DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. aprīlī, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

TISPOL dod zaļo gaismu turpmākai kontroles maratonu norisei uz Eiropas ceļiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Rīga, 2015.gada 24.aprīlis. No 21.aprīļa līdz 23.aprīlim Jūrmalā Eiropas ceļu policijas tīkla (TISPOL) eksperti diskutēja par ceļu satiksmes drošības jautājumiem un 16.aprīlī Eiropā notikušo starptautisko ātruma kontroles maratonu.

Eiropas Transporta drošības padomes pārstāve Ellena Tovnsenda (Ellen Townsend) norādīja, ka mērķis ir kopīgi panākt, ka līdz 2020.gadam uz ES valstu ceļiem notikušo ceļa satiksmes negadījumu skaits tiktu samazināts par 50%. 2014.gadā uz ES ceļiem bojā gāja 27 500 cilvēki.

TISPOL ceļu satiksmes seminārā eksperti apsprieda labās prakses piemērus ES dalībvalstu ceļu policijas praksē, kā arī noteica turpmāko TISPOL darbības plānu un prioritāros virzienus, lai uzlabotu ceļu satiksmes drošību un mazinātu smagi ievainoto un bojā gājušo ceļu satiksmes dalībnieku skaitu uz Eiropas ceļiem.

TISPOL prezidents Aidans Reids (Aidan Reid) izcēla četras galvenās prioritātes: samazināt ātruma pārsniegšanas gadījumu skaitu, tostarp tādu transportlīdzekļa vadīšanas stilu, kas neatbilst laika vai ceļa apstākļiem; novērst transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu vai narkotisko vielu iespaidā, īstenojot atbilstošus kontroles pasākumus; sekmēt drošības jostu lietošanu ne tikai priekšējos sēdekļos sēdošajiem, bet arī pārējiem pasažieriem; izskaust transportlīdzekļu vadīšanu ar dalītu uzmanību, kad braukšanas laikā vadītājs nodarbojas ar blakus lietām, piemēram, viedierīču lietošanu, un nespēj pilnībā koncentrēt uzmanību ceļam.

Latvijas Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis uzsvēra, ka Latvija Eiropas ceļu policijas tīklā darbojas jau piecus gadus. Tiekoties TISPOL semināros, ir svarīgi apgūt citu valstu pieredzi un pārņemt labāko praksi ar satiksmes drošību saistītos jautājumos, tādā veidā padarot mūsu ceļus drošākus. Savukārt Latvijas satiksmes ministrs Anrijs Matīss atzina, ka vislielāko efektu ceļu satiksmes drošības uzlabošanā dod tehnoloģiju ieviešana, tomēr gala rezultāts ir atkarīgs no satiksmes dalībnieku uzvedības, tāpēc ne mazāk svarīga ir satiksmes dalībnieku izglītošana. Latvijas Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa uzsvēra, ka satiksmes drošībai ir būtiski gan uzlabot ceļu infrastruktūru, gan ātruma kontrolē ieviest modernizētus tehnoloģiskos risinājumus, kā arī īpaši kontrolēt, vai transportlīdzekļu vadītāji pie stūres nav sēdušies alkohola vai psihoaktīvo vielu iespaidā. Ne mazāk būtiska ir atbilstoša sodu politika, un Latvijā šajā jautājumā ir gaidāmas izmaiņas, jo šobrīd Latvijā, salīdzinot ar citām ES valstīm, ir vieni no zemākajiem sodiem par ceļu satiksmes pārkāpumiem.

22. - 23.aprīlī notika Operacionālās darba grupas un TISPOL Padomes sanāksmes, kuru laikā analizēja pirmā starptautiskā ātruma kontroles maratona rezultātus un izvērtēja tā efektivitāti, kā arī sniedza priekšlikumus šādu Eiropas līmeņa pasākumu turpmākai norisei. TISPOL biedri nolēma, ka arī turpmāk jārīko šādi kontroles maratoni, kuru laikā uzraudzītu ne tikai atļautā braukšanas ātruma ievērošanu, bet pievērstos arī citiem problēmjautājumiem.

TISPOL ceļu satiksmes drošības seminārs tika organizēts STRIDER projekta ietvaros, kura mērķis ir samazināt smagi ievainoto un bojā gājušo satiksmes dalībnieku skaitu uz Eiropas ceļiem.

Foto: http://www.iem.gov.lv/lat/foto_un_video_galerija/foto_galerijas/?gal=29946

Gunta Skrebele
Iekšlietu ministrija
Nozares komunikācijas eksperte

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI