DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Vizualizācija: Iepazīsties ar valsts budžeta līdzekļu ieguldījumu dažādās nozarēs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Turpinot 2017. gadā iesākto, Finanšu ministrija (FM) arī šogad ir publicējusi valsts budžeta ieguldījumu vizuālu atspoguļojumu, lai katrs Latvijas nodokļu maksātājs varētu vienkāršā un saprotamā veidā uzzināt un izsekot, kādi rezultāti sagaidāmi katrā nozarē. 2018. gada valsts budžeta vizualizācija ir skatāma FM mājaslapā. Tajā ir pieejama informācija par plānotajiem ieguvumiem publisko finanšu līdzekļu sadales rezultātā.

Kopš 2017. gada likums paredz valsts budžeta paskaidrojumu izdevumu sadaļas saturu vērst uz konkrētu mērķu un rezultātu sasniegšanu, nevis tikai līdzekļu izlietošanu konkrētiem ieplānotiem pasākumiem. Līdz ar to iedzīvotājiem ir iespēja vienkāršā veidā noskaidrot, kādās jomās un kādā apmērā tiek ieguldīta Latvijas nodokļu maksātāju nauda un kādi rezultāti sagaidāmi.

Informācija ir pieejama trīs līmeņos, sniedzot priekšstatu par ministriju un citu centrālo iestāžu budžetu gan kopsavilkumā, gan detalizēti. Pirmajā līmenī lietotājs var iepazīties ar ministriju budžeta ieguldījuma jomām un tām novirzīto finansējumu, tostarp procentuāli. Otrajā līmenī tiek sniegts priekšstats par nozares darbības rezultātā sniegto labumu sabiedrībai. Tajā pieejama katras jomas Politikas un resursu vadības karte, kurā vienkopus tiek sniegta iespējami aptveroša un raksturojoša informācija par nozares darbu attiecīgajā jomā – mērķis, tā sasniegšanā ieguldāmie resursi (inputs), sagaidāmie darbības rezultāti (outputs) un augstākā līmeņa sasniedzamie nozaru politikas un kvalitātes rādītāji (outcome). Savukārt trešajā līmenī iespējams uzzināt detalizētāku informāciju par budžeta programmām (apakšprogrammām) ­– to mērķi, galvenās aktivitātes un izpildītājus, finansiālos rādītājus, darbības rezultātus un to rezultatīvos rādītājus.

FM atgādina, ka 2018. gada valsts budžeta prioritārās nozares ir veselības aprūpe, izglītība, drošība un tautsaimniecības attīstība. 2018. gada valsts budžeta izdevumi ir plānoti 8,95 miljardu eiro apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI