DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības nozares vadība tiksies ar Afganistānā dienējušajiem Gaisa spēku padomnieku grupas karavīriem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube tiksies ar Gaisa spēku aviācijas bāzes karavīriem, kuri pildīja dienesta pienākumus Afganistānā Lietuvas vadītajā Gaisa spēku padomnieku grupā.

23.septembrī Afganistānā, Kandahāras aviācijas bāzē, kur daudznacionālā apmācības grupa nodrošināja Afganistānas bruņoto spēku helikopteru "Mi-8/17" apkalpju un atbalsta personāla apmācību, notika svinīga ceremonija. Tās laikā Latvijas un Lietuvas karavīri nolaida misijas sākumā paceltos valsts karogus, tādējādi oficiāli noslēdzot apmācības misiju.

Beļģijas un Ukrainas karavīri, kuri arī darbojās Lietuvas vadītājā padomnieku grupā Kandahāras aviācijas bāzē, misijas uzdevumus beidza pildīt jau vasaras vidū.

Deviņi Latvijas karavīri plecu pie pleca ar Lietuvas kolēģiem apmācību grupas sastāvā Afganistānā dienēja kopš 2011.gada 8.februāra. Tādējādi, atbalstot Afganistānas Gaisa spēku izveidošanu, Latvija kļuva arī par NATO Apmācības misijas dalībvalsti.

Lietuvas un Latvijas Gaisa spēku padomnieku grupas apmācība uzdevumu veikšanai Afganistānā sākās 2010.gada maijā Ukrainā, bet vēlāk arī Lietuvā, apgūstot izdzīvošanu ekstremālos apstākļos, kā arī Vācijā, kur kopā ar ASV speciālistiem pilnveidoja iemaņas lidošanā neierastos un ekstremālos apstākļos.

Gaisa spēku aviācijas bāzei dalība daudznacionālajā padomnieku grupā ir vēsturisks notikums, jo tās karavīri pirmo reizi piedalījās starptautiskajā operācijā, kas saistīta tieši ar Gaisa spēku personālsastāva apmācību.

Pateicību par dienestu kopējā padomnieku grupā Latvijas karavīriem jau ir izteicis Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Jons Vītauts Žuks. "NATO dalībvalstu un partnervalstu karavīru integrēšana kopējā vienībā bija liels izaicinājums tās vadībai, bet, nešauboties, jāatzīst, ka mērķis tika sasniegts", Nacionālo bruņoto spēku komandierim adresētajā vēstulē norādīja ģenerālmajors Jons Vītauts Žuks. "Latvijas karavīru zināšanas un profesionalitāte sniedza nenovērtējumu ieguldījumu padomnieku grupas uzdevumu sekmīgā izpildē – Afganistānas pilotu apmācībā," uzsvēra Lietuvas bruņoto spēku komandieris, norādot, ka abu valstu Gaisa spēku karavīri, darbojoties vienā komandā, ir ieguvuši lielisku profesionālo pieredzi.

Pašreiz Afganistānā dienesta pienākumus pilda 21 Latvijas karavīrs.

Latvija plāno turpināt atbalstu Afganistānas drošības spēkiem arī nākamgad, kad NATO plāno sākt jaunu operāciju, kurai dots nosaukums "Resolute Support" ("Apņēmīgais atbalsts"), un tā koncentrēsies uz Afganistānas armijas un policijas spēku apmācīšanu un atbalstīšanu cīņā pret "Taleban" nemierniekiem.

Latvijas bruņotie spēki uz Afganistānas ziemeļu reģionu dalībai operācijā "Resolute Support" plāno nosūtīt līdz 30 karavīru lielu kontingentu, kas galvenokārt izvietosies Mazarišarīfā un Kabulā. Karavīri pildīs padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus. Latvija nodrošinās arī militāro policistu dalību Daudznacionālajā Militārās policijas rotā, kā arī gaisa atbalsta kontrolieru grupu Ātrās reaģēšanas rotā.

AM Militāri publisko attiecību departamenta
Preses nodaļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI