SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
27. jūnijā, 2015
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Lauku attīstība
3
3

Prasības bērnu pārtikai un mākslīgajiem maisījumiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mākslīgo maisījumu marķējumā obligāti jānorāda, ka mātes piens ir vislabākais mazulim.

FOTO: www.sxc.hu

Mazuļiem pirmajā dzīves gadā uzturs ir ļoti būtisks, tādēļ vecāki tam velta īpašu uzmanību. Normatīvie akti stingri nosaka, kādām prasībām jāatbilst tirdzniecības vietās nopērkamajai zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai un mākslīgajiem maisījumiem zīdaiņiem.
īsumā
  • Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzēto pārtiku un mākslīgos maisījumus ražo no sastāvdaļām, kuru piemērotība ir pierādīta ar vispāratzītiem zinātniskiem datiem.
  • Mākslīgie maisījumi nedrīkst saturēt jebkādas vielas tādā daudzumā, kas varētu kaitēt mazuļu veselībai.
  • Speciālajā bērnu pārtikā, mākslīgajos maisījumos ir atļauts pievienot vielas, kas nodrošina organismam nepieciešamo.
  • Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzēto pārtiku un mākslīgos maisījumus mazumtirdzniecībā drīkst izplatīt tikai fasētus.

Prasības zīdaiņu un mazu bērnu pārtikai un tās marķējumam noteic MK noteikumi Nr.269, savukārt prasības mākslīgajiem maisījumiem zīdaiņiem un mākslīgajiem papildu ēdināšanas maisījumiem zīdaiņiem, to marķējumam – MK noteikumi Nr.370. Mazuļa pirmajiem dzīves mēnešiem paredzēto uzturu var iegādāties gan veikalos, gan aptiekās. Jebkurā tirdzniecības vietā nopērkamajai šādai pārtikai ir jāatbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, līdz ar to nav nozīmes, vai mazuļu pārtiku iegādāties aptiekā vai veikalā.

Par zīdaiņu pārtiku uzskata tādu, kura paredzēta mazulim vecumā no četriem līdz divpadsmit mēnešiem, savukārt par mazu bērnu pārtiku – pārtiku, kas paredzēta mazulim no viena līdz trīs gadu vecumam. Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētā pārtika apmierina veselu zīdaiņu un mazu bērnu uztura prasības un ir lietojama zīdaiņu barošanai periodā, kad tiek pārtraukta zīdīšana, kā arī mazu bērnu pakāpeniskai pieradināšanai pie parastās pārtikas vai uztura papildinājumam.

MK noteikumu Nr.269 5.punktā norādīts, kas tiek uzskatīts par zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētu pārtiku. Tā ir:

  • apstrādātu graudaugu pārtika, kuras sastāvs atbilst šo noteikumu 1.pielikumā minētajām prasībām:
    • graudaugu pārtika, kas ir pagatavota vai ko sagatavo lietošanai, pievienojot pienu vai citus piemērotus uzturā lietojamus šķidrumus;
    • graudaugu pārtika, kurai pievienota pārtika ar augstu olbaltumvielu saturu un kuru sagatavo lietošanai, pievienojot ūdeni vai citus šķidrumus, kas nesatur olbaltumvielas;
    • makaronu ēdieni, ko sagatavo lietošanai, vārot ūdenī vai citos piemērotos šķidrumos;
    • sausiņi un cepumi, kas izmantojami bez iepriekšējas sagatavošanas vai ko sagatavo lietošanai, saberžot un pievienojot ūdeni, pienu vai citus piemērotus šķidrumus;
  • pārtika, kura nav minēta MK noteikumu Nr.269 5.1.apakšpunktā un kuras sastāvs atbilst noteikumu 2.pielikumā minētajām prasībām.

Mākslīgie maisījumi zīdaiņiem un mākslīgie papildu ēdināšanas maisījumi zīdaiņiem paredzēti mazuļiem no dzimšanas un ir piemēroti zīdaiņu ēdināšanai, ja viņus nav iespējams zīdīt.

Atbilstoši lietošanas mērķim mākslīgos maisījumus iedala divās grupās:

  • mākslīgie maisījumi zīdaiņiem, kas paredzēti zīdaiņu īpašajai diētai dzīves pirmo mēnešu laikā un apmierina šādu zīdaiņu uztura prasības līdz atbilstošas papildu ēdināšanas uzsākšanai;
  • mākslīgie papildu ēdināšanas maisījumi zīdaiņiem, kas paredzēti zīdaiņu īpašajai diētai, uzsākot atbilstošu papildu ēdināšanu, un veido galveno uztura šķidruma daļu šādu zīdaiņu un bērnu vecumā no viena līdz trijiem gadiem pakāpeniski mainīgā diētā.

Prasības sastāvam un marķējumam

Raidījuma "Māmiņu klubs" producente Sandija Salaka norāda, ka jaunie vecāki mazulim paredzēto mākslīgo maisījumu izvēlē vairāk uzticas ārstiem, jo zīdaiņiem nereti ir specifiskas problēmas, piemēram, alerģija, un tieši ārsts var ieteikt piemērotāko mākslīgo maisījumu. S.Salakas novērojumi liecina, ka jaunie vecāki ir diezgan zinoši par bērnu un zīdaiņu pārtiku un spēj mazulim piemērotu uzturu izvēlēties patstāvīgi, jo izglītojas šajos jautājumos vēl pirms dzemdībām. Vienīgi nereti vecāki apmulst plašajā piedāvājumā.

Zīdaiņiem un maziem bērniem paredzēto pārtiku, kā arī mākslīgos maisījumus drīkst ražot no sastāvdaļām, kuru piemērotība mazuļu barošanai ir pierādīta ar vispāratzītiem zinātniskiem datiem. Attiecībā uz mākslīgajiem maisījumiem MK noteikumi paredz, ka maisījumi nedrīkst saturēt jebkādas vielas tādā daudzumā, kas varētu kaitēt zīdaiņu un mazu bērnu veselībai.

Mākslīgos maisījumus zīdaiņiem ražo tikai no olbaltumvielu avotiem, kas minēti MK noteikumu Nr.370 1.pielikumā, un citām pārtikas sastāvdaļām, kuru piemērotība zīdaiņu īpašai diētai no dzimšanas ir konstatēta, pamatojoties uz vispāratzītu zinātnisku informāciju.

Gan speciālajā bērnu pārtikā, gan mākslīgajos maisījumos ir atļauts pievienot vielas, kas nodrošina mazulim, piemēram, vitamīnus, minerālvielas utt. Pievienojamās vielas un to devas nosaka MK noteikumi Nr.269 un Nr.370. Vielas, kas tajos nav minētas, pievienot pārtikā nedrīkst.

"Mākslīgā maisījuma marķējumā sniegtā informācija par produkta lietošanu nedrīkst iekļaut ieteikumu atteikties no zīdīšanas. "

Normatīvie akti noteic, ka zīdaiņiem un maziem bērniem paredzēto pārtiku un mākslīgos maisījumus mazumtirdzniecībā drīkst izplatīt tikai fasētus.

Mazuļiem paredzētās pārtikas marķējumā papildus informācijai, kuru paredz normatīvie akti par fasētu pārtikas preču marķēšanu un informācijas sniegšanu patērētājam, jābūt arī papildu ziņām.

Uz zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētās pārtikas marķējuma papildus jānorāda:

  • produkta enerģētiskā vērtība kilodžoulos (kJ) un kilokalorijās (kcal), olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku (lipīdu) daudzums, izteikts skaitļos, 100 gramos vai 100 mililitros produkta un, ja nepieciešams, patēriņam ieteiktajā produkta daudzumā;
  • katras minerālvielas un katra vitamīna vidējais daudzums (MK noteikumu Nr.269 1. un 2.pielikums), izteikts skaitļos, 100 gramos vai 100 mililitros fasēta produkta un, ja nepieciešams, patēriņam ieteiktajā produkta daudzumā;
  • vecums, no kura produktu drīkst lietot, ņemot vērā tā sastāvu, struktūru un citas īpašības, bet ne agrāk par četriem mēnešiem;
  • lipekļa klātbūtne vai trūkums, ja produkts paredzēts bērniem, kas jaunāki par sešiem mēnešiem;
  • ja nepieciešams, produkta sagatavošanas pamācība un norādījumi par šo pamācību ievērošanas nozīmi.

Uz mākslīgā maisījuma zīdaiņiem un mākslīgā papildu ēdināšanas maisījuma zīdaiņiem marķējuma papildus jānorāda:

  • produkta enerģētiskā vērtība kilodžoulos (kJ) un kilokalorijās (kcal) un olbaltumvielu, ogļhidrātu un tauku daudzums (skaitliskā izteiksmē) 100 mililitros lietošanai sagatavota produkta;
  • katra MK noteikumu Nr.370 1. vai 2.pielikumā minētā vitamīna un katras minerālvielas vidējais daudzums (skaitliskā izteiksmē), kā arī, ja tie ir pievienoti, holīna, inozīta un karnitīna daudzums (skaitliskā izteiksmē) 100 mililitros lietošanai sagatavota produkta;
  • produkta sagatavošanas, uzglabāšanas un lietošanas pamācība un brīdinājums par bīstamību veselībai, ko var radīt nepareizi sagatavots vai uzglabāts produkts.

Ja mākslīgais maisījums pagatavots tikai no govs vai kazas piena olbaltumvielām, produkta marķējumā norāda attiecīgo mākslīgā maisījuma tirdzniecības nosaukumu – "Mākslīgais piena maisījums zīdaiņiem" vai "Mākslīgais papildu ēdināšanas piena maisījums zīdaiņiem".

Likumdevējs ir stingri noteicis, ka mākslīgo maisījumu marķējumā jāinformē par to, ka mātes piens ir vislabākais mazulim. Mākslīgā maisījuma marķējumā ir aizliegts izmantot vārdus, kas to pielīdzina mātes pienam, piemēram, "pielāgots", "adaptēts". Uz tā iepakojuma jābūt norādei par zīdīšanas pārākumu un mātes pienu kā vislabāko zīdaiņa uzturu, kas pasargā zīdaini no veselības traucējumiem. Tāpat marķējumā sniegtā informācija par produkta lietošanu nedrīkst iekļaut ieteikumu atteikties no zīdīšanas.

Veic mazuļu pārtikas kvalitātes kontroli

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) veic kontroles pasākumus dažādu pārtikas produktu grupām, tostarp pārtikas produktiem, kas paredzēti zīdaiņiem un maziem bērniem. Kontroli reglamentē gan Eiropas Savienības, gan Latvijas normatīvie akti.

Normatīvie akti nosaka, kurus pesticīdus aizliegts izmantot lauksaimniecības produktu ieguvē, ja šos produktus izmanto zīdaiņu un mazu bērnu pārtikas un mākslīgo maisījumu ražošanā. Vienlaicīgi normatīvie akti paredz, ka mazuļiem speciālajā pārtikā ir pieļaujamas pesticīdu atliekas. Tomēr bērnu vecākiem nav pamata uztraukties. "Pēc būtības mākslīgajos maisījumos zīdaiņiem un mākslīgajos papildu ēdināšanas maisījumos zīdaiņiem pesticīdi nav pieļaujami, bet, tā kā visām analīžu metodēm ir zemākās noteikšanas robežas, kas parasti nav nulle, tad MK noteikumos esošās pieļaujamās normas ir uzrādītas tādā daudzumā, kā ir pieļaujamā analīzes metodes noteikšanas robeža.

MK noteikumos ir arī norāde, kādus pesticīdus nedrīkst izmantot lauksaimniecībā to produktu apstrādē, kurus ražošanas procesā kā sastāvdaļas izmanto mākslīgajos maisījumos zīdaiņiem un mākslīgajos papildu ēdināšanas maisījumos zīdaiņiem.

"PVD veic kontroles pasākumus pārtikas produktiem, kas paredzēti zīdaiņiem un maziem bērniem. "

Jāņem vērā, ka arī tad, ja pesticīdi nav lietoti konkrētās pārtikas ražošanas laikā, daži pesticīdi sadalās ļoti lēni un joprojām piesārņo apkārtējo vidi, un tiek pieļauta iespēja, ka tie var nonākt mākslīgajā maisījumā zīdaiņiem un mākslīgajā papildu ēdināšanas maisījumā zīdaiņiem pat tad, ja nav lietoti konkrētajā ražošanas procesā.

Tādēļ arī, domājot par zīdaiņu un mazu bērnu neaizsargātību un veselību, ES normatīvajos aktos un MK noteikumos pieļaujamās normas ir ļoti mazas, kas atbilst analīzes metodes noteikšanas robežai," skaidro Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Pārtikas nekaitīguma nodaļas vadītāja Sarma Sleže.

PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Vineta Grīnberga norāda, ka PVD saskaņā ar Eiropas Savienības koordinēto pesticīdu programmu katru gadu ņem zīdaiņu un bērnu pārtikas paraugus laboratoriskai testēšanai. Kā arī veic pārbaudes uz nitrātu klātbūtni zīdaiņiem vai maziem bērniem paredzētos pārtikas produktos, pārbauda arī graudaugu pārtikas produktus uz mikotoksīnu klātbūtni. Līdz šim zīdaiņiem un maziem bērniem paredzētā pārtikā nekas kaitīgs vai aizdomīgs nav konstatēts. Aizvadītajā gadā Pārtikas un veterinārais dienests ir saņēmis dažas patērētāju sūdzības par mākslīgo maisījumu kvalitāti, taču tajās minētie fakti nav apstiprinājušies, uzsver PVD speciāliste.

"Māmiņu kluba" producente S.Salaka atzīmē, ka pēdējos desmit gados tikai dažas reizes ir pieredzēti skandāli saistībā ar bērnu pārtiku, kad mammas tikušas maldinātas par produktu saturu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI