SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. janvārī, 2012
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Zemnieku un zvejnieku saimniecības turpinās darboties tāpat kā līdz šim

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saistībā ar jaunā likuma atcelšanu zemnieku un zvejnieku saimniecību īpašniekiem nebūs nepieciešama uzņēmumu pārreģistrēšana.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ilgi un smagi darināto, 2008.gadā pieņemto, izsludināto un jau vairākkārt grozīto Zemnieku un zvejnieku saimniecību likumu, kam likumīgā spēkā bija jāstājas 2012.gada 1.janvārī, dienu iepriekš - 2011.gada 31.decembrī - apsteidza likums „Par zemnieku un zvejnieku saimniecību likuma atcelšanu”.

Iecerētajam Zemnieku un zvejnieku saimniecību likumam bija jānoteic ne vien zemnieku un zvejnieku saimniecību turpmākais statuss, dibināšanas un darbības pamatnoteikumi, bet arī pārejas periods, kura laikā zemnieku un zvejnieku saimniecībām (arī individuālajiem uzņēmumiem) jāveic pārreģistrācija komercreģistrā vai arī jālikvidē uzņēmums.

Lai veiktu zemnieku un zvejnieku saimniecību un individuālo uzņēmumu reformu, papildus bija nepieciešami 462 445 lati budžeta līdzekļu, jo nebūtu korekti zemnieku un zvejnieku saimniecībām un individuālajiem uzņēmumiem likt pašiem apmaksāt valsts iecerētās reformas veikšanu. Finanšu līdzekļi arī bija iemesls, lai likuma spēkā stāšanos 2009.gada decembrī atceltu līdz 2012.gada 1.janvārim.

"Arī turpmāk zemnieku un zvejnieku saimniecību darbību regulēs likums „Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību”."

Saistībā ar gaidāmajām izmaiņām zemnieku un zvejnieku saimniecību statusā bija notikušas plašas diskusijas. To laikā noskaidrojās, ka Eiropas Komisija 2013.gadā plāno izmaiņas lauksaimniecības regulējumā. Iecerētajā EK regulā tostarp tiktu ietverta arī jēdziena "aktīvais lauksaimnieks" definīcija, kas ļaus izstrādāt kritērijus zemnieku un zvejnieku saimniecību nodalīšanai no citiem uzņēmējdarbības veidiem, kas arī bija viens no iemesliem īpaša zemnieku un zvejnieku saimniecību likuma izstrādei.

Saistībā ar jaunā likuma atcelšanu zemnieku un zvejnieku saimniecību īpašniekiem nebūs nepieciešama uzņēmumu pārreģistrēšana. Tāpat kā līdz šim, arī turpmāk zemnieku un zvejnieku saimniecību darbību regulēs likums "Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu un zemnieka vai zvejnieka saimniecību", kas, tiesa, joprojām pilnībā neatrisina jautājumu par zemnieku un zvejnieku saimniecību īpašnieku un saimniecību mantas nošķirtību.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI