SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
07. februārī, 2012
Lasīšanai: 5 minūtes
8
8

Grozījumi Ceļu satiksmes likumā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grozījumi Ceļu satiksmes likumā bija nepieciešami, lai Valsts robežsardze varētu apturēt transportlīdzekļus visā valsts teritorijā, jo tādējādi pastāv lielāka iespēja atklāt nelegālos imigrantus, galvenokārt uz starptautiskās nozīmes ceļiem, kā arī pie viesnīcām, autoostās un dzelzceļa stacijās, pasažieru ostās, uzņēmumos, kur nodarbina ārzemniekus, kopmītnēs u.tml. vietās.

FOTO: A.F.I.

Ar 2012.gada 1.janvāri stājās spēkā grozījumi Ceļu satiksmes likumā, kas paredz, ka turpmāk transportlīdzekļu vadītājiem nepieciešamie dokumenti būs jāuzrāda ne tikai policistiem, bet arī robežsargiem visā Latvijas teritorijā.

Lai nodrošinātu iespēju vienlīdz efektīvi apkarot nelikumīgo imigrāciju valstī kopumā, kas ir viens no Valsts robežsardzes (VRS) uzdevumiem, Ceļu satiksmes likumā tika izslēgts attiecīgo dokumentu uzrādīšanas pienākuma teritoriālais ierobežojums (uz valsts robežas 
vai pierobežā), bet attiecīgos Ministru kabineta (MK) noteikumos teritoriālais ierobežojums joprojām pastāv, jo 26.janvāra Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi vēl nav stājušies spēkā. Tas nozīmē, ka, lai gan jaunie grozījumi likumā stājās spēkā ar šā gada 1.janvāri, tomēr izmaiņas robežsargu darbā pagaidām nav.

Veiktie grozījumi

Ceļu satiksmes likumā kopš 1.janvāra ir izslēgti 25.panta pirmās daļas ievaddaļā vārdi "uz valsts robežas vai pierobežā". Šie grozījumi paredz, ka mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam ir pienākums uzrādīt Ceļa satiksmes likuma 25.panta pirmajā daļā paredzētos dokumentus pēc robežsarga pieprasījuma ne tikai pierobežā, kā tas bijis līdz šim, bet arī citā valsts teritorijā, lai nodrošinātu vienlīdz efektīvu nelikumīgās imigrācijas apkarošanu valstī kopumā.

Grozījumi ir veikti, bet prakses vēl nav

Jau ir pagājis mēnesis kopš minēto grozījumu spēkā stāšanās brīža, tomēr robežsargu darbā šai ziņā izmaiņas nav. Tas ir tāpēc, ka grozījumi MK 2004.gada 29.jūnija noteikumos Nr.571 "Ceļu satiksmes noteikumi" ir izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē, bet tie vēl ir jāpieņem MK sēdē.

"Šobrīd robežsargiem tiesības prasīt uzrādīt dokumentus pastāv visā valsts teritorijā, bet apturēt auto – nē."

Tikai tad, kad minētie grozījumi MK noteikumos stāsies spēkā, robežsargi varēs apturēt transportlīdzekli visā valsts teritorijā un vadītājam būs pienākums robežsargam uzrādīt visus nepieciešamos dokumentus. Saskaņā ar patlaban spēkā esošajiem normatīviem, robežsargiem tiesības prasīt uzrādīt dokumentus visā valsts teritorijā pastāv, bet apturēt auto – nē.

Grozījumi veikti, lai apkarotu nelikumīgo imigrāciju

 "Ceļu satiksmes likuma 25.panta pirmā daļa paredzēja, ka mehāniskā transportlīdzekļa vadītājam jāuzrāda dokumenti pēc robežsargu pieprasījuma uz valsts robežas vai pierobežā. Tas attiecās uz ierobežotu valsts teritoriju – pierobežu, kas atbilstoši Latvijas Republikas valsts robežas likuma 19.panta pirmās daļas prasībām gar ārējo sauszemes robežu ir nosakāma, ne šaurāka par 30 kilometriem, bet gar iekšējo sauszemes robežu, – ne šaurāka par 15 kilometriem. Ievērojot, ka nelikumīgās imigrācijas apkarošanas pienākums Valsts robežsardzei ir noteikts visā valsts teritorijā, pienākums vadītājam apturēt transportlīdzekli, kā arī uzrādīt attiecīgos dokumentus tikai pierobežā nenodrošina iespēju vienlīdz efektīvi apkarot nelikumīgo imigrāciju valstī kopumā," skaidro J.Pozņaka.

"Turpmāk robežsargi visā valsts teritorijā ir tiesīgi kontrolēt arī citus iespējamos administratīvos pārkāpumu ceļu satiksmē."

VRS galvenā inspektore norāda, ka VRS imigrācijas dienesta amatpersonas savas darbības veic, pamatojoties uz risku analīzi, t.i., izvieto savus mobilos posteņus tur, kur pastāv lielāka iespēja atklāt nelegālos imigrantus, galvenokārt uz starptautiskās nozīmes ceļiem, pie viesnīcām, autoostām un dzelzceļa stacijām, pasažieru ostām; tāpat riska zonas ir uzņēmumi, kas nodarbina ārzemniekus, kopmītnes.

"Pierobežas gar Lietuvas un Igaunijas robežām pēc grozījumiem Latvijas Republikas valsts robežas likumā vairs nebūs. Tad iznāk, ka robežsargs vispār nebūs tiesīgs apstādināt automašīnu, lai pārliecinātos, ka tajā nepārvietojas nelegālie imigranti, kuri, iespējams, kaut kur nelegāli ieceļojuši Eiropas Savienības valstīs un pārvietojas, izmantojot Šengenas zonas brīvās ceļošanas iespējas," stāsta J.Pozņaka.

Kas jāņem vērā iedzīvotājiem

Robežsargus var atpazīt pēc zaļajiem formastērpiem, bet tumšajā diennakts laikā – pēc atstarojošām vestēm, uz kurām redzams uzraksts "Imigrācijas dienests" vai "Robežsardze".

J.Pozņaka skaidro, ka pēc grozījumu Ceļu satiksmes noteikumos stāšanās spēkā:

  • vadītājam būs pienākums pēc robežsargu pieprasījuma apturēt transportlīdzekli jebkurā valsts teritorijā;
  • pēc tam kad transportlīdzeklis apturēts pēc robežsarga pieprasījuma, transportlīdzekļa pasažierim un transportlīdzekļa vadītājam aizliegts atstāt sēdvietu bez robežsarga uzaicinājuma.
Iedzīvotājiem jāzina, ka turpmāk robežsargi visā valsts teritorijā ir tiesīgi kontrolēt arī citus iespējamos administratīvos pārkāpumus ceļu satiksmē, t.i., pārbaudīt, vai transportlīdzekļa vadītājs nav lietojos alkoholu un citas apreibinošas vielas; transportlīdzekļa tehnisko apskati, apdrošināšanu, tiesības un citus nepieciešamos dokumentus. Robežsargu kompetencē savukārt neietilpst braukšanas ātruma kontrole. 
Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI