SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. jūnijā, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Pašvaldības
2
2

Valdības noteikto uzraudzību amatu klasifikācijā pašvaldības grib īstenot pašas

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pašvaldības rosinājušas grozījumus jau atvērtajā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, lai svītrotu uzraudzību attiecībā uz pašvaldībām. Likumprojekts, t.sk. šis priekšlikums, trešajā lasījumā ir iekļauts Saeimas 16. jūnija sēdes darba kārtībā.

Valdība ir papildinājusi Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogu, šajos noteikumos paredzot Valsts kancelejai tiesības uzdot pašvaldībām grozīt vai precizēt amatu klasifikāciju, ja konstatētas neatbilstības. Pret šādu pārraudzību iebilda Latvijas Pašvaldību savienība. Noteikumu grozījumi ir stājušies spēkā. Savukārt Saeimā atvērtajā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā jau ierosināts šīs tiesības tomēr paredzēt pašvaldībām.

Amata kataloga noteikumu grozījumu pamatojums ir pagājušā gada 14. oktobrī pieņemtie grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā (Atlīdzības likums), kurā tika paredzēts, ka Ministru kabinets nolems, kas uzraudzīs amatu klasificēšanas sistēmu, kas konstatēs pārkāpumus un uzdos pašvaldībām attiecīgi novērst neatbilstības.

Ministru kabineta grozījumi izdoti saskaņā ar Atlīdzības likuma 7. panta (Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs un mēnešalgu grupas) un 7.1 panta (Valsts tiešās pārvaldes iestāžu amatpersonu (darbinieku) mēnešalga) normām, kurās definēts, ka Ministru kabinets nosaka valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogu; vienotu amatu klasifikācijas sistēmu un amatu klasificēšanas kārtību valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī amatu klasificēšanas rezultātu uzraudzības sistēmu un par attiecīgo darbību veikšanu atbildīgo institūciju. Likumā arī tika pateikts, ka atbildīgā institūcija, konstatējot pārkāpumus amatu klasificēšanas rezultātos, ir tiesīga uzdot valsts vai pašvaldības institūcijai grozīt un precizēt amatu klasifikāciju.

Likuma normas atbilstīgi iestrādātas Ministru kabineta 2011. gada 24. maija noteikumos Nr.403 "Grozījumi Ministru kabineta 2010. gada 30. novembra noteikumos Nr.1075 "Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs"", kuru IV nodaļa (Amatu saskaņošanas kārtība citās valsts un pašvaldību iestādēs) ir papildināta ar 23.1 pantu, paredzot, ka Valsts kanceleja izlases kārtībā var veikt amatu klasificēšanas rezultātu pārbaudi pašvaldībās un to iestādēs, pieprasot pašvaldībai amatu klasificēšanas rezultātu apkopojumu. Konstatējot nepilnības vai pārkāpumus amatu klasifikācijā, Valsts kanceleja sagatavo vērtējumu un nosūta to pašvaldībai, kura 30 dienu laikā var sniegt pamatotus iebildumus. Valsts kancelejai pēc pašvaldības iebildumu izvērtēšanas (ja tādi ir sniegti) ir tiesības uzdot grozīt vai precizēt amatu klasifikāciju.

Noteikumu grozījumi stājās spēkā 3. jūnijā.

"Likumā tika paredzēts, ka Ministru kabinets nolems, kas uzraudzīs amatu klasificēšanu."

Valdības sēdē (24. maijā), kurā tika izskatīti Amatu kataloga grozījumi, pret ierosinājumu amatu klasifikācijas pārbaudes tiesības piešķirt Valsts kancelejai iebilda Latvijas Pašvaldību savienība (LPS). LPS priekšsēdētāja padomniece juridiskajos jautājumos Vineta Reitere valdības sēdē norādīja, ka Valsts kancelejai, vērtējot kopsakarā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, tostarp Valsts pārvaldes iekārtas likumu, ir padotas tiešās valsts pārvaldes iestādes, bet ne pašvaldības. Līdz ar to pārbaude un izvērtējums attiecībā uz pašvaldībām, pēc LPS uzskata, nebūtu Valsts kancelejas kompetence.

LPS vienlaikus piedāvāja citu deleģējumu, proti, līdzīgi kā likumā par pašvaldībām šī atbildīgā institūcija varētu būt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija.

Normatīvā akta apspriešanas procesā LPS iebilda arī pret to, ka MK noteikumu grozījumu projektā sākotnējā tika paredzēta vienvirziena procedūra, proti, tikai atbildīgās institūcijas tiesības, bet netika formulētas otrās puses – pašvaldības – tiesības izteikt viedokli par Valsts kancelejas lēmumu vai apstrīdēt to. MK sēdē arī premjers Valdis Dombrovskis norādīja uz nepieciešamību paredzēt noteikumos (jaunajā 23.1 pantā) iespēju pašvaldībai paust savu viedokli, kas, noteikumu projektu precizējot, arī tika ierakstīts.

Savukārt kas attiecas uz likumā paredzēto un noteikumos attiecīgi noteikto atbildīgo institūciju, premjers valdības sēdē uzsvēra: ja valstī vēlamies ieviest vienotu sistēmu, diez vai būtu loģiski noteikt divas atbildīgās institūcijas.

Pašvaldības rosina grozījumus Atlīdzības likumā

Valdības sēdē V. Reitere arī informēja, ka Pašvaldību savienība jau ir griezusies Saeimā ar priekšlikumu grozījumam Atlīdzības likumā, lai svītrotu uzraudzību attiecībā uz pašvaldībām.

Uz LV portāla jautājumu, vai pēc Amatu kataloga grozījumu stāšanās spēkā, kas nosaka Valsts kancelejai uzraudzības tiesības pār amatu klasifikāciju pašvaldībās, Pašvaldību savienība tomēr rosinās vēl kādas izmaiņas šajā nosacījumā, V. Reitere informēja, ka LPS izmantoja situāciju, ka ir atvērts Atlīdzības likums un iesniedza (ar viena no deputātiem starpniecību) priekšlikumu likumprojekta 3. lasījumam. Tas paredz, ka pašvaldībā par amatu klasificēšanas rezultātu uzraudzību atbildīgo institūciju un tās pilnvaras nosaka pašvaldību nolikums. Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē minētais priekšlikums atbalstīts.

"Ja valstī vēlamies ieviest vienotu sistēmu, diez vai būtu loģiski noteikt divas atbildīgās institūcijas."

Kā klāstīja V. Reitere, Pašvaldību komisijas deputāti Saeimā bija vienisprātis, ka Valsts kancelejai nevar būt tādas kontroles funkcijas uz pašvaldībām, kā to paredz minētie MK noteikumi, un tas viennozīmīgi ir pretrunā ar Valsts pārvaldes iekārtas likumu. Deputātu viedoklim pievienojies arī Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis.

Šonedēļ Atlīdzības likuma grozījumi Saeimā varētu tikt izskatīti trešajā lasījumā. "Ceram, ka arī šis (komisijas atbalstītais) priekšlikums tiks atbalstīts," piebilda Pašvaldību savienības pārstāve.

Kā liecina Saeimā trešajam lasījumam iesniegto priekšlikumu apkopojums, par likumprojektu atbildīgā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbalstījusi priekšlikumus grozīt Atlīdzības likuma 7. panta trešās daļas otro punktu, kura pašreizējā redakcija paredz, ka Ministru kabinets nosaka vienotu amatu klasifikācijas sistēmu un amatu klasificēšanas kārtību valsts un pašvaldību institūcijās, kā arī amatu klasificēšanas rezultātu uzraudzības sistēmu un par attiecīgo darbību veikšanu atbildīgo institūciju. Atbildīgā institūcija, konstatējot pārkāpumus valsts vai pašvaldības institūcijas amatu klasificēšanas rezultātos, ir tiesīga uzdot valsts vai pašvaldības institūcijai grozīt un precizēt amatu klasifikāciju.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ierosinājusi izslēgt no šīs normas vārdus "vai pašvaldības", kā arī papildināt šo punktu ar nosacījumu, ka "pašvaldībā par amatu klasificēšanas rezultātu atbilstības uzraudzību atbildīgo institūciju un tās pilnvaras nosaka pašvaldības nolikums".

Likumprojekts "Grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā" trešajā lasījumā, kurā tiks izskatīts arī priekšlikums par amatu klasificēšanas uzraudzības pilnvarojumu pašvaldībām, ir iekļauts Saeimas 16. jūnija sēdes darba kārtībā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI