SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Edīte Brikmane
LV portāls
17. februārī, 2017
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Papildu 22 miljoni rindu mazināšanai un C hepatīta pacientu ārstēšanai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Lūka/ LETA

Rindu mazināšanai uz veselības aprūpes pakalpojumiem un C hepatīta medikamentu pieejamības uzlabošanai jau šogad tiek novirzīts papildu finansējums 22 miljonu eiro apmērā. Veselības ministrija lēš, ka tādējādi pacientiem tiks nodrošināts par 13,9% jeb 730 tūkstošiem eiro vairāk pakalpojumu ambulatorajā sektorā nekā 2016. gadā, kas kopumā varētu samazināt gaidīšanas rindas par 25 procentiem.
īsumā
  • Papildu finansējums 16,6 miljonu eiro apmērā pacientiem ļaus nodrošināt par 13,9% jeb 730 tūkstošiem eiro vairāk pakalpojumu sekundārajā ambulatorajā sektorā.
  • Gaidīšanas rindu apjoma samazinājums 2017. gadā pēc papildu finansējuma piešķiršanas plānots 25% apmērā.
  • Papildu finansējums 5,5 miljonu eiro apmērā paredz nodrošināt ārstēšanu ar bezinterferona terapiju papildus 203 pacientiem ar aknu bojājumiem F3/F4 stadijā.

Informatīvo ziņojumu "Par veselības reformas pasākumu īstenošanas turpināšanu 2017. gadā" Ministru kabinets atbalstīja 14. februārī. Tādējādi, lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti un pieejamību Latvijas iedzīvotājiem, 2017. gadā plānots novirzīt 34,3 miljonus eiro no Eiropas Komisijas pieļautā valsts budžeta deficīta palielinājuma 0,1% apmērā šādiem veselības aprūpes pasākumiem:

  1. rindu mazināšanai pie speciālistiem, uz diagnostiskajiem izmeklējumiem, dienas stacionārā un ambulatorajā rehabilitācijā;
  2. onkoloģisko saslimšanu diagnostikas un ārstēšanas pieejamības uzlabošanai;
  3. reformas valsts kompensējamo medikamentu nodrošinājumam C hepatīta pacientiem F3 un F4 stadijā veikšanai.

Pagājušā gada nogalē jau daļēji tika sākti reformu pasākumi onkoloģijas jomā, kas sīkāk izklāstīti citā Veselības ministrijas informatīvajā ziņojumā "Par veselības aprūpes pasākumu īstenošanu 2017. gadā". Šim nolūkam no rezervētās summas iedalīti 12,3 miljoni eiro, kas onkoloģijas pacientiem paredz nodrošināt par 47,7 tūkstošiem eiro valsts apmaksāto izmeklējumu un konsultāciju vairāk nekā 2016. gadā. Līdztekus papildu finansējuma piešķiršanai ir veiktas izmaiņas Ministru kabineta noteikumos Nr. 1529 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība", nosakot ārstniecības iestādes pienākumu nodrošināt valsts apmaksātus izmeklējumus 10 darbdienu laikā, ja tos pacientam nozīmējis veikt ģimenes ārsts saistībā ar medicīniski pamatotām aizdomām par ļaundabīgu audzēju, kā arī kārtību, kā ārstniecības iestāde nodrošina turpmākos precizējošos diagnostiskos izmeklējumus un sāk pacientu aprūpi ar apstiprinātu onkoloģisko diagnozi ne vēlāk kā mēneša laikā pēc pirmā speciālista konsultācijas.

Mazinās rindas uz sekundārās ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumiem

Turpmākās reformas attiecas uz ambulatoro sektoru ar mērķi mazināt rindas uz speciālistu konsultācijām, diagnostiskajiem izmeklējumiem, pakalpojumiem dienas stacionārā un ambulatorajā rehabilitācijā. Šim nolūkam no rezervētās summas iedalīti 16,6 miljoni eiro. 

Pieejamības uzlabošanai sekundārajā ambulatorajā sektorā piešķirto līdzekļu sadalījums paredz nodrošināt:

  • papildu 270 246 speciālistu konsultācijas;
  • papildu 328 076 ambulatoros izmeklējumus;
  • papildu 62 472 dienas stacionāra pakalpojumus;
  • papildu 70 028 ambulatorās rehabilitācijas pakalpojumus.

Veselības ministrija lēš, ka gadījumā, ja kopējais pacientu skaits paliek nemainīgs, 2017. gadā sākotnēji gaidīšanas rindu apjoma samazinājums pēc papildu finansējuma piešķiršanas varētu samazināties par 25 procentiem un, turpinot reformu, turpmākajos gados – par 50 procentiem.

"Finansējuma pieaugums ļaus nodrošināt ārstēšanu ar bezinterferona terapiju vēl papildus 203 pacientiem."

Pieaugot valsts apmaksāto pakalpojumu pieejamībai, politikas plānotāji sagaida, ka daļa no iedzīvotājiem, kuri pakalpojumus saņem, veicot privātus maksājumus, turpmāk izvēlēsies saņemt valsts apmaksātos. Tāpēc, lai turpinātu reformu, papildus nepieciešams palielināt valsts apmaksāto pakalpojumu apjomu par vēl vismaz 50 procentiem. Slimību profilakses un kontroles centra aprēķini liecina – lai nodrošinātu plānoto 50% rindu samazinājumu, sākot ar 2018.gadu, nepieciešams ambulatoro pakalpojumu pieejamībā ieguldīt vēl vismaz 25 miljonus eiro gadā, sasniedzot vēl papildus 1 096 219 pakalpojumus.

"Pats svarīgākais, ko vēlamies panākt, ir ne tikai rindu mazināšana un pieejamības uzlabošana, bet arī agrīna slimību diagnostika un ārstēšana, darbnespējas lapu dienu skaita samazināšanās, kam ir efekts uz tautsaimniecību kopumā. Ja cilvēki ir veselāki, viņi ātrāk atgriežas savā darbavietā," uzsver veselības ministre Anda Čakša.

5,5 miljoni C hepatīta ārstēšanai

Otrs reformu virziens, kam no rezervētās summas paredzēti 5,5 miljoni eiro, ir kompensējamo medikamentu pieejamības uzlabošana C hepatīta pacientiem. Finansējuma pieaugums ļaus nodrošināt ārstēšanu ar bezinterferona terapiju vēl papildus 203 pacientiem jeb 30% slimības upuru, kam konstatēta F3/F4 aknu bojājumu stadija. Klīnisko pētījumu rezultāti uzrāda, ka, pielietojot tiešās iedarbības interferonu nesaturošus līdzekļus pacientiem ar aknu bojājumiem F3/F4 stadijā, tiek nodrošināta izārstēšanās vairāk nekā 95% gadījumu. Tādējādi Veselības ministrija plāno samazināt mirstību no C hepatīta par 8 procentiem, vienlaikus samazinot arī tālāku slimības izplatību par 4 procentiem jeb 1600 inficētajiem.

Turpmākie soļi

Kā norāda veselības ministre A. Čakša, pašreizējās reformas, kas vērstas uz pakalpojumu pieejamības uzlabošanu pacientiem, ir tikai daļa no plašāka reformu plāna. Kā nākamos soļus ministre min atalgojuma jautājuma sakārtošanu ārstniecības personām. Ziņojumu par turpmāko reformu gaitu (slimnīcu kartējumu, pakalpojumu struktūru un iepirkumu izmaiņām, kā arī ministrijas pakļautībā esošo iestāžu funkciju pārdali un reorganizāciju) plānots izstrādāt līdz šī gada aprīlim. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI