E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11623
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba līgumu nevar grozīt vienpersoniski

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. martā, 2017
Linda

Labdien! Strādāju akciju sabiedrībā. Strādāju darbu, ko veicu divatā ar savu kolēģi. Kolēģe ir norīkota strādāt citu darbu, kamēr kāda darbiniece, būdama stāvoklī, norīkota strādāt ar mani kolēģes vietā, jo viņai ārsts ir noteicis strādāt fiziski vieglāku darbu sakarā ar risku grūtniecībai. Manas darbavietas padome vēlas, lai tad, kad mana šībrīža kolēģe dosies bērna kopšanas atvaļinājumā, es palieku strādāt viena divu cilvēku darbu bez papildu samaksas, jo padomei liekas, ka manu darbu var veikt viens cilvēks, lai gan manu darbu jau vismaz 10 gadus strādājuši 2 cilvēki. Darba apjoms nav samazinājies! Vai padomei ir uz to tiesības?

A
atbild:
25. aprīlī, 2017
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darbiniekam saskaņā ar Darba likuma 51. panta pirmo daļu ir pienākums veikt tos darbus, kuri nepieciešami viņa saistības pienācīgam izpildījumam un kurus viņš ir uzņēmies saskaņā ar noslēgtā darba līguma noteikumiem.

Par papildu darba pildīšanu, piemēram, lai aizvietotu bērna kopšanas atvaļinājumā esošu darbinieku, darba devējam ir jāvienojas ar darbinieku. Darba likuma 65. pants nosaka, ka darbiniekam, kas pie viena un tā paša darba devēja līdztekus nolīgtajam pamatdarbam veic papildu darbu, ir tiesības saņemt atbilstošu piemaksu par šāda darba veikšanu. Darba likums neprecizē atbilstošās piemaksas apmēru, tās apmērs nosakāms, pusēm vienojoties.

Darba devējs nav tiesīgs vienpersoniski grozīt noslēgtā darba līguma noteikumus un uzlikt darbiniekam par pienākumu pildīt promesošā darbinieka darbu, kā arī vienpersoniski noteikt piemaksas apmēru par papildu darba veikšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas