SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. augustā, 2012
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pirmsskola
2
2

Paplašina programmas „Skolas piens” mērķauditoriju

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No šā gada 1.septembra bezmaksas glāzi piena katru mācību dienu varēs saņemt līdz pat 92 000 izglītojamo Latvijas pirmsskolas izglītības iestādēs un vispārējās izglītības 1.-9.klasē. Salīdzinājumam: 2011./2012. mācību gadā programmā bija iesaistījušies ap 59 000 izglītojamo pirmsskolās un 1.-4.klasē.

FOTO: www.sch.hu

„Šo programmu mēs novērtējam ļoti augstu. Bērniem patīk dzert pienu, bet būtu labi, ja arī pamatskolas un vidusskolas skolēniem būtu iespēja saņemt glāzi piena bez maksas. Skolēni šādu vēlmi ir izteikuši,” šādi LV portālam pirms nepilna gada izteicās Rīgas Rīnūžu vidusskolas sociālā pedagoģe Svetlana Jačmeņova. Ar šo mācību gadu programmas „Skolas piens” mērķauditorija tiek paplašināta, un nu glāzi piena bez maksas varēs saņemt ne tikai jaunāko klašu audzēkņi un pirmsskolas bērni, bet skolēni līdz pat 9.klasei.
īsumā

 "Skolas piena" programmā valsts līdzfinansējuma mērķauditorijā iekļauti arī 5.–9.klases skolēni, dodot tiem iespēju katrā mācību dienā saņemt glāzi piena bez maksas.

10.-12.klašu skolēni pienu un citus piena produktus var iegādāties par samazinātām cenām, ko nodrošina ES līdzfinansējums.

Izglītības iestādes programmā "Skolas piens" var iesaistīties visa mācību gada laikā, bet, lai programma skolā tiktu ieviesta, iestādei pašai jāatrod piena piegādātājs.

Grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.106 "Kārtība, kādā piešķir, administrē un uzrauga valsts un Eiropas Savienības atbalstu piena produktu piegādei izglītojamiem vispārējās izglītības iestādēs" stājās spēkā šā gada 8.augustā. Nu noteikumi paredz, ka turpmāk glāzi piena bez maksas katru dienu varēs saņemt pirmsskolas un 1.-9.klašu skolēni.

Bezmaksas piens arī 5.-9.klašu skolēniem

Programma "Skolas piens" Latvijā pastāv kopš 2004.gada, bet tikai tagad Zemkopības ministrija (ZM) radusi iespēju paplašināt programmā iesaistīto bērnu skaitu. Līdz šim 5.-12.klašu skolēniem bija iespēja par pazeminātu cenu ik dienu iegādāties glāzi piena vai kefīra, ko nodrošināja Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums 0,13 Ls/litru apmērā, ja izglītības iestāde vēlējās to piedāvāt. Šī iespēja tagad paliek vidusskolas skolēniem.

Ministru kabineta noteikumu projekta sākotnējās ietekmes novērtējuma ziņojumā jeb anotācijā ir norādīts, ka šāds mērķauditorijas ierobežojums līdz šim bija noteikts, pamatojoties uz programmas iepriekšējo praksi laikā no 2004. līdz 2008.gadam, kā arī uz pieņēmumu, ka tieši pirmsskolās un 1.-4.klases izglītojamo vidū piena patēriņš programmā būs vislielākais. Jāņem vērā, ka mērķauditorija no 2011./2012. mācību gada tika paplašināta arī programmā "Skolas auglis". Un, tā kā liela daļa abās programmās iesaistīto pamatizglītības iestāžu ir vienas un tās pašas, kā arī lai turpmāk veicinātu skolu iesaistīšanos abās atbalsta programmās, "Skolas piena" programmas mērķauditoriju ir lietderīgi paplašināt.

" „Skolas piena” programmas pamata mērķis ir iepazīstināt bērnus ar veselīga uztura ieradumiem, tāpēc arī svarīgi tajā aptvert pēc iespējas lielāku skolēnu skaitu.” "

I.Orlova, Zemkopības ministrijas vecākā referente

ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vecākā referente Inga Orlova, skaidrojot grozījumu nepieciešamību, norāda, ka "arvien aktuālāks kļūst jautājums par dažādām veselības problēmām, ko izraisa neveselīgs uzturs, tādēļ aktuālāki kļūst arī pasākumi, kas domāti veselīga uztura paradumu veidošanai bērniem jau pirmsskolas un skolas vecumā. Arī "Skolas piena" programmas pamata mērķis ir iepazīstināt bērnus ar veselīga uztura ieradumiem, tāpēc arī svarīgi tajā aptvert pēc iespējas lielāku skolēnu skaitu."

Ne tikai piens, bet arī citi piena produkti

"Skolas piena" programmas ietvaros iespējams saņemt atbalstu ne tikai par piena, bet arī citu piena produktu (kefīra un citu piena produktu ar dažādām piedevām – augļu sulas, šokolādes) piegādi skolēniem. "Programmas kopējo finansējumu veido ES atbalsts un valsts līdzfinansējums, kur ES atbalsta likme ir 0,13 LVL par litru un valsts līdzfinansējuma likme –0,33 LVL par litru. Tomēr valsts līdzfinansējums tiek piešķirts tikai par piena piegādi, savukārt pārējie piena produkti, kā arī piens 10.-12.klašu skolēniem pieejams par zemāku cenu," norāda I.Orlova.

Pašas skolas iniciatīva

Izglītības iestādes pasākumā var iesaistīties visa mācību gada laikā, bet, lai programma skolā tiktu ieviesta, iestādei jāatrod piena piegādātājs jeb atbalsta pretendents. Izglītības iestādes piegādātāju var meklēt pašas vai arī pēc palīdzības griezties Lauku atbalsta dienestā (LAD), kuram kā administrētājam ir zināma informācija par atbalsta pretendentiem.

Izglītības iestāžu iesaistīšanos programmā skaidro Inga Orlova: "Ja izglītības iestādē darbojas atsevišķs ēdināšanas uzņēmums, tad izglītības iestādei būtu jāvienojas ar šo uzņēmumu, ka tas uzņemsies programmas īstenošanu, respektīvi, līguma slēgšanu ar piena produktu piegādātāju, produktu izplatīšanu ēdinātāja telpās, piegādāto un izlietoto produktu uzskaites veikšanu un atbalsta pieprasījuma dokumentu kārtošanu.

Šajā gadījumā ēdinātājam vispirms ir jāreģistrējas LAD Klientu reģistrā kā atbalsta pretendentam, un pēc tam tas var slēgt līgumu ar piena produktu piegādātāju un uzsākt produktu piegādi. Izglītības iestādes pienākums, pirmoreiz iesaistoties programmā, būs iesniegt apliecinājumu par skolēnu skaitu.

Ja izglītības iestādē ēdināšanu nodrošina pašvaldība, tad izglītības iestāde var lūgt pašvaldībai veikt iepriekš minētās ēdinātāja jeb atbalsta pretendenta funkcijas."

Jāatzīmē, ka Latvijā piegādātāji var būt gan piena produktu ražotāji, gan piena produktu izplatītāji, gan pati izglītības iestāde, kā arī pašvaldība, kuras teritorijā darbojas konkrētā izglītības iestāde. Ir gadījumi, kad piena ražošanas uzņēmumi paši meklē skolas, kuras iesaistīt programmā.

Ja piegādātāju nav

Dažādu sakritību dēļ izglītības iestādes var saskarties ar problēmu, kad nav iespējams nodrošināt piena piegādātāju, un līdz ar to nevar piedalīties programmā. I.Orlova norāda, ka šādos gadījumos izglītības iestāde pēc palīdzības var vērsties pašvaldībā vai pie kāda no programmā jau iesaistītajiem produktu piegādātājiem. Šo uzņēmumu kontaktinformāciju iespējams saņemt LAD.

ZM speciāliste piebilst: "Pēc LAD informācijas, līdz šim risinājumu nav bijis iespējams atrast vien atsevišķos gadījumos, un tiem nav būtiskas ietekmes uz programmas kopējo apguvi Latvijā."

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI