SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
28. maijā, 2013
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pašvaldības
5
5

Balsošanas kārtība un norise pašvaldību vēlēšanās

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vēlētāji republikas pilsētas domi un novada domi ievēlē vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās uz četriem gadiem.

FOTO: Lita Krone/ LETA

Šonedēļ, 1.jūnijā, Latvijā notiks kārtējās pašvaldību vēlēšanas 119 vēlēšanu apgabalos - 9 republikas pilsētās un 110 novados, lai uz nākamajiem četriem gadiem ievēlētu republikas pilsētas vai novada domi.
LV portāls skaidro, kāda ir vēlēšanu kārtība un norise, vēlētājiem ierodoties balsošanas iecirknī.
īsumā

Pašvaldību vēlēšanas:

  • vēlētājam ir jāzina balsošanas iecirknis, kurā ir reģistrēts;
  • citā vēlēšanu iecirknī balsot nav iespējams;
  • jāņem līdzi derīgs personu apliecinošs dokuments – pase vai personas apliecība;
  • ir iespējams nobalsot trīs dienas pirms vēlēšanām;
  • veselības stāvokļa dēļ ir iespējams nobalsot atrašanās vietā.

Vēlēšanu tiesības

Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma 5.pants noteic, ka Latvijā tiesības vēlēt domi ir:

  • Latvijas pilsonim;
  • Eiropas Savienības (ES) pilsonim, kurš nav Latvijas pilsonis, bet ir reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā;
  • personai, kura vēlēšanu dienā ir sasniegusi 18 gadu vecumu un ir reģistrēta vēlētāju reģistrā;
  • vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas ir reģistrēta dzīvesvietā attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā, vai personai, kurai attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā pieder reģistrēts nekustamais īpašums.

Savukārt vēlēt domi nav tiesību personām:

  1. kuras likumā noteiktajā kārtībā atzītas par rīcības nespējīgām;
  2. kuras izcieš sodu brīvības atņemšanas vietās;
  3. kurām nav tiesību vēlēt ES dalībvalstī, kuras pilsoņi tās ir (Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma 6.pants).

Pirms došanās uz vēlēšanu iecirkni

Šā gada martā vēlētāji savas deklarētās dzīvesvietas adresē saņēma paziņojumu par dalību kārtējās pašvaldību vēlēšanās, kur bija norādīts piešķirtā vēlēšanu iecirkņa numurs un vēlētāja numurs iecirkņa vēlētāju sarakstā. Tādēļ balsot ir jādodas uz vēlēšanu iecirkni, kura vēlētāju sarakstā persona ir reģistrēta, jo citā vēlēšanu iecirknī balsot nav iespējams.

Gadījumā ja ir nepieciešamība pārliecināties par sev piešķirto vēlēšanu iecirkni, to var izdarīt, izmantojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumu "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana" vai zvanot pa Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) uzziņu tālruni 67049999.

Dodoties vēlēt, ir jāņem līdzi derīgs personu apliecinošs dokuments – pase vai personas apliecība (eID), kā arī ir ieteicams ņemt līdzi paziņojumu par vēlēšanām, taču tam ir tikai informatīva nozīme.

Balsošanas kārtība

Vēlēšanu dienā, šā gada 1.jūnijā, vēlēšanu iecirkņi strādās no plkst. 7.00 līdz 22.00.

Vēlētājam, ieejot vēlēšanu telpā, vēlēšanu iecirkņa komisijas loceklim ir jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments: pase vai personas apliecība (eID). Vēlēšanu iecirkņa komisijas loceklis pārbaudīs, vai atnākušais ir attiecīgā vēlēšanu iecirkņa vēlētājs un vēlētāju sarakstā jau nav izdarīta atzīme par šīs personas piedalīšanos attiecīgajās vēlēšanās. Vēlēšanu iecirkņa komisijas loceklis izdarīs vēlētāju sarakstā atzīmi par vēlētāja piedalīšanos vēlēšanās un vēlētājam ir jāparakstās vēlētāju sarakstā.

Vēlētājam izsniegs visu vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu vēlēšanu zīmes un īpašu vēlēšanu aploksni, kura būs apzīmogota ar attiecīgās iecirkņa komisijas zīmogu. Vēlētājam ir jāpārbauda, vai uz aploksnes ir attiecīgā iecirkņa zīmogs, jo tikai apzīmogotas vēlēšanu aploksnes ir derīgas.

Vēlēšanu telpās atsevišķi ierīkotā kabīnē vai nodalījumā vēlētājs vienatnē un aizklāti var izdarīt savu izvēli par vienu deputātu kandidātu sarakstu pašvaldību vēlēšanās. Vēlēšanu zīmē pretī kandidātu uzvārdiem vēlētājs pēc savas izvēles var izdarīt atzīmi "+", neizdarīt atzīmi vai svītrot kandidāta vārdu un uzvārdu.

"Balsot ir jādodas uz vēlēšanu iecirkni, kura vēlētāju sarakstā persona ir reģistrēta, jo citā vēlēšanu iecirknī balsot nav iespējams."

Atzīmi "+" pretī kāda kandidāta uzvārdam vēlētājs izdara, ja īpaši atbalsta šā kandidāta ievēlēšanu. Ja vēlētājs neatbalsta kādu no šajā vēlēšanu zīmē ietvertajiem kandidātiem, tad svītro kandidāta vārdu un uzvārdu (ja izsvītrots kandidāta vārds vai uzvārds, uzskatāms, ka vēlētājs šo kandidātu neatbalsta). Vēlētājs var ielikt aploksnē arī negrozītu (bez atzīmēm) vēlēšanu zīmi.

Vēlētājam aploksnē ir jāieliek vēlēšanu zīme, kas atbilst tam kandidātu sarakstam, par kuru persona balso; aploksne ir jāaizlīmē un jāiemet aizzīmogotā vēlēšanu kastē. Savukārt neizmantotās vēlēšanu zīmes ir ieteicams atstāt vēlēšanu iecirknī tām paredzētajā vietā.

Vēlēšanu iecirkņi vēlēšanu dienā strādās līdz plkst. 22.00. Pēc šī laika vēlēšanu zīmes var nodot tikai tie vēlētāji, kuri ir ieradušies vēlēšanu telpās pirms plkst. 22.00.

Iespēja nobalsot trīs dienas pirms vēlēšanām

Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma 26.pants paredz: ja vēlētājs vēlēšanu dienā nevar nobalsot pašvaldību vēlēšanās, persona var nobalsot iepriekš - triju dienu laikā pirms vispārējās vēlēšanu dienas - vēlēšanu iecirknī, kura vēlētāju sarakstā ir reģistrēts.

Iecirkņu darba laiks iepriekšējās balsošanas dienās ir:

  • trešdien, 29.maijā - no plkst. 17.00 līdz 20.00;
  • ceturtdien, 30.maijā - no plkst. 9.00 līdz 12.00;
  • piektdien, 31.maijā - no plkst. 10.00 līdz 16.00.

Balsošanas kārtība iepriekšējās balsošanas dienās ir tāda pati kā vēlēšanu dienā, vienīgi vēlētāji vēlēšanu aploksni iemet atsevišķā aizzīmogotā vēlēšanu kastē.

Iespēja balsot vēlētāja atrašanās vietā

Balsošana pašvaldību vēlēšanās ir iespējama arī vēlētāja atrašanās vietā. Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likuma 32.pants paredz, ka vēlētājs var balsot savā atrašanās vietā, ja persona veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās.

"Ja vēlētājs vēlēšanu dienā nevar nobalsot, persona var nobalsot iepriekš - triju dienu laikā pirms vispārējās vēlēšanu dienas - vēlēšanu iecirknī, kura vēlētāju sarakstā ir reģistrēts."

Pieteikt balsošanu vēlētāja atrašanās vietā var no šī gada 27.maija līdz 1.jūnijam plkst. 12.00. Lai to izdarītu, vēlēšanu iecirknī, kurā vēlētājs ir reģistrēts, ir jāiesniedz rakstveida iesniegums. Turklāt iesniegumu iecirknī drīkst nogādāt jebkura vēlētāja uzticības persona. Vēlētāja uzticības persona iesniegumu vēlētāja vārdā var aizpildīt arī uz vietas vēlēšanu iecirknī.

Vēlēšanu iecirkņi iesniegumus pieņems šādos laikos:

  • pirmdien, 27.maijā - no plkst. 16.00 līdz 20.00;
  • otrdien, 28.maijā – no plkst. 9.00 līdz 13.00;
  • trešdien, 29.maijā – no plkst. 17.00 līdz 20.00;
  • ceturtdien, 30.maijā – no plkst. 9.00 līdz 12.00;
  • piektdien, 31.maijā – no plkst. 10.00 līdz 16.00;
  • sestdien, 1.jūnijā – no plkst. 7.00 līdz 12.00.

Pieteikt balsošanu vēlētāja atrašanās vietā ir iespējams arī vēlēšanu dienā pēc plkst. 12.00, taču šajā gadījumā vēlēšanu komisija izbrauks pie vēlētāja, ja varēs paspēt ierasties vēlētāja atrašanās vietā līdz balsošanas beigām, attiecīgi plkst. 22.00.

Iespēju balsot savā atrašanās vietā var izmantot arī vēlētāju aprūpētāji, vēlētāji slimnīcās, kā arī aizdomās turētās, apsūdzētās vai tiesājamās personas, pret kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. To var izmantot gadījumā, ja personas vēlēšanu laikā atrodas sava vēlēšanu iecirkņa teritorijā.

Šī paša likuma 33.pants arī paredz: ja vēlētājs fizisku trūkumu dēļ pats nespēj balsot, vēlētāja klātbūtnē pēc viņa mutvārdu norādījumiem atzīmes vēlēšanu zīmē var izdarīt vēlētāja ģimenes loceklis vai kāda cita persona, kurai vēlētājs uzticas. Vienīgi tas nedrīkst būt attiecīgās vēlēšanu iecirkņa komisijas loceklis.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI