E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8866
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Neizmantotā atvaļinājuma kompensācija jāizmaksā par visiem gadiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. februārī, 2016
Ilze

Sveiki. Man ir jautājums par atvaļinājumiem. Nostrādāju firmā 6 gadus, kuru laikā neesmu bijusi atvaļinājumā vispār. Aizgāju dekrētā, pirms kura arī neizmaksāja ne atvaļinājuma kompensācijas, ne pašu atvaļinājumu neredzēju. Tagad man marta vidū jāatgriežas darbā, bet nav kur atstāt mazo, līdz ar to eju prom no darba. Vai man vispār pienākas pēc likuma kaut kādas izmaksas no darba devēja par neizmaksātajiem atvaļinājumiem un cik ilgā periodā es varu pieprasīt, lai izmaksā?

A
atbild:
05. februārī, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieka tiesības uz atpūtu, tai skaitā ikgadējo darba devēja apmaksāto atvaļinājumu, ir noteiktas Darba likumā.

Kā atzīst Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode, ikgadējais apmaksātais atvaļinājums ir viens no atpūtas laika veidiem, kas nodrošina darbiniekam atpūtas iespējas darba gada ietvaros. Tas ir arī viens no priekšnoteikumiem, lai nodrošinātu darbinieka tiesības uz taisnīgiem darba apstākļiem. Situācija, kad darbiniekam netiek piešķirts ikgadējais apmaksātajos atvaļinājums sešus gadus pēc kārtas, ir prettiesiska. Lai arī ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma izmantošana ir darbinieka tiesības, tās nevar nodrošināt citādi kā tikai ar darba devēja līdzdalību. Tādēļ tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu īstenošanu ir saistāma ar darba devēja pienākumu šo atvaļinājumu nodrošināt.

Darba likuma 149.pants no 2015.gada 1.janvāra paredz, ka neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju, ja  darbinieks ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu nav izmantojis, pilnā apmērā par visiem gadiem ir iespējams saņemt tikai situācijā, ja darba attiecības tiek izbeigtas.

 Visas summas, kas darbiniekam no darba devēja pienākas, atbilstoši Darba likuma 128.pantam ir izmaksājamas darba attiecību pēdējā dienā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas