SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
22. maijā, 2015
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Drošība
1
1

„Spaisa” apkarošanas likumi un sodi iedzinuši sērgu pagrīdē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kriminālatbildība ir paredzēta par jauno psihoaktīvo vielu iegādāšanos, glabāšanu, pārsūtīšanu realizācijas nolūkā, par atsevišķu šo vielu neatļautu lietošanu, par pamudināšanu lietot jaunās psihoaktīvās vielas, ievadīšanu pret personas gribu, par šo vielu kontrabandu.

FOTO: Edijs Pālens/ LETA

Kopš likumos tika noteiktas bargas normas jauno psihoaktīvo vielu jeb tā dēvētā „spaisa” ierobežošanai, liegumiem un atbildībai, atklāti šī sērga neizplatās. Cīņa ar to tagad notiek līdzīgi kā ar narkotikām, jo „spaiss” nogājis pagrīdes apritē.
īsumā

Par jaunas psihoaktīvas vielas neatļautu lietošanu:

  • brīdinājums vai naudas sods līdz 280 eiro;
  • vienlaikus rakstisks brīdinājums par kriminālatbildību, ja gada laikā atkārtoti izdarīs šādu pārkāpumu.

Vielas, kuras vēl nav iekļautas narkotisko vielu sarakstā, bet cilvēka veselībai var radīt līdzvērtīgus draudus, tiek definētas kā jaunas psihoaktīvās vielas. To apritei tiek uzlikts pagaidu aizliegums, par kura pārkāpšanu draud administratīvā un kriminālatbildība.

Šogad nav konstatētas šādu vielu tirdzniecības vietas. Latvijā radītā tiesību normu sistēma pietiekami efektīvi ļauj cīnīties pret jauno psihoaktīvo vielu izplatību, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā, kurā deputāti uzklausīja informāciju par jauno psihoaktīvo vielu apriti Latvijā, atzina Iekšlietu ministrijas (IeM) Politikas departamenta direktora vietnieks  Jānis Bekmanis. Paredzēt, ka tiesiskie risinājumi vai ka tiesībsargājošās iestādes varētu panākt pilnīgu šo vielu izskaušanu, neviens neņemtos, jo pretējā gadījumā arī par narkotikām nebūtu jārunā. Taču vismaz praktiskie rezultāti rāda, ka likuma normas, lai aizliegtu un ierobežotu jauno psihoaktīvo vielu apriti, darbojas un tiek piemērotas.

Kopš 2013.gada beigām spēkā ir grozījumi likumā  "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību", kas definē, kas ir jauna psihoaktīva viela: jauna narkotiska viela tīrā formā vai preparātā, kas nav uzskaitīta atbilstoši 1961.gada 30.marta Vienotajai konvencijai par narkotiskajām vielām un var radīt veselībai līdzvērtīgus draudus kā vielas, kas uzskaitītas minētās konvencijas I, II vai IV sarakstā, vai arī jauna psihotropa viela tīrā formā vai preparātā, kas nav uzskaitīta atbilstoši 1971.gada 21.februāra Vienotajai konvencijai par psihotropajām vielām un var radīt veselībai līdzvērtīgus draudus kā vielas, kas uzskaitītas minētās konvencijas I, II, III vai IV sarakstā.

Šis likums arī nosaka: ar Slimību profilakses un kontroles centra lēmumu līdz 12 mēnešiem no lēmuma spēkā stāšanās dienas var aizliegt vai ierobežot tādu jaunu psihoaktīvu vielu vai tās saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu, kuras nav iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos un par kurām ir iegūta informācija no Eiropas Agrīnās brīdināšanas sistēmas vai saņemts tiesu ekspertīžu iestādes atzinums par jaunām psihoaktīvām vielām. Lēmums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

2014.gada aprīlī ar grozījumiem Krimināllikuma 248.1pantā noteica kriminālatbildību par  jaunu psihoaktīvu vielu vai to saturošu izstrādājumu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un realizēšanu. "Spaisu" tirgotavas, kas bija izplatījušās visā valstī, bet jo īpaši Rīgā, ātri pazudušas.

Pēc pusgada likums tika vēl papildināts ar vairākām jaunām normām. IeM pārstāvis atzīst, ka visi grozījumi tiesību aktos, tajā skaitā Krimināllikumā, jaunās psihoaktīvās vielas pēc būtības pielīdzina narkotiskajām vielām. Nedaudz atšķiras sankcijas.  Atbildība ir paredzēta par jaunu psihoaktīvo vielu iegādāšanos, glabāšanu, pārsūtīšanu realizācijas nolūkā, par atsevišķu šo vielu neatļautu lietošanu, par pamudināšanu lietot jaunās psihoaktīvās vielas, ievadīšanu pret personas gribu. Pēc muitas lūguma ir paredzēti papildinājumi pantā par šo vielu kontrabandu un ir papildināti arī panti par personas atbrīvošanu no kriminālatbildības, ja persona labprātīgi ir šīs vielas nodevusi.

Līdzīgi grozījumi ir izdarīti Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Piemēram, 46.pants, kas iepriekš paredzēja atbildību par narkotisko vielu neatļautu lietošanu, ir papildināts ar atbildību arī par jauno psihoaktīvo vielu lietošanu. Cilvēks, kuru pirmo reizi pieķer policija, tiek administratīvi sodīts, vai arī viņam ir alternatīva izvēlēties un piekrist ārstniecībai. Vienlaikus cilvēks tiek brīdināts, ka, otrreiz pieķerot, viņam iestāsies kriminālatbildība.

Likumi darbībā

2014.gadā no 9.aprīļa, kad stājās spēkā grozījumi (248.1.pants) Krimināllikumā (KL), uzsākti 57 kriminālprocesi, septiņi nosūtīti kriminālvajāšanai, septiņos ir tiesvedības process, daļai uzsākto kriminālprocesu lietvedības gaitā ir mainīta kvalifikācija, deputātus informēja Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 2.nodaļas priekšnieks Sandis Radziņš. No 57 kriminālprocesiem daļa kriminālprocesu uzsākti arī pēc šī likuma pantiem, kas paredz kriminālatbildību par narkotisko/psihotropo vielu un prekursoru aprites pārkāpšanu, jo atsevišķas jaunās psihoaktīvās vielas tika iekļautas narkotisko vielu sarakstos, līdz ar to tām ir spēkā pastāvīgs aizliegums.

"Dažos gados ir pieaudzis 15-16 gadīgu jauniešu skaits, kas lietojuši jaunās psihoaktīvās vielas."

Šogad pēc KL 248.1panta un 248.2panta ir uzsākti 11 kriminālprocesi. Pašreiz astoņi no šiem procesiem ir pārkvalificēti pēc citiem KL pantiem, kas nosaka atbildību jau par narkotisko vielu, kuras ir iekļautas sarakstos, apriti. Šo procesu ietvaros ir aizturētas septiņas personas.

Savukārt pēc KL 253.panta un 253.1panta – par vielu apriti, kuras ir iekļautas narkotisko vielu sarakstos, bet kuras tiek uzskatītas par jaunajām psihoaktīvajām vielām, uzsākti 12 kriminālprocesi un aizturētas 27 personas.

Šā gada pirmajā ceturksnī izņemti aptuveni 1,74 kg jauno psihoaktīvo vielu. Salīdzinājumam:  2014.gada 1.ceturksnī, kad Krimināllikumā vēl nebija 248.1panta, tika izņemti 4,06 kg, tātad vairāk nekā uz pusi.

S.Radziņš informēja, ka jauno psihoaktīvo vielu tirdzniecībā nelegālajā tirgū ir augusi cena un tirdzniecībā tiek izmantotas tās pašas metodes, kādas tiek izmantotas tradicionālo narkotisko vielu tirdzniecībai. Jo brīvi tās iegādāties nav iespējams.

"Spaiss" pagrīdē, pacienti mediķu rokās

Pētījumi liecina, ka jaunās psihoaktīvās vielas dzīves laikā kaut vienreiz ir lietojuši 2,5% iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem. Starp izklaides vietu apmeklētājiem tādu ir 18 procenti. 15-16 gadu vecumā jaunās psihoaktīvās vielas  vismaz vienreiz lietojuši 13% jauniešu. Kopš 2011.gada šis rādītājs ir pieaudzis par 3%, raksturojot situāciju ar jaunajām psihoaktīvajām vielām, pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Linda Sīle.

"Spaisa" lietotāji nereti nonāk mediķu rokās. Pacientu skaits, kuriem reģistrēta jaunās psihoaktīvās vielas lietošana, ir svārstīgs. 2013.gada pirmajos četros mēnešos tādu bija 77, pagājušogad šajā periodā – 162, šogad reģistrēti 36 pacienti. Šā gada dati ir provizoriski, jo, iespējams, ne visas iestādes ir iesniegušas datus, un šis skaits varētu būt lielāks.

Varam būt gandarīti, ka tā dēvētās "spaisa" vielas ir iedzītas pagrīdē un gan likuma izpratnē, gan praksē praktiski pielīdzinātas tradicionālajām narkotikām. Brīvajā tirdzniecībā tās vairs nav pieejamas. Taču joprojām ir salīdzinoši daudz gadījumu, kad slimnīcās nonāk pacienti pēc šo vielu lietošanas un ir grūti spriest, cik lielā mērā mazinājies šīs indes lietotāju skaits, pēc Sociālo un darba lietu komisijas sēdes norādīja tās priekšsēdētāja Aija Barča, informē Saeimas Preses dienests.

A.Barča uzsver, ka patlaban esam nesalīdzināmi labākā situācijā nekā pirms vairākiem gadiem, kad "legālās narkotikas" bodītēs brīvi varēja nopirkt pat bērni, bet to pārdevēji palika nesodīti. Patlaban likumsargu un mediķu darbu atvieglo tas, ka aizliegto vielu sarakstā tagad iekļauj nevis psihoaktīvo vielu nosaukumus, bet ķīmisko grupu pamatformulas. Tā atrisināta problēma, ka ražotāji sintezē aizvien jaunas vielas ar nedaudz izmainītu struktūru, bet likumdevējs nepagūst tās iekļaut aizliegto vielu sarakstā:  "Ja tirgū tiek konstatēta jauna viela, Slimību profilakses un kontroles centrs tai pagaidu aizliegumu var piemērot jau dienas vai divu laikā un darbības ar to uzreiz kļūst krimināli sodāmas."

Piemēram, jaunākais  aizliegums, ko noteicis Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), stājās spēkā 20.maijā un ir vērsts pret jaunu bīstamu psihoaktīvo vielu CUMYL-5F-P7AICA. Aizliegums attiecas uz fiziskām un juridiskām personām, kuras izgatavo, iegādājas, glabā, pārvadā, pārsūta vai izplata minēto vielu vai tās saturošus izstrādājumus. No aizlieguma spēkā stāšanās dienas vielas un to saturoši izstrādājumi trīs darba dienu laikā jānodod Valsts policijai, norādīts centra mājaslapā.

Viela CUMYL-5F-P7AICA pieder sintētisko kanabinoīdu grupai, un tā ir strukturāli līdzīga sintētiskajam kanabinoīdam CUMYL-5FPICA, kas Latvijā jau tiek kontrolēts. Vielas CUMYL-5F-P7AICA izņemšanas gadījumi reģistrēti Slovēnijā pagājušā gada beigās un šogad janvārī.

Lai gan Latvijā minētās vielas izņemšanas gadījumi līdz šim nav reģistrēti, pagaidu aizliegums tiek piemērots, jo vielas lietošana var radīt nopietnu kaitējumu personas veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā.

Slimību profilakses un kontroles centrs atgādina: par jauno psihoaktīvo vielu vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu realizācijas nolūkā vai realizēšanu nosaka kriminālatbildību - brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods un policijas kontrole. Savukārt, ja minētās darbības izraisījušas smagas sekas, tiek piemērots sods ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem vai citas likumā noteiktās sankcijas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI