E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31443
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kam ir piekļuve Prokuratūras informācijas sistēmai

J
jautā:
08. janvārī, 2024
Oļegs

Vai Latvijā ir piekļuve Prokuratūras informācijas sistēmai?

A
atbild:
10. janvārī, 2024
Latvijas Republikas prokuratūra
Aiga Eiduka, preses sekretāre
Linda Ņikona
LV portāls

Saskaņā ar Prokuratūras likuma 51.1 pantu Prokuratūras informācijas sistēma un tās programmnodrošinājums ir valsts informācijas sistēma, kuras uzturēšanu un attīstību finansē no valsts pamatbudžeta. Prokuratūras informācijas sistēmas pārzinis un turētājs ir prokuratūra. Ministru kabinets (MK) nosaka Prokuratūras informācijas sistēmas uzturēšanas un izmantošanas kārtību, kā arī Prokuratūras informācijas sistēmā iekļaujamās informācijas apjomu, ievērojot normatīvajos aktos noteiktos ierobežojumus.

Prokuratūras informācijas sistēmā iekļautā informācija ir ierobežotas pieejamības informācija, ja likumā nav noteikts citādi.

Prokuratūras likuma 51.2 pantā paredzēts, ka ģenerālprokurors nosaka prokuroriem un darbiniekiem amata vai darba pienākumu pildīšanai nepieciešamās tiesības piekļūt informācijas sistēmām.

Prokuratūras informācijas sistēmas uzturēšanas un izmantošanas kārtību, kā arī sistēmā iekļaujamās informācijas apjomu nosaka MK noteikumi Nr. 177 “Prokuratūras informācijas sistēmas noteikumi”. Tajos minēts, ka Prokuratūras informācijas sistēmas izmantošanas mērķis ir elektronizēt vai automatizēt prokuratūras lietvedības ciklu, lai nodrošinātu vienotu elektronisku informācijas reģistrēšanu, apstrādi, glabāšanu, izmantošanu, pārraidīšanu un pieejamību, nepieciešamās informācijas apmaiņu starp prokuratūras struktūrvienībām un informācijas elektronisku apmaiņu ar citām informācijas sistēmām vai iestādēm, kā arī automatizētu statistikas datu un pārskatu sagatavošanu un nodošanu vai publicēšanu.

Latvijas Republikas prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka norāda, ka prokurori un prokuratūras darbinieki sistēmu izmanto amata vai darba pienākumu izpildes laikā atbilstoši iepriekš minētajam mērķim. Proti, prokurori un prokuratūras darbinieki tiesības izmantot sistēmu iegūst, uzsākot pildīt amata vai darba pienākumus.

Atbilstoši Prokuratūras informācijas sistēmas noteikumu 11. punktam, lai valsts vai pašvaldības iestāde saņemtu sistēmā iekļauto informāciju normatīvajos aktos noteikto funkciju veikšanai, tā iesniegumā sistēmas pārzinim pamato, kādu funkciju veikšanai nepieciešama attiecīgā informācija. Ja valsts vai pašvaldības iestādei piešķir pastāvīgu piekļuvi sistēmā iekļautajai informācijai, sistēmas pārzinis informāciju sniedz saskaņā ar vienošanos, kurā nosaka piekļuves kārtību informācijai, pušu saistības un informācijas apjomu.

Valsts un pašvaldības iestāde, kura pastāvīgi saņem sistēmā iekļauto informāciju normatīvajos aktos noteikto funkciju veikšanai, izmanto e-lietas komponentes, starpsistēmu savienojumus vai datu izplatīšanas risinājumu.

Vienlaikus, kā norāda A. Eiduka, ja jautājums ir uzdots kontekstā ar e-krimināllietu, saskaņā ar Kriminālprocesa likumu e-krimināllieta sastāv no Kriminālprocesa informācijas sistēmas, kuras pārzinis un turētājs ir Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs, no Prokuratūras informācijas sistēmas, kuras pārzinis un turētājs ir Latvijas Republikas prokuratūra, no tiesu informatīvās sistēmas un e-lietas portāla, kuru pārzinis un turētājs ir Tiesu administrācija. “Paredzēts, ka katrs lieto savu pamatdarbības sistēmu, un Procesu norises elektroniskā vidē valsts platformas likums nosaka e-lietas darbības risinājumus,” skaidro A. Eiduka.

Saskaņā ar Procesu norises elektroniskā vidē valsts platformas likuma 9. panta trešo daļu iestādes, kuras e-lietas platformā apstrādā personas datus procesu normatīvajos aktos noteikto funkciju izpildei, apmainoties ar pamatdarbības informācijas sistēmās esošajiem e-lietas datiem, ir:

  • Latvijas Republikas prokuratūra un Eiropas Prokuratūra;
  • tiesa;
  • Kriminālprocesa likuma 386. pantā noteiktās izmeklēšanas iestādes;
  • Administratīvās atbildības likuma 115. panta pirmajā un trešajā daļā noteiktās iestādes;
  • Valsts probācijas dienests;
  • Ieslodzījuma vietu pārvalde;
  • citas valsts un pašvaldību iestādes, kuru darbību reglamentējošajos normatīvajos aktos noteikts, ka šo iestāžu funkcijas ir saistītas ar nolēmuma izpildi.

Procesā iesaistītās personas e-lietas platformā apstrādā personas datus, lai elektroniskajā vidē īstenotu procesu normatīvajos aktos noteiktās funkcijas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas