E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8048
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Arī kopīpašnieki var lemt ar balsu vairākumu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. septembrī, 2015
Līga

Dzīvoju kopīpašumā, kurš nav reāli sadalīts, bet ir tikai noteikta lietošanas kārtība šajā īpašumā. Kopīpašumā ir 11 īpašnieki. Skaidrs ir tas, ka mums lēmumu pieņemšanā jāvadās no CL normām par kopīpašumu, bet jautājums ir par lemšanas kārtību. Lai īpašnieku sapulcē pieņemtu lēmumu, tajā ir jāpiedalās 100% visiem kopīpašniekiem vai tomēr ir arī kāds cits variants, piemēram, domājamo daļu lielumi vai īpašnieku skaits. Kopīpašumā ir 4 dzīvojamās ēkas ar dzīvokļiem un zeme, nav sadalīts dzīvokļu īpašumos.

A
atbild:
01. oktobrī, 2015

Pērn 15.janvārī stājās spēkā grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5.pantā, kas viesuši izmaiņas attiecībā uz kopīpašumā esošu māju pārvaldīšanu:

„/../(3) Uz kopīpašumā esošas dzīvojamās mājas pārvaldīšanu attiecināmi Civillikumā noteiktie īpašuma aprobežojumi, ciktāl šā panta ceturtā un piektā daļa nenosaka citādi.

(4) Lēmumus, kas attiecas uz obligāti veicamo pārvaldīšanas darbību nodrošināšanu kopīpašumā esošā dzīvojamā mājā — pārvaldīšanas uzdevuma uzdošanu, tā atsaukšanu, mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu līgumu slēgšanas noteikumiem, kā arī kārtību, kādā nosakāmi un maksājami obligātie izdevumi un atlīdzība par pārvaldīšanu, pieņem, ievērojot Dzīvokļa īpašuma likuma noteikumus par dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu pieņemšanu, un tie ir saistoši ikvienam dzīvojamās mājas kopīpašniekam.

(5) Ja kopīpašnieki atbilstoši Civillikuma 1070.panta pirmās daļas noteikumiem vienojušies par dzīvojamās mājas dalītas lietošanas kārtību un par to izdarīta atzīme zemesgrāmatā, šā panta ceturtās daļas noteikumi piemērojami tiktāl, ciktāl tie nav pretrunā ar kopīpašnieku noteikto dzīvojamās mājas dalītas lietošanas kārtību.”

Tādējādi uz kopīpašumā esošo dzīvokļu īpašniekiem, kam ir domājamās daļas, ir attiecināms Dzīvokļu īpašuma likuma regulējums – saistībā ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu ir jārīko kopsapulce, kurā lēmumus pieņem ar īpašnieku balsu vairākumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas