

LV portālam: DZINTARS RASNAČS, Tieslietu ministrs
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs ir gandarīts, ka atjaunota Latvijas vēstures kā atsevišķa mācību priekšmeta mācīšana skolās, tūkstoši jauniešu ir pievienojušies Jaunsardzei, ir vērojama daudz lielāka patriotiska aktivitāte.

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

Dzintars Rasnačs – tieslietu ministrs un Nacionālās apvienības politiķis, politikā iesaistījies jau Tautas frontes pirmsākumos. 90. gadu beigās ievēlēts Saeimā, kur darbojies dažādos amatos. Nopelnīt miljonu ministrs nekāro, bet lepojas ar paveikto latviešu valodas kā valsts valodas nostiprināšanā Latvijas Republikas Satversmes ievadā.
īsumā
  • Vislielākais gandarījums ir nacionāli konservatīvās ideoloģijas spēja apvienot daudzas politiskās organizācijas, tās pēctecība un attīstība.
  • Lepojas ar lēmumiem, kas stiprinājuši sabiedrības pārliecību par taisnīgumu un nacionālo konservatīvismu kā vienīgo drošo garantiju mūsu tautas nākotnei.
  • Sports veidoja un nostiprināja raksturu - patstāvību, pārliecību un mērķtiecību.
  • 19. oktobrī Juridiskajā koledžā atklāta tieslietu ministra pirmā fotoizstāde.

Esat politikā no 1988. gada, kad iesaistījāties Latvijas Tautas frontē. Kas šajos gandrīz 30 gados ir sagādājis vislielāko gandarījumu, kas – vilšanos?

Vislielākais gandarījums ir nacionāli konservatīvās ideoloģijas spēja apvienot daudzas politiskās organizācijas, tās pēctecība un attīstība.

Vilšanās bija pirmajos atjaunotās Latvijas Republikas 10-15 gados, kad netika pievērsta liela uzmanība bērnu patriotiskajai audzināšanai. Tolaik izglītības iestādes ne pārāk bieži piedalījās mūsu valsts svētku un atceres dienu pasākumos. Tagad ir citādāk – atjaunota Latvijas vēstures kā atsevišķa mācību priekšmeta mācīšana skolās, tūkstoši jauniešu ir pievienojušies Jaunsardzei, ir vērojama daudz lielāka patriotiska aktivitāte. Arī mediji pēdējos gados ir aktīvāki, skaidrojot mūsu tautas un valsts vēsturi un stāstot par Latviju tās pirmās neatkarības periodā.

Ar kuru lēmumu, ko esat pieņēmis, lepojaties?

Visvairāk ar tiem lēmumiem, kas stiprinājuši sabiedrības pārliecību par taisnīgumu un nacionālo konservatīvismu kā vienīgo drošo garantiju mūsu tautas nākotnei, īpaši – ar paveikto latviešu valodas kā valsts valodas nostiprināšanā Latvijas Republikas Satversmes ievadā, 4., 18., 21., 101. un 121. pantā.

Pirmo reizi tieslietu ministra amatā nokļuvāt 1995. gadā. Ja jums vaicātu, kā kļūt par ministru, ko atbildētu?

Tieslietu ministra amatā esmu piekto reizi. Ir vajadzīga izaicinājuma un drosmes sajūta, atbalsts politiskajā spēkā, kas tevi izvirza, atbalsts ģimenē, zināšanas un pārliecība, ka paveiksi to, par ko pašam un komandai, kas ar tevi strādā, būs gandarījums.

Par ko bērnībā vēlējāties kļūt?

Atklāti runājot, nebija tādas konkrētas profesijas, par ko būtu sapņojis. Bērnībā daudz mācījos, daudz sportoju, izmēģināju vairākus sporta veidus, daudz strādāju – vasarās laukos, vēlāk – dārzniecībā un dažādās rūpnīcās. Biju gan sabiedrisks, gan pieticīgs un ļoti paškritisks vienlaikus. Bērnība bija gan saulaina, gan pārbaudījumiem pārbagāta. Vērtīga bērnība. Manai mammai paldies!

Vai ir kādi notikumi, personības, kas jūs ir iedvesmojušas, visvairāk ietekmējušas jūsu dzīvi?

Sports. Riteņbraukšanā trenējos no 11 līdz 16 gadu vecumam. Tas veidoja un nostiprināja raksturu - patstāvību, pārliecību un mērķtiecību. Protams, arī tehnikuma gadi, mani izcilie skolotāji matemātikā un latviešu valodā.

Ja vajadzētu apgūt jaunu profesiju, kura tā būtu?

Tā noteikti būtu saistīta ar vides aizsardzību, radošu komercdarbību vai arī ar sabiedriskajām attiecībām. Tās lietas man ir sirdij tuvas.

Vai gribētu nopelnīt miljonu? Kā to tērētu?

Negribētu gan. Lai dzīvotu saskaņā ar sevi, miljons nav vajadzīgs. Piekrītu, ka laimīgai dzīvei cilvēkam ir vajadzīga labklājības sajūta, taču "pārēšanās" ir kaitīga veselībai un rada nevajadzīgas problēmas. 

Kam dodat priekšroku brīvajā laikā?

Aktīvai atpūtai dabā. Spiningošana, fotografēšana, ekotūrisms, sēņošana, latviešu pirts.

19. oktobrī Juridiskajā koledžā atklāju savu pirmo fotoizstādi. Tai sekos turpinājums vietās, no kurām esmu saņēmis un vēl saņemšu uzaicinājumu to darīt. Tas ir nekomerciāls projekts un tā moto: "Saskati skaisto ap sevi!" Juridiskajā koledžā izstāde būs brīvi pieejama ilgāku laiku.

Vai ir kāda grāmata, kuru pārlasāt vairāk nekā vienu reizi?

Vēlos pārlasīt, piemēram, Jāņa Lejiņa triloģiju "Zīmogs sarkanā vaskā", bet zinu, ka tas atkal būs vairākas naktis līdz četriem no rīta, tādēļ pagaidām atlieku.

Vai ir kāda vieta uz pasaules, kur sapņojat aizbraukt?

Tā noteikti ir Jaunzēlande ar savu neatkārtojamo dabu.

Kāds ir jūsu dzīves moto?

Manas dzīves pieredze un filozofija liek teikt šādi:

"Tuvākais – Ģimene un Māte Daba.

Neatņemamais – Ticība un Mīlestība.

Vērtīgais – jaunas zināšanas, pieredze un izaugsme.

Patīkamais – patiesa, darbā pelnīta, neviltota atzinība."


"Personība tuvplānā" – LV portālā  katru piektdienu.  Amatpersonu, valsts pārvaldē strādājošo un sabiedrībā pazīstamu cilvēku atbildes uz jautājumiem  "aiz kadra" - par sevi un dzīvi Latvijā, kad darbavietas durvis ir aizvērušās.

Iesaki LV portālam savu personību sarunai "aiz kadra"! Sūti e-pastu uz adresi portals@lv.lv!

Labs saturs
8
Pievienot komentāru

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI