E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11641
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja uzturlīdzekļus maksā, parāds neveidojas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2017
Liene

Labdien! Man ir šāds jautājums: manu vīru viņa bijusī draudzene iesūdzēja tiesā par alimentu piedziņu. Viņa prasa 95 eiro mēnesī, kā noteikusi valsts, jo bērnam vēl nav septiņi gadi, bet mans vīrs maksā pats labprātīgi katru mēnesi šos 95 eiro, taču tiesa tomēr prasību ir apmierinājusi. Kādēļ prasība ir apmierināta, ja mans vīrs pats labprātīgi maksā? Vai tad valstij nepietiek parādnieku? Cik zinu, ja bērna māte saņem alimentus no valsts un no bērna tēva, tad var ierosināt krimināllietu par krāpšanu, un, protams, tiesai nosūtījām konta izdruku kā pierādījumu, ka nauda katru mēnesi ir pārskaitīta.

A
atbild:
21. martā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Spēkā stājies tiesas spriedums nebūt nenozīmē, ka bērna tēvs automātiski kļūst parādnieks. Ja bērna tēvs katru mēnesi godprātīgi maksā uzturlīdzekļus tiesas spriedumā noteiktajā kārtībā un to var pierādīt ar izdrukām no bankas konta, no kura veikti maksājumi, ar norādi, ka tie ir uzturlīdzekļi, parāds neveidojas, un mātei līdz ar to nav pamata vērsties pie zvērināta tiesu izpildītāja ar lūgumu sākt uzturlīdzekļu parāda piespiedu piedziņu un gadījumā, ja tā nav iespējama, saņemt ikmēneša uzturlīdzekļus no valsts.

Iespējams, bērna mātei ir bijuši kādi apsvērumi, kuru dēļ viņa ir vēlējusies panākt, ka uzturlīdzekļi piedziņas kārtība tiek noteikta ar tiesas spriedumu. Piemēram, ja uzturlīdzekļi līdz prasības iesniegšanai tiesā tika maksāti neregulāri, dažādos datumos un atšķirīgā apmērā, spēkā stājies tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu kalpo kā drošības garants uzturlīdzekļu prasītājam (bērna mātei), ka uzturlīdzekļi turpmāk tiks maksāti regulāri tiesas noteiktajā apmērā un kārtībā. Ja otrs no vecākiem, kam ir ar tiesas spriedumu uzlikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus, uzturlīdzekļus nenodrošina vai samaksā mazākā apmērā, izveidojas uzturlīdzekļu parāds, ko iespējams piedzīt ar zvērināta tiesu izpildītāja palīdzību. Tikai gadījumā, ja tiesu izpildītājs sniedz atzinumu, ka piedziņa nav iespējama, ikmēneša uzturlīdzekļus izmaksā valsts no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Savukārt, ja vecāku pienākums maksāt uzturlīdzekļus nav noteikts ar tiesas spriedumu, uzturlīdzekļu parāds neveidojas un tādējādi bērna mātei nav likumisku iespēju nesamaksātos uzturlīdzekļus bērna uzturam atgūt.

Ne vienmēr vecākiem izdodas vienoties par uzturlīdzekļu maksāšanas kārtību bez tiesas palīdzības, taču pastāv iespēja, piemēram, noslēgt vienošanos par periodiskiem uzturlīdzekļu maksājumiem notariāla akta formā, kas ir īstenojams tiesas sprieduma izpildes kārtībā. Arī tiesas procesa laikā vecāki var panākt izlīgumu, ko apstiprina tiesa. Taču, pēc situācijas apraksta spriežot, tas nav noticis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 220 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas