DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Finanšu ministrs Jānis Reirs: Latvija spēj uzņemties saistības un nedzīvot uz parāda

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Kā liecina Eiropas Savienības Statistikas biroja EUROSTAT 22. jūlijā publicētie dati, salīdzinot ar pārējām Eiropas Savienības (ES) valstīm, Latvijas vispārējās valdības parāds šī gada pirmajā ceturksnī piedzīvojis otro straujāko kritumu ES valstu vidū.

"Latvija arvien pierāda, ka spēj godprātīgi pildīt savas saistības, ievērot fiskālo disciplīnu un nedzīvot uz parāda. Starptautiskais aizdevums ekonomiskās krīzes laikā mūsu valstij bija ļoti būtisks, un šobrīd mēs maksimāli attaisnojam mums izrādīto uzticību. Latvijas ekonomika, lai arī kļuvusi lēnāka, arvien ir viena no straujāk augošajām Eiropas Savienībā. Šobrīd visas eirozonas valstis sagaida, ka arī Grieķija spēs rīkoties atbildīgi un pildīt savus solījumus, īstenojot reformas," norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada pēdējo ceturksni Latvijas vispārējās valdības parāds samazinājies par 5,1 procentpunktu pret iekšzemes kopproduktu, ko noteica galvenokārt šī gada janvārī veiktā aizdevuma otrās daļas atmaksa Eiropas Komisijai starptautiskā aizdevuma programmas ietvaros. Tādējādi Latvijai šī gada pirmā ceturkšņa beigās bija ceturtais zemākais parāds ES valstu vidū.

Starptautiskā aizdevuma programmas apjoms Latvijai tika plānots 7,5 miljardu eiro apmērā. Ņemot vērā, ka valsts ekonomiskā un finanšu situācija stabilizējās un uzlabojās, Latvija neizmantoja pilnā apmērā aizdevuma pieejamo finansējumu. Latvija programmas ietvaros kopumā ir izmantojusi 4,4 miljardus eiro. No tiem līdz šī gada jūnija beigām ir atmaksāti 3,4 miljardi eiro.

Maija Straupmane

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI