SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. aprīlī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Izglītība
3
3

Privātajos bērnudārzos īslaicīgi kavējumi slimošanas dēļ būs attaisnoti

Stājas spēkā 03.04.2024.

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

Lai mazinātu slogu ģimenes ārstiem un bērnu vecākiem, turpmāk privātajās izglītības iestādēs bērna kavējumi slimošanas dēļ līdz piecām dienām tiks attaisnoti arī ar bērna vecāka sniegto informāciju par saslimšanas gadījumu. 

Izmaiņas paredz grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 709 “Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei”. 

MK noteikumi noteic, ka pašvaldības finansiālais atbalsts netiek piešķirts par dienām, kad bērns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē privāto izglītības iestādi. Šādā gadījumā pašvaldības atbalstu aprēķina proporcionāli apmeklējuma dienu skaitam. Līdz šim saskaņā ar noteikumiem par attaisnojošu iemeslu bija uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ārsta izsniegta izziņa, vai citu apstākļu dēļ, par kuriem bērna likumīgie pārstāvji izglītības iestādi rakstiski informējuši pirms plānotās prombūtnes, ar nosacījumu, ka prombūtne nav ilgāka par 60 dienām kalendāra gada laikā. 

Stājoties spēkā grozījumiem, par attaisnojošu noteikta prombūtne veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina bērna likumīgā pārstāvja sniegtā informācija par saslimšanas gadījumu, ja atsevišķais saslimšanas gadījums nav ilgāks par piecām darba dienām. Tomēr, ja bērns slimojis ilgāk par piecām darba dienām, joprojām nepieciešams saslimšanu apliecināt ar ārsta izsniegto izziņu.  

Līdz ar grozījumiem redakcionāli precizēts arī nosacījums par kavējumu attaisnošanu plānotas prombūtnes laikā, kas nav saistīta ar saslimšanu, – tā nevar būt ilgāka par 60 darba dienām kalendāra gada laikā līdzšinējo 60 dienu vietā.  

“Piemērs, kā, vairāk uzticoties iedzīvotājiem, varam mazināt birokrātiju” 

“Esmu gandarīta, ka ar iesaistītajām institūcijām kopīgi esam spējuši nonākt pie saprātīga, praksē balstīta, vecākiem draudzīga risinājuma sen zināmajai problēmai. Proti, bērna īslaicīgas saslimšanas gadījumā nebūs nepieciešama ārsta izziņa, lai attaisnotu kavējumu un nezaudētu pašvaldības līdzfinansējumu privātajos bērnudārzos. Šis ir piemērs, kā, vairāk uzticoties iedzīvotājiem, varam mazināt birokrātiju,” norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministre Inga Bērziņa. 

Grozījumi MK noteikumos Nr. 709 sagatavoti, pamatojoties uz Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības un Latvijas Ārstu biedrības kopīgo aicinājumu VARAM novērst papildu slogu ārstiem un pirmsskolas vecuma audzēkņu vecākiem, ko rada obligātā prasība iesniegt ārsta zīmi kavējuma gadījumā, lai saglabātu pašvaldības līdzfinansējumu. Grozījumi izstrādāti, konsultējoties ar Izglītības un zinātnes ministriju, Veselības ministriju un Latvijas Pašvaldību savienību, akcentē VARAM.    

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI