E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14125
Lasīšanai: 3 minūtes
14
14

Vai vecmāmiņai var izsniegt slimības lapu slima bērna kopšanai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. martā, 2018
Alda

Labdien! Ārsts atteica darbnespējas lapas B izsniegšanu vecmammai par slima bērna kopšanu. Vai tas ir pamatoti? 03.04.2001. Ministru kabineta noteikumu Nr. 152 7. punktā ir noteikts, ka “darbnespējas lapu līdz 14 gadu veca slima bērna kopšanai izsniedz personai, kura audzina bērnu (vienam no vecākiem, vecvecākiem, audžuvecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu kopj un audzina bērnu), ja minētā persona sakarā ar slima bērna kopšanu nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus”. Paldies!

A
atbild:
28. martā, 2018
Labklājības ministrija
Inese Upīte, Bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākā eksperte

Spēkā esošais normatīvais regulējums paredz iespēju, ka darbnespējas lapu līdz 14 gadu veca slima bērna kopšanai izsniedz arī personai, kura audzina bērnu (vienam no vecākiem, vecvecākiem, audžuvecākiem, aizbildnim vai citai personai, kura saskaņā ar bāriņtiesas lēmumu kopj un audzina bērnu), ja minētā persona sakarā ar slima bērna kopšanu nevar ierasties darbā un tādējādi zaudē darbā gūstamos ienākumus. Nosacījums par bāriņtiesas lēmumu šajā kontekstā attiecas uz “citu personu”, ne vecvecāku.

Tātad darbnespējas lapa var tikt izsniegta arī bērna vecvecākam neatkarīgi no tā, ka ģimenē bērnu audzina gan mamma, gan tētis.

Situācijā, ja ģimenes ārsts atsaka darbnespējas lapas izsniegšanu bērna vecvecākam, būtu atkārtoti šī situācija jāpārrunā ar ārstu (norādot uz likumdošanā paredzētajām tiesībām vai aicinot ārstu konsultēties Veselības inspekcijā). Ja darbnespējas lapa tomēr tiek atteikta, persona var vērsties Veselības inspekcijā ar oficiālu iesniegumu.

Minētajā jautājumā sazinājāmies arī ar Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvi, kura apstiprināja, ka slima bērna (vecumā līdz 14 gadiem) kopšanas gadījumā, ja pie ģimenes ārsta vēršas bērna vecvecāks, ārsts darbnespējas lapu izsniedz, paļaujoties un pieņemot, ka bērna vecāki slimā bērna kopšanu un aprūpi ir uzticējuši vecvecākam. Vienlaikus jāņem vērā, ka ģimenes ārsts ir atbildīgs par to, lai darbnespējas lapas tiktu izsniegtas pamatoti, un šaubu gadījumā var sazināties arī ar bērna vecākiem.

LV portāls vērš uzmanību – tā kā vecmāmiņa nav bērna likumiskā pārstāve Civillikuma izpratnē, vedot mazbērnu pie ārsta, viņai var lūgt uzrādīt pilnvaru, kas apliecina vecāku piekrišanu, ka vecmāmiņa saņem informāciju par bērna veselības stāvokli un noteiktās situācijās var pieņemt lēmumus par piekrišanu vai atteikšanos no bērna ārstniecības. Sīkāks izklāsts LV portāla skaidrojumā “Vecmāmiņai, vedot bērnu pie ārsta, var lūgt uzrādīt pilnvaru”.

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas