SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
28. augustā, 2013
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
4
4

Pensiju likuma grozījumi – indeksācija no 1.septembra

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Visas valsts pensijas, kuras ir piešķirtas (pārrēķinātas) līdz šā gada 31.augustam un ir mazākas par 200 latiem, 1.septembrī indeksēs. Jauno ikmēneša summu sāks maksāt septembrī.
Indeksācijas nosacījumus LV portālam izklāstīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vadītāja Baiba Felsberga.
īsumā
1.septembrī ar  indeksu 1,04 palielinās pensiju un atlīdzību, kas nepārsniedz 200 latu:

  • vecuma pensiju,
  • priekšlaicīgi piešķirto pensiju,
  • invaliditātes pensiju,
  • izdienas pensiju,
  • apgādnieka zaudējuma pensiju,
  • atlīdzību par darbspēju zaudējumu,
  • atlīdzību par apgādnieka zaudējumu

Izņēmums: politiski represētajiem pensiju indeksēs neatkarīgi no tās apmēra.

Vidējais pieaugums, piemērojot indeksu 1,04, pensijām, kuru apmērs nepārsniedz 200 latu:

  • vecuma pensijām - vidēji par 5,58 Ls;
  • apgādnieka zaudējuma pensijām - vidēji par 3,43 Ls;
  • izdienas pensijām no speciālā budžeta – vidēji par 5,50 Ls;
  • invaliditātes pensijām – vidēji par 3,79 Ls.

Likuma "Par valsts pensijām" grozījumos, ko Saeimā pieņēma 9.jūlijā, ir vairākas jaunas normas. Indeksācija paredzēta pārejas noteikumu 15.punktā. Tajā noteikts: "2013.gadā valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 200 latus, pārskata 1.septembrī, piemērojot indeksu 1,04. Politiski represētajām personām valsts pensijas tiek pārskatītas neatkarīgi no to apmēra."

Septembrī indeksēs gan visas pensijas (vecuma pensijas, invaliditātes pensijas, izdienas pensijas un apgādnieka zaudējuma pensijas), gan arī apdrošināšanas atlīdzību par darbspēju zaudējumu un apdrošināšanas atlīdzību par apgādnieka zaudējumu sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību.

Kā noteikts likumā, politiski represētajām personām pensijas indeksēs neatkarīgi no to piešķirtā (pārrēķinātā) apmēra.

Izdienas pensijas piešķir saskaņā ar īpašajiem profesiju izdienas pensiju likumiem (likumu "Par izdienas pensijām Iekšlietu ministrijas sistēmas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm" u.c.). Arī šajos likumos ir izdarīti grozījumi, katrā no tiem nosakot, ka "izdienas pensijas pārskata likumā "Par valsts pensijām" noteiktajos valsts pensiju pārskatīšanas termiņos un kārtībā".

Indeksācija nozīmē, ka pensijas apmēru reizina ar šo koeficientu – 1,04. Ja pensija ir 190 latu, pēc indeksācijas tās apmērs būs 197,60 latu.

Var būt arī tā, ka cilvēks pensijas izmaksas dienā saņem vairāk par 200 latiem, jo šajā summā ietilpst arī ikmēneša 70 santīmu piemaksa par apdrošināšanas stāža gadiem līdz 1996.gadam. Daudziem pašreizējiem pensionāriem šāda piemaksa ir. Tāpēc jāzina, ka indeksāciju piemēros piešķirtajai pensijai bez piemaksas. Piemēram, piešķirtā pensija ir 190 latu un piemaksa - 21 lats. Tātad indeksēs piešķirto pensijas apmēru – 190 latus.

Lēmumā, ko persona ir saņēmusi par pensijas piešķiršanu, šī informācija ir norādīta – kāds tieši ir piešķirtās/pārrēķinātās pensijas apmērs un atsevišķā  lēmumā – cik liela ir piemaksa.

"Indeksācija - pensijas apmēru reizina ar koeficientu 1,04."

Indeksācijas robežsumma, kā likumā noteikts, ir 200 latu. Ja piešķirtā pensija ir lielāka, piemēram, 201 lats, to neindeksēs.

Indeksācija attiecas arī uz tiem cilvēkiem, kuri saņem priekšlaicīgo pensiju, ja piešķirtā pensija nepārsniedz 200 latus. Tādējādi, ja ir piešķirta 250 latu pensija, bet līdz likumā noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai izmaksā 50%, kas ir 125 lati, tad šī pensija netiek indeksēta. Bet, ja piešķirtais apmērs ir, piemēram, 190 latu un cilvēks saņem 95 latus, tad šāda pensija tiks indeksēta, proti, indeksāciju piemēros aprēķinātās pensijas summai (190 latiem), un 50% izmaksās jau no indeksētās summas.

Arī tiem cilvēkiem, kuriem priekšlaicīgā pensija ir aprēķināta, bet viņi to nesaņem, jo turpina strādāt, ja pensija ir mazāka par 200 latiem, to indeksēs. Sasniedzot pilno pensijas vecumu, persona saņems jau indeksētu pensiju.

Indeksācija attiecas uz pensijām, kas piešķirtas līdz 1.septembrim. Pensijām, ko no jauna piešķirs pēc 1.septembra, šim gadam noteikto indeksu nepiemēros, norāda B.Felsberga.

Informācijai

Nodoklis un pensijas neapliekamais minimums

LV portālā iepriekš jau ir skaidrots, ka saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" pensija ir ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekams ienākums, kam tiek piemērots pensijas neapliekamais minimums – 1980 latu gadā (jeb 165 lati mēnesī). Šādu summu ar nodokli neapliek. Nodokli aprēķina no pensijas (kopā ar piemaksu, ja tāda ir) summas, kas pārsniedz 165 latus. Tātad, ja pēc indeksācijas pensija (kopā ar piemaksu) jau būs lielāka par 165 latiem, pārsnieguma summai piemēros nodokli. Šogad iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme ir 24 procenti.

Kas attiecas uz nodokli, tad pensijas, kas piešķirtas līdz 1996.gadam (un pēc tam nav pārrēķinātas), ar nodokli neapliek. Tātad šajos gadījumos arī pēc indeksācijas, ja pensija pārsniegs 165 latus, no tās nodokli neieturēs.

Indekss - 1,04

Likuma "Par valsts pensijām" 26.pants paredz, ka valsts pensijas apmērs pārskatāms reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu. Ja indekss ir mazāks par skaitli "1", valsts pensijas nepārskata.

Lai novērstu krīzes laikā pieaugošo valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta deficītu, kad tā izdevumi strauji pārsniedza ieņēmumus, likumā "Par valsts pensijām" uz laiku tika noteikts, ka valsts pensijas no 2009.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim nepārskatīs.

Indeksācija atsākas ātrāk, nekā paredzēts, un tās nosacījumi ar grozījumiem iekļauti likuma pārejas noteikumos.

"Palielinās piešķirto pensiju, ja tā nepārsniedz 200 latu, neieskaitot šajā summā piemaksu."

Likuma grozījumu anotācijā paskaidrots, ka indekss 1,04 noteikts, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes noteiktā iztikas minimuma patēriņa groza (vienam iedzīvotājam mēnesī) izmaiņas laikā no 2009.gada līdz 2012.gadam (attiecīgi 168,17 Ls/ 175,7 Ls).

Indeksācija attiecas uz lielāko daļu no pensijas un atlīdzības saņēmējiem. Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem, 2013.gada aprīlī vecuma pensijas (bez piemaksas) līdz 200 latiem saņēma ir 83,8%, pensijas apgādnieka zaudējuma gadījumā – 97,5%, izdienas pensijas, kas finansētas no speciālā budžeta – 67,3%, invaliditātes pensijas – 93,2% personu.

Gatavojot grozījumus likumā, aprēķināts, kāds būs vidējais pieaugums, piemērojot indeksu 1,04, pensijām, kuru apmērs nepārsniedz 200 latus:

  • vecuma pensijām - vidēji par 5,58 Ls;
  • apgādnieka zaudējuma pensijām - vidēji par 3,43 Ls;
  • izdienas pensijām no speciālā budžeta – vidēji par 5,50 Ls;
  • invaliditātes pensijām – vidēji par 3;79 Ls

Ar likuma grozījumiem pārejas noteikumos paredzētajai pensiju indeksācijai šogad no sociālā budžeta papildus nepieciešami vairāk nekā 10 miljoni latu, nākamajā gadā – vairāk nekā 30 miljoni latu.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI