E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31192
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Samaksa par summēto darba laiku

J
jautā:
10. decembrī, 2023
Ilze

Labdien! Vai summētā darba laika gadījumā ar pārskata periodu četri mēneši var noteikt cieto algu? Vai obligāta ir prasība, ka ir jānosaka stundas tarifa likme?

A
atbild:
19. decembrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Ja darba rakstura dēļ nav iespējams ievērot attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo dienas vai nedēļas darba laika ilgumu, tad darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieka pārstāvjiem var noteikt summēto darba laiku, lai darba laika pārskata periodā nepārsniegtu attiecīgajam darbiniekam noteikto normālo darba laiku.

Pēc būtības summētais darba laiks ir elastīgāks normālā darba laika organizēšanas veids, kas ļauj dienā vai nedēļā strādāt vairāk par likumā noteiktajām normālā darba laika stundām, nodrošinot, ka pārskata periodā darbinieka stundu skaits tiek izlīdzināts un atbilst attiecīgajā periodā darbiniekam noteiktajam normālajam darba laikam.

Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, tad saskaņā ar Darba likuma 140. pantu darba devējam ir pienākums par to rakstveidā informēt darbinieku, norādot pārskata perioda ilgumu (darbinieks un darba devējs darba līgumā var vienoties par pārskata perioda ilgumu, taču ne ilgāku par trim mēnešiem, bet darba koplīgumā – ne ilgāku par 12 mēnešiem), kā arī darba devējam ir pienākums laikus iepazīstināt darbinieku ar darba grafiku.

Jautājumā par nolīgtā summētā darba laika apmaksu norādāms, ka ir svarīgi darba līguma nosacījumi par nolīgto darba algu. Darba algu var nolīgt kā laika algu vai akorda algu.

Laika algu aprēķina atbilstoši nostrādātajam laikam neatkarīgi no paveiktā darba daudzuma. Laika algu var noteikt kā mēnešalgu vai stundas algas likmi. Turklāt summētā darba laika organizācija neierobežo darba algu nolīgt kā mēnešalgu.

Akorda algu aprēķina atbilstoši paveiktā darba daudzumam neatkarīgi no laika, kādā tas paveikts. Akorda algas sistēma ir alga, ko maksā par konkrēta un noteikta darba apjoma veikšanu. Šajā algu sistēmā būtiskākais nav nostrādātais laiks, bet izdarītā darba daudzums, atbilstoši kuram tiek aprēķināta darba alga. Akorda algas sistēma ir darbiniekiem, kuriem ir jāizpilda konkrētas darba devēja noteiktas darba normas. Tomēr arī akorda algas sistēmā ir svarīgs nolīgtais darba laiks, kurā darbinieks veic darbu saskaņā ar darba devēja apstiprinātajiem veicamo darbu izcenojumiem.

Ja, noslēdzoties summētā darba laika pārskata periodam, ir konstatējams, ka darbinieks strādājis virsstundas, tad saskaņā ar Darba likuma 68. panta pirmo daļu darbiniekam jāsaņem piemaksa ne mazāk kā 100% apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – ne mazāk kā 100% apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas