SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. jūlijā, 2012
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
2
2

Grozījumi mezanīna programmā: plašākas iespējas saņemt atbalsta aizdevumu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mezanīna aizdevuma programma pamatā ir orientēta uz atbalstu ražošanai un eksportam. Līdz šim ir bijusi samērā maza aktivitāte, tādēļ ir paplašināti programmas nosacījumi, lai vairāk komersantu varētu pieteikties un saņemt atbalstu.

LV portāla infografika

Lai uzlabotu konkurētspēju un attīstītos, uzņēmumi vēršas bankā pēc aizdevuma, taču nereti uzņēmumiem trūkst pašu kapitāla un nodrošinājuma, lai banka pilnā apmērā finansētu ieguldījumu projektu īstenošanu. Tādēļ ir izveidota mezanīna aizdevuma programma, ko kopš 2011.gada augusta administrē Latvijas Garantiju aģentūra, lai mikro, mazajiem un vidējiem komersantiem, kā arī lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām palīdzētu saņemt aizdevumu, kad uzņēmumam trūkst pašu kapitāla un nodrošinājuma.
īsumā
Grozījumi mezanīna aizdevuma programmā paredz:
  • mezanīna aizdevumu var izsniegt kopā ar kredītiestādes vai tās meitassabiedrības sniegto ilgtermiņa aizdevumu vai finanšu līzingu;
  • mezanīna aizdevuma apjoms var būt mazāks par 100 000 latu;
  • ir paplašinātas nozares, kas var pieteikties mezanīna aizdevuma saņemšanai.

Mezanīna aizdevums ir ilgtermiņa aizdevums ar paaugstinātu kredīta risku. Tas ir subordinēts attiecībā pret kredītiestādes vai tās meitassabiedrības sniegto ilgtermiņa kredītu vai finanšu līzingu un ir pastiprināts ar zemāku nodrošinājuma kārtu nekā kredītiestādes vai tās meitassabiedrības sniegtais ilgtermiņa kredīts vai finanšu līzings.

Latvijas Garantiju aģentūras direktors Ivars Golsts informē, ka mezanīna aizdevuma programma pamatā ir orientēta uz atbalstu ražošanai un eksportam. Kopš programmas darbības sākuma ir bijuši vairāki pieteikumi mezanīna aizdevuma saņemšanai, no tiem trīs ir apstiprināti, viens atrodas noslēgšanas procesā, bet pāris pieteikumu vēl jāizskata.

"Latvija ir labā situācijā salīdzinājumā ar igauņu kolēģiem, kas izteikušies, ka viņiem pēc līdzīgas programmas iedibināšanas reāli tā sākusi darboties tikai pēc pusotra diviem gadiem. Mēs faktiski esam pionieri Latvijā, kas laužam ceļu šāda veida mezanīna aizdevumiem. Līdz programma veiksmīgi sāk darboties, paiet viens līdz pusotram gadam," stāsta I.Golsts.

Šā gada 28.jūnijā spēkā stājušies grozījumi Ministru kabineta 2011.gada 2.augusta noteikumos Nr.613 "Noteikumi par mezanīna aizdevumiem saimnieciskās darbības veicēju konkurētspējas uzlabošanai", lai komersantiem nodrošinātu plašāku pieejamību mezanīna aizdevuma saņemšanai.

"Ir paplašināti programmas nosacījumi, lai vairāk komersantu varētu pieteikties un saņemt atbalstu."

Pieņemtie grozījumi paredz vairākas izmaiņas mezanīna aizdevuma saņemšanai:

  • Mezanīna aizdevumu var izsniegt kopā ar kredītiestādes vai tās meitassabiedrības sniegto ilgtermiņa aizdevumu vai finanšu līzingu;
  • Atcelt minimālā mezanīna aizdevuma apjomu;
  • Atvieglot nozaru ierobežojumus.

Kādēļ ir ieviestas izmaiņas mezanīna aizdevuma saņemšanai?

Ekonomikas ministrijas Eiropas Savienības struktūrfondu privātā sektora nodaļas vadītājs Gatis Silovs skaidro, ka mezanīna programmā līdz šim ir bijusi samērā maza aktivitāte, tādēļ ir paplašināti programmas nosacījumi, lai vairāk komersantu varētu pieteikties un saņemt atbalstu.  

G.Silovs norāda, ka, pirmkārt, par augstu ir bijis noteiktais minimālais aizdevuma slieksnis - 100 000 latu; otrkārt, ir bijuši diezgan stingri nozaru ierobežojumi, un, treškārt, ne visi komersanti kredītu ņem bankā, pastāv arī līzinga kompānijas, kurās komersantiem izsniedz kredītus.  

Ko paredz grozījumi mezanīna aizdevuma programmas noteikumos?

Līdz šim MK noteikumi Nr.613 paredzēja, ka mezanīna aizdevumu piešķir ar nosacījumu, ka ieguldījumu projekta izmaksas finansē ar kredītiestādes izsniegtu ilgtermiņa aizdevumu, kura summa pārsniedz aizdevuma apmēru un kura pamatsummas atmaksas atliktais termiņš nepārsniedz divus gadus.

Lai veicinātu komersantu pieeju finansējumam paredzēts, ka mezanīna aizdevumu var izsniegt arī ar nosacījumu, ka ieguldījumu projekta izmaksas finansē ar kredītiestādes vai tās meitassabiedrības sniegto ilgtermiņa aizdevumu vai finanšu līzingu. Tādēļ noteikumu 8.punktā ar grozījumiem ir noteikts, ka aizdevuma līgumu var slēgt starp Latvijas Garantiju aģentūru, saimnieciskās darbības veicēju un kredītiestādi vai tās meitassabiedrību.

Ar grozījumiem 9.punktā (12.–18.apakšpunkts) ir paplašinātas nozares, kas var pieteikties mezanīna aizdevuma saņemšanai. Tagad pieteikties aizdevuma saņemšanai var arī šādas nozares un šādām darbībām:

  • Ēdināšanas pakalpojumiem;
  • Datorprogrammatūras tiražēšanai; kinofilmu, videofilmu, televīzijas programmu un skaņu ierakstu producēšanai; radio un televīzijas programmu izstrādei un apraidei; telekomunikācijai;
  • Profesionālajiem, zinātniskajiem un tehniskajiem pakalpojumiem, izņemot pētījumu un eksperimentālo izstrāžu veikšanu dabaszinātnēs un inženierzinātnēs;
  • Administratīvo un apkalpojošo dienestu darbībai;
  • Izglītībai;
  • Veselībai un sociālajai aprūpei;
  • Mākslai, izklaidei un atpūtai.

Papildus ir atļauts finansēt ieguldījumus ēku energoefektivitātes veicināšanā, tā nodrošinot ēku energoefektivitātes uzlabošanos, kā arī veicinot privātā sektora pieeju nepieciešamajam finansējumam, lai attīstītu energoservisa pakalpojumu sniegšanu Latvijā.

"Finansējums atbalsta programmai ir 17,8 miljoni latu, ko noteikts izsniegt līdz 2013.gada beigām."

G.Silovs uzsver, ka, atļaujot finansēt ieguldījumus ēku energoefektivitātes veicināšanā, vienlaikus ir iespējams iegūt ne tikai sakārtotu ēku, bet arī ietaupījumu, kas pēc tam ilgtermiņā atmaksājas.  

Vēl ar grozījumiem ir atcelts minimālo mezanīna aizdevuma summas ierobežojums - 100 000 latu. Noteikumi paredz, ka viena mezanīna aizdevuma maksimālais apmērs ir 700 000 latu un tas nedrīkst pārsniegt 40% no ieguldījumu projekta kopējām izmaksām.

Cik ilgi varēs pieteikties mezanīna aizdevuma saņemšanai?

Mezanīna aizdevumu sniedz kā reģionālo atbalstu ieguldījumiem saskaņā ar Eiropas Komisijas 2008.gada 6.augusta Regulu (EK) Nr.800/2008. Kopējais Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums šai atbalsta programmai ir 17,8 miljoni latu, ko noteikts izsniegt līdz 2013.gada beigām.

I.Golsts norāda, ka struktūrfondi šobrīd ir sadalīti līdz 2013.gada beigām. Taču, visticamāk, ka atbalstu varēs saņemt arī pēc 2013.gada. Kāda būs atbalsta forma, tas būs atkarīgs no nākamā struktūrfondu programmēšanas perioda nosacījumiem.

Savukārt G.Silovs informē: ja mezanīna aizdevuma programma būs sekmīga, to pagarinās. Programma pēc 2013.gada būs jāprecizē un atbalsta nosacījumi tad var mainīties.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI