SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. janvārī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
6
6

1.janvārī spēkā stājas 170 tiesību akti

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Kā katru gadu, 1.janvārī stājas spēkā virkne likumu un citu tiesību aktu. Oficiālais izdevums "Latvijas Vēstnesis" ziņo, ka 2016.gada pirmajā janvāra dienā spēkā stājušies 170 tiesību akti, no tiem 51 likums un 74 Ministru kabineta (MK) noteikumi.

Jauno likumu un tiesību aktu aktuālās redakcijas 1.janvārī pieejamas valsts vietnē www.likumi.lv.

30.decembrī nāca klajā pēdējais šī gada oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" numurs ar jauno tiesību aktu oficiālajām publikācijām. Līdz ar to ir  zināms pilns to tiesību aktu saraksts, kas stājas spēkā 2016.gada 1.janvārī.

Jaunā 2016.gada 1.janvārī spēkā stājušies kopumā 170 tiesību akti, kas ir vairāk nekā pērn, taču mazāk nekā 2014.gadā, kad pārejas uz norēķiniem no latiem uz eiro spēkā stājās rekordliels skaits tiesību aktu – 1087.

Līdzās jaunajiem tiesību aktiem šodien 68 tiesību akti zaudē spēku.

2015.gadā kopumā "Latvijas Vēstnesī" publicēti 3263 dokumenti (t.sk. 220 likumi, 802 MK noteikumi) un 135 549 oficiālie paziņojumi.

Kur vienkopus aplūkot visus 1.janvāra jaunumus?

Visi likumi un citi tiesību akti, kas stājas spēkā 2016.gada 1.janvārī, ir apkopoti valsts vietnē www.likumi.lv, kur attiecīgā informācija pieejama sadaļā Jaunākie tiesību akti.

Iedzīvotājiem svarīgi atcerēties, ka šodien, 2016.gada 1.janvārī, visi likumi un MK noteikumi vietnē likumi.lv ir pieejami aktuālajā redakcijā, t.i., ar iekļautajām izmaiņām (grozījumiem), kas stājas spēkā ar 2016.gadu.

Likumu skaidrojumi "Latvijas Vēstneša" portālā "Par likumu un valsti"

LV portāls "Par likumu un valsti" (www.lvportals.lv) iedzīvotājiem piedāvā skaidrojumus, informē par iecerētajām darbībām ar tiesību aktiem un sniedz e-konsultācijas, turpinot iepriekšējos gados iedibināto tradīciju.

Jau 2015.gada nogalē LV portālā bija pieejamas pirmās publikācijas par jaunajiem tiesību aktiem vai to izmaiņām, ko apvieno temats "Spēkā no 2016. gada janvāra". Šis saraksts ik dienas tiek papildināts un ar izmaiņām tiesiskajā regulējumā LV portāls informēs arī turpmāk.

Valsts iestāžu informācija par izmaiņām tiesību aktos

Informāciju par izmaiņām tiesību aktos, kas stājas spēkā ar jauno gadu, sniedz arī ministrijas. Valsts kanceleja informē, ka 2016.gadā stāsies spēkā virkne normatīvo aktu, kas nosaka sabiedrībai būtiskas izmaiņas nodokļos, ceļu satiksmē un veselības aprūpē. Tiek atgādināts, ka ieviests jauns nodoklis – solidaritātes nodoklis. Minimālā alga tiks palielināta par 10 eiro un sasniegs 370 eiro. Tāpat līdz 175 eiro tiks palielināts atvieglojums par apgādībā esošām personām, bet C hepatīta slimniekiem turpmāk medikamenti tiks apmaksāti 100% apmērā. Tāpat spēkā stāsies jauni Ceļu satiksmes noteikumi, kuros pievērsta lielāka uzmanība mazāk aizsargātākajiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Ar visiem grozījumiem Valsts kanceleja aicina iepazīties apkopojumā Ministru kabineta mājaslapā un video.

Savukārt apjomīgu skaidrojumu viegli pārskatāmā infografiku veidā par likumu izmaiņām veikusi Saeima. Šī vizuālā informācija ir apskatāma LV portāla jaunumu sadaļā.

Apkopojumu veikusi arī Finanšu ministrija, kas skaidro, ka būtiskākās izmaiņas 2016.gadā paredzētas iedzīvotāju ienākuma nodokļa, pievienotās vērtības nodokļa, akcīzes nodokļa, revīzijas un grāmatvedības, kā arī citās Finanšu ministrijas politiku jomās. Detalizēts nodokļu politikas izmaiņu saraksts ir pieejams šeit.

Informāciju par izmaiņām 2016.gadā Labklājības ministrija piedāvā apskatīt savā mājaslapā sadaļā "Izmaiņas sociālajā jomā 2016. gadā", bet Ekonomikas ministrija atskatās uz paveikto 2015.gadā un apkopojusi informāciju par plānotajiem darbiem 2016.gadā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI