E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13276
Lasīšanai: 2 minūtes

Jautājumi, ko neregulē Darba likums, nosakāmi iekšējos normatīvajos aktos

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2017
Arita

Labdien! Uzņēmumā daļa darbinieku tiek nodarbināta ar summēto darba laiku un no oktobra koplīgums paredz virsstundu pārskata periodu 2 mēneši. Tas nozīmē, ka virsstundas darbiniekam tiek aprēķinātas pārskata perioda beigās, kas ir – novembra beigas. Kā rīkoties gadījumā, ja darbinieks pārtrauc darba attiecības pirms pārskata perioda beigām, piem., 10. novembrī? Vai šajā gadījumā par pārskata periodu tiek ņemts laika posms 01.10.-10.11. un attiecīgi visas stundas, kas pārsniedz 240 h par šo laika posmu, ir uzskatāmas kā virsstundas? Vai tomēr virsstundas netiek rēķinātas, jo nav nostrādāts pilns pārskata periods? (Sakarā ar to, ka darbiniekam ir noteiks summētais darba laiks un plānotais darba grafiks mēneša otrajā pusē paredzēja vairākas brīvdienas, virsstundas darbiniekam neveidotos, bet, pārtraucot darba attiecības 10. datumā, šajā nostrādātajā periodā salīdzinājumā ar normālā darba laika normu darbiniekam veidojas pārstrāde.)

A
atbild:
29. decembrī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Jānorāda, ka normatīvajos aktos nav paredzēts, kādā apmērā samazināms darba laiks darbiniekam, kuram noteikta summētā darba laika organizācija, ja darbinieks izbeidz darba tiesiskās attiecības, nenostrādājot pilnu pārskata periodu.

Darba inspekcijas ieskatā darba devējam, lai nodrošinātu vienlīdzīgu attieksmi un darbiniekiem skaidri saprotamu izpratni, iekšējos normatīvajos aktos jānosaka kārtība, kādā samazināms darba laiks darbiniekam, kuram noteikta summētā darba laika organizācija, par laiku, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas, nenostrādājot pilnu pārskata periodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas