SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
25. jūlijā, 2014
Lasīšanai: 10 minūtes
1
1
1
1

Ar likumu plāno ierobežot enerģijas dzērienu tirdzniecību

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lietuvā jau no šī gada novembra enerģijas dzērienus nevarēs iegādāties 18 gadu vecumu nesasniegušie. Latvijā likums vēl tikai top, lai šādi ierobežojumi varētu stāties spēkā arī pie mums.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Jau kopš pagājušā gada pavasara izskatīšanai Saeimā atrodas likumprojekts "Enerģijas dzērienu aprites likums", kura mērķis ir regulēt enerģijas dzērienu tirdzniecību un reklamēšanu. Pieņemot likumu, šos dzērienus būs aizliegts pārdot 18 gadu vecumu nesasniegušajiem, tādējādi pasargājot bērnus un jauniešus no dzērienu kaitīgās ietekmes uz veselību.

Dzērienu ražotāji asi kritizējuši topošo likumu, norādot, ka aizliegums pārdot enerģijas dzērienus 18 gadu vecumu nesasniegušām personām ir nesamērīgs.

Šī gada jūnijā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija atbalstīja izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā likumprojektu "Enerģijas dzērienu aprites likums". LV portāla skaidrojumā lasiet, kādus ierobežojumus noteiks topošais likums.
īsumā
  • Enerģijas dzērienu pārdošana būs aizliegta personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem.
  • Nepilngadīgajiem enerģijas dzērienus nedrīkstēs piedāvāt degustēt par velti, pasniegt kā dāvanu vai kā kompensāciju par citas preces iegādi vai pakalpojuma saņemšanu.
  • Veikalu plauktos enerģijas dzērieni būs jānovieto savrup no citiem pārtikas produktiem.
  • Reklāmā būs jāietver brīdinoša informācija par dzēriena pārmērīgas lietošanas negatīvo ietekmi.

Likumprojektā enerģijas dzērieni definēti kā bezalkoholiskie dzērieni, kas paredzēti lietošanai bez pārveides, kas satur stimulējošas vai tonizējošas vielas, tai skaitā kofeīnu, kura kopējais saturs no visiem avotiem pārsniedz 150 mg/l, ogļhidrātus, aminoskābes, minerālvielas un vitamīnus, tai skaitā B grupas vitamīnus, kā arī citas pārtikas sastāvdaļas atbilstoši normatīvajos aktos par pārtikas apriti noteiktajām prasībām.

Saeimas Sabiedrisko attiecību biroja Preses dienests informē, ka likumprojekts skar Eiropas tiesības, tādēļ tas tika nosūtīts saskaņošanai Eiropas Komisijā. Sākotnēji tika saņemti sešu dalībvalstu iebildumi, bet, Latvijai sniedzot atbildes uz tiem, citi komentāri netika saņemti. Eiropas Komisija neizmantoja tiesības iebilst pret Latvijas ieceri ierobežot enerģijas dzērienu apriti, tāpēc likumprojektu drīkst virzīt tālāk.

Jau vairākās Eiropas Savienības valstīs ir noteikti tirdzniecības ierobežojumi vai papildu prasības šo produktu marķēšanai. Piemēram, Lietuvā šī gada 1.novembrī stāsies spēkā aizliegums pārdot enerģijas dzērienus personām, kas jaunākas par 18 gadiem.

Tikai no 18 gadiem

Enerģijas dzērienu pārdošana būs aizliegta personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, un pilngadību nesasniegušie šos dzērienus nedrīkstēs iegādāties. Līdzīgi kā, pērkot alkoholiskos dzērienus, mazumtirgotājs varēs lūgt pircējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos par vecumu. Pircējam šie dokumenti būs arī jāuzrāda.

Pilngadību nesasniegušajiem jauniešiem nedrīkstēs enerģijas dzērienus piedāvāt degustēt par velti, kā arī pasniegt kā dāvanu vai kā kompensāciju par citas preces iegādi vai pakalpojuma saņemšanu. Šobrīd saskaņā ar MK noteikumiem Nr.610 ir aizliegts vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēs tirgot enerģijas dzērienus. Šī prasība tiks nostiprināta arī likumā.

Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes locekle un sertificēta uztura speciāliste Jeļena Pavlova topošo likumu vērtē pozitīvi, norādot: "Enerģijas dzērieni nav produkts, kas veicina jauniešu veselību, bet tieši otrādi – var kaitēt. Ja ir iespējams ierobežot šādu produktu patēriņu, tad tas ir jādara. Aizliegums parādīs, ka enerģijas dzērieni nav parasta limonāde, kā domā liela daļa šo dzērienu lietotāju. Bet diemžēl parādās citi jauni produkti, kuru sastāvs ir praktiski identisks enerģijas dzērieniem, piemēram, saldējums vai kafijas košļājamie maisiņi."

"Dzērienu reklāmas būs aizliegts adresēt pilngadību nesasniegušām personām."

Jautājot, kādēļ bērni un jaunieši izvēlas lietot veselībai kaitīgos dzērienus, uztura speciāliste J. Pavlova min vairākus iemeslus: "Galvenais iemesls, kāpēc izvēlas enerģijas dzērienus, ir to maldinošais nosaukums. Bērniem un jauniešiem ir liela slodze – skola un ārpusskolas nodarbības, papildus vēl citas aktivitātes. Enerģijas dzērienus pamatā izvēlas, lai cīnītos ar nogurumu. Tomēr ir jaunieši, kuri lieto dzērienus patīkamās garšas dēļ. Kā trešo iemeslu gribētu minēt reklāmu. Enerģijas dzērienu ražotāji ir daudzu jauniešiem tuvu aktivitāšu atbalstītāji – deju konkursu, BMX sacensību utt. Tādējādi bērns sāk uzskatīt, ka lietot enerģijas dzērienus ir stilīgi. Diemžēl ir gadījumi, kad šie dzērieni tiek lietoti kopā ar alkoholu, kas ir vēl bīstamāk. Šāda veida kokteilis kādam var beigties ar ļoti nopietnām sekām."

Veselības ministrijā norāda, ka pašlaik ministrijai nav pieejami pētījumu dati, kuros tiktu izdalīti jautājumi par enerģijas dzērienu patēriņu Latvijā bērnu un jauniešu vidū. Līdz ar to nav zināms, cik liels procents Latvijas skolēnu izvēlas enerģijas dzērienus lietot uzturā.

Noteiks prasības reklāmai un novietošanai veikalos

Topošais likums paredz, ka veikalu plauktos enerģijas dzērieni būs jānovieto savrup no citiem pārtikas produktiem. Šāda prasība ļaus tos vieglāk atšķirt no citiem saldinātajiem dzērieniem.

Pēc likuma pieņemšanas tirdzniecības vietās būs jāizvieto norāde "Augsts kofeīna saturs. Nav ieteicams grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti".

Likums noteiks arī prasības attiecībā uz dzērienu reklamēšanu. Enerģijas dzērienu reklāmā būs jāietver brīdinoša informācija par dzēriena pārmērīgas lietošanas negatīvo ietekmi, šai informācijai atvēlot vismaz 10% no konkrētās reklāmas apjoma.

"Kofeīns ir visplašāk lietotā legāli iegādājamā psihoaktīvā viela pasaulē."

Šo dzērienu reklāmas būs aizliegts adresēt pilngadību nesasniegušām personām, kā arī reklāmas nedrīkstēs izvietot plašsaziņas līdzekļos, kuru auditorijā vairāk nekā 35% ir personas līdz 18 gadiem. Reklāmas nedrīkstēs izvietot izglītības iestādēs un uz šo iestāžu ēkām un būvēm.

Reklamējot enerģijas dzērienus televīzijā, radio, presē utt., reklāmās būs aizliegts:

  • saistīt enerģijas dzērienu lietošanu ar sporta nodarbībām un ietvert informāciju, ka enerģijas dzērieni atjauno šķidruma daudzumu organismā;
  • radīt iespaidu, ka enerģijas dzērieni ir lietojami kopā ar alkoholiskajiem dzērieniem.

Kofeīns – lielākais drauds

Enerģijas dzērienos galvenais stimulators ir kofeīns, kurš paātrina sirdsdarbību un paaugstina asinsspiedienu, uzmundrina, paaugstina darba spējas uz 3–4 stundām, radot možuma sajūtu. Tā visa rezultātā paātrinās vielmaiņa un organisms izsmeļ savas rezerves.

Kofeīns ir visplašāk lietotā legāli iegādājamā psihoaktīvā viela pasaulē, kura tiek tirgota pārtikas produktu grupā. Daudzi brokastis un pusdienas nevar iedomāties bez ierastās kafijas vai tējas krūzes. Savukārt studenti, lai spētu koncentrēties un mācībām nodoties nakts stundās, nereti izvēlas Coca-Colu kā līdzekli darba spēju uzlabošanai.

"Aizliegums parādīs, ka enerģijas dzērieni nav parasta limonāde."

Kofeīns bērnu pusaudžu uzturā nav vēlams. J.Pavlova norāda, ka bērniem un pusaudžiem atkarība no kofeīna veidojas ātrāk nekā pieaugušam cilvēkam, un simptomi, ko var radīt kofeīns, jauniešiem ir izteiktāki.

Uztura speciāliste atzīmē, ka enerģijas dzērienos ir ne tikai kofeīns, bet ir citas nervu, sirds un asinsvadu sistēmu stimulējošas vielas. Šobrīd trūkst pētījumu, kā visas šīs vielas mijiedarbojas un ietekmē tieši bērnu un pusaudžu organismu.

Enerģijas dzērieni, piemēram, var izraisīt tādas veselības problēmas kā aknu bojājumus, nieru mazspēju, elpošanas traucējumus, psihiskos traucējumus un pat nāvi. Pastiprinātus draudus veselībai rada alkohola lietošana kopā ar enerģijas dzērieniem.

Bērni un jaunieši jāizglīto par dzērienu negatīvo ietekmi

Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācija sadarbībā ar Rīgas domes Labklājības departamentu realizēja projektu "Enerģijas dzērienu ietekme uz organismu", kura ietvaros tikās ar skolēniem un skaidroja par dzērienu ietekmi uz veselību. Asociācijas valdes locekle J.Pavlova atzīmē: daļa bērnu ir informēta, ka enerģijas dzērieni negatīvi ietekmē gan centrālo nervu sistēmu, gan sirds un asinsvadu sistēmu, bet šie bērni pārsvarā šāda veida dzērienus nelieto. Daudziem skolēniem radies jautājums: "Kāpēc enerģijas dzērienus neaizliedz, ja tie ir kaitīgi veselībai?" Attiecīgi, ja nav aizliegts, bērniem ir priekšstats, ka tos drīkst lietot.

Veselības ministrijā (VM) informē, ka aizvadītajā gadā sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) tika rīkoti vairāki pasākumi, lai izglītotu bērnus un jauniešus par veselīga uztura pamatprincipiem un informētu par enerģijas dzērienu nelabvēlīgo ietekmi uz veselību. Pasākumi ietvēra izpratnes veidošanu par veselīga uztura nozīmi veselības un labas pašsajūtas saglabāšanā, tika sniegti praktiski ieteikumi veselīgas ēdienkartes veidošanai, kā arī akcentēta enerģijas dzērienu lietošanas kaitīgā ietekme uz organismu. Papildus VM un SPKC organizē informatīvās kampaņas par veselīgu uzturu, kurās tiek iekļautas tēmas par pārtikas produktiem, kas nav ieteicami bērnu un jauniešu uzturā, tai skaitā par enerģijas dzērieniem.

Arī uztura speciāliste J.Pavlova uzsver: "Jaunieši ir jāizglīto. Nevar tikai aizliegt, ir jāpaskaidro, kāpēc mēs to aizliedzam."

Enerģijas dzērienu aprites likumprojektu otrajā un trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI