22. februārī, 2017
TĒMA: Finanses

Latvijā 2016. gadā veikti 399.3 milj. maksājumu 289.6 mljrd. eiro kopapjomā

Latvijā 2016. gadā veikti 399.3 milj. kredītiestāžu, elektroniskās naudas iestāžu, maksājumu iestāžu, Latvijas Bankas, VAS "Latvijas Pasts" un Valsts kases klientu bezskaidrās naudas maksājumu (t.i., vidēji dienā vairāk nekā 1 milj. maksājumu). To kopapjoms bija 289.6 mljrd. eiro.

2016. gadā turpinājās plaša bezskaidrās naudas maksājumu izmantošana. Salīdzinājumā ar 2015. gadu kopējais bezskaidrās naudas klientu maksājumu skaits pieauga par 10.2%. Vidēji viens iedzīvotājs 2016. gadā veicis 203 bezskaidrās naudas maksājumus. Bezskaidrās naudas maksājumu pieaugumu galvenokārt nodrošināja karšu maksājumi, kas bija visbiežāk lietotais bezskaidrās naudas maksāšanas līdzeklis (63.7% no kopējā bezskaidrās naudas maksājumu skaita).

Lai nodrošinātu karšu maksājumu veikšanu un maksājumu karšu izmantošanu, 2016. gada beigās Latvijā bija izdoti 2.4 milj. maksājumu karšu (1.2 kartes uz vienu iedzīvotāju), no kurām lielākā daļa bija debetkartes. Iedzīvotājiem bija pieejami 38.2 tūkst. karšu pieņemšanas vietu termināļu (POS) un 1 032 bankomāti.

Paplašināts pārskats par starpbanku maksājumu sistēmu darbību, maksāšanas līdzekļu attīstību un citām bezskaidrās naudas norēķinos būtiskām jomām pieejams Latvijas Bankas interneta vietnē https://www.bank.lv/statistika/maksajumu-sist-statistika/lv-maksajumu-statistika.

Latvijas Banka ir Latvijas centrālā banka – neatkarīga iestāde un Eirosistēmas dalībniece. Latvijas Bankas galvenais mērķis ir tāds pats kā pārējām eiro zonas valstu centrālajām bankām un Eiropas Centrālajai bankai – cenu stabilitāte (vidējā termiņā inflācija zemāka par 2%, bet tuvu tam). Tas ir būtisks priekšnoteikums stiprai, uz izaugsmi vērstai tautsaimniecībai, un tā sasniegšanai Latvijas Banka piedalās Eirosistēmas monetārās politikas lēmumu sagatavošanā, pieņemšanā un īstenošanā.

Rīkojoties sabiedrības un tautsaimniecības interesēs, Latvijas Banka Eirosistēmas ietvaros papildus tam veic šādus pamatuzdevumus:

• pārvalda ārējās rezerves;
  • emitē skaidro naudu Latvijā un piedalās skaidrās naudas aprites nodrošināšanā eiro zonā;
  • veicina maksājumu sistēmu raitu darbību;
  • sagatavo finanšu, monetāro un maksājumu bilances statistiku;
  • uztur un attīsta Kredītu reģistru.

Latvijas Banka attīsta makroekonomisko un finanšu analīzi un izpēti, tādējādi radot drošu pamatu lietpratīgai darbībai šajās jomās. Nozares vadošā eksperta loma palīdz Latvijas Bankai veicināt sabiedrības izpratni par tautsaimniecības un naudas sistēmas attīstību, aktuālo situāciju un īstenoto ekonomisko politiku. Latvijas Banka arī aktīvi darbojas sabiedrības ekonomiskās izglītošanas jomā.

Latvijas Banka organizē un uztur maksājumu sistēmu infrastruktūru Latvijā, t.sk. divas pilnībā automatizētas maksājumu sistēmas, ar kuru palīdzību tiek nodrošināti starpbanku norēķini eiro. TARGET2-Latvija ir starpbanku eiro maksājumu sistēma, kas ietilpst Eiropas Vienotajā automatizētajā reālā laika bruto norēķinu sistēmā TARGET2. Latvijas Bankas elektroniskā klīringa sistēma (EKS sistēma) ir neto norēķinu sistēma, kas tiek izmantota neliela apjoma maksājumiem.

Turpinot esošās maksājumu infrastruktūras attīstību, iecerēts EKS sistēmā 2017. gadā ieviest ātro maksājumu servisu, kas būs nozīmīgs stimuls inovatīvo maksājumu instrumentu attīstībai Latvijā.

Latvijas Bankas preses dienests