SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
13. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Personas dati
1
1

Ārvalstniekiem atvieglo reģistrāciju Latvijas pilsonībai

Stājas spēkā 13.10.2016.
Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līdz šim, neskatoties uz to, ka attiecībā uz personu izpildās citi Pilsonības likuma nosacījumi, tautības ieraksta dēļ Latvijas pilsonību tā varēja iegūt tikai naturalizācijas procedūrā.

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

Šodien, 13. oktobrī, stājas spēkā grozījumi Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā. Izmaiņas nodrošina iespēju mainīt tautību uz latviešu arī ārvalstniekiem ar latvisku izcelsmi un atvieglo reģistrāciju Latvijas pilsonībai.

Likuma 3. pants papildināts ar trešo daļu, kura nosaka, ka "persona, kura Latvijā uzturas ar derīgu uzturēšanās atļauju, reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās apliecību, ir tiesīga mainīt tautības ierakstu pret tautības ierakstu "latvietis" vai "lībietis (līvs)", ievērojot šā panta pirmās un otrās daļas nosacījumus". Lai veiktu izmaiņas, vēl joprojām būs jāapliecina sava latviskā izcelsme tiešo augšupējo radinieku divu paaudžu robežās un valsts valodas zināšanas.

Izmaiņas veiktas, lai ārvalstniekiem atvieglotu Latvijas pilsonības iegūšanas procesu. Likumprojekta anotācijā skaidrots, ka līdz šim likums neparedzēja ārzemniekiem iespēju veikt tautības ieraksta maiņu Latvijā. To varēja darīt tikai Latvijas pilsoņi, nepilsoņi vai tie, kuriem Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss. Līdz ar to personai, kura nāca no valsts, kur tautības ieraksts vispār netiek fiksēts, nebija iespējas norādīt savu izcelsmi. Šādos gadījumos, neskatoties uz to, ka attiecībā uz personu izpildās citi Pilsonības likuma nosacījumi, tautības ieraksta dēļ Latvijas pilsonību tā varēja iegūt tikai naturalizācijas procedūrā.

Trešajā lasījumā, pamatojoties uz juridiskiem apsvērumiem un plašākas diskusijas nepieciešamību, Saeima no likumprojekta izslēdza otrajā lasījumā atbalstīto ierosinājumu likuma 3. pantu papildināt ar ceturto daļu. Attiecīgā likuma norma paredzētu, ka tautības maiņu uz ierakstu "latvietis" var veikt arī Latvijas Republikas pilsoņi, kuru pastāvīgā dzīvesvieta vismaz pēdējos 15 gadus ir Latvija un kuri augstākajā pakāpē prot latviešu valodu un jūtas piederīgi latviešu kultūrai, kā arī apzinās un vēlas publiski nostiprināt savu piederību latviešu tautai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI