SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
14. jūlijā, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
1
2
1
2

Kas pacientiem jāzina par izmaiņām traumpunktu darbībā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja Steidzamās palīdzības punktā pacienta stāvokli mediķis novērtēs kā smagu un uzskatīs, ka nepieciešama hospitalizācija, tiks izsaukta neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, kura pacientu nogādās attiecīgā līmeņa slimnīcā.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Patiesībā pacientiem jāzina tikai viens: visi ierastie traumpunkti, tāpat kā līdz šim, strādā 24 stundas diennaktī: nevienu no tiem nelikvidē un nevienam darba laiku nesaīsina.

28. jūnijā Ministru kabinets pieņēma grozījumus  noteikumos Nr. 1046 "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtība", kas stājās spēkā 6. jūlijā. Grozījumi noteikumos maina traumpunktu nosaukumu – tagad tie visi ir steidzamās medicīniskās palīdzības punkti.

Pēdējās izmaiņas Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā ir nesušas izmaiņas traumpunktu saimniekiem – veselības aprūpes iestādēm, jo tām jāpārkārto vai jāsakārto savs darbs atbilstoši valsts nodrošinātajam finansējumam. "Pacientiem izmaiņas noteikumos nekādas būtiskas pārmaiņas nerada – viņi joprojām var saņemt palīdzību 24 stundas diennaktī," uzsver Veselības ministrijas speciāliste Egita Pole.

Steidzamās medicīniskās palīdzības punkti tagad sadalīti trīs līmeņos, bet pacienti šo dalījumu nejutīs, jo dalījums attiecas vienīgi uz finansējuma piešķiršanu katram punktam no veselības aprūpes budžeta. Ministru kabineta apstiprinātie grozījumi Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā paredz steidzamās medicīniskās palīdzības punktu dalījumu trīs līmeņos, tā atvēlot naudu to uzturēšanai. Tikmēr katra punkta saimnieki var izvēlēties paši savu darba organizāciju, ja vien var to samērot ar valsts nodrošināto finansējumu un spēj sniegt palīdzību pacientiem visu diennakti.

"Pacientiem izmaiņas noteikumos nekādas būtiskas pārmaiņas nerada – viņi joprojām var saņemt palīdzību 24 stundas diennaktī."

Steidzamās medicīniskās palīdzības punktu līmeņu sadalījumā redzams, ka atsevišķi no tiem ietverti gan vienā, gan otrā līmenī. Tas nozīmē, ka daļu gada steidzamās medicīniskās palīdzības punkti saņem finansējumu kā viena līmeņa, bet otru daļu gada – kā cita līmeņa punkti. Par to, kuri gada mēneši tie katru gadu būs, iestāde atsevišķi vienosies ar Veselības norēķinu centru, skaidro Veselības ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktors Reinis Joksts. Tomēr arī te jāuzsver: pacientus šis dalījums neskars – viņi jebkurā laikā varēs saņemt to pašu palīdzību.

Pirmā līmeņa steidzamās medicīniskās palīdzības punkti ir Priekules slimnīcā, Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcā un Saulkrastu slimnīcā (7 mēnešus gadā).

Te pacientam steidzamo medicīnisko palīdzību saslimšanu un traumu gadījumos atbilstoši kompetencei sniedz viens ārsts (internists) un viena māsa vai ārsta palīgs. Ja pacienta stāvokli mediķis novērtēs kā smagu un uzskatīs, ka nepieciešama hospitalizācija, tiks izsaukta neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, kas pacientu nogādās attiecīgā līmeņa slimnīcā.

Otrā līmeņa steidzamās medicīniskās palīdzības punkti ir Aizkraukles slimnīcā, Limbažu slimnīcā, Ludzas rajona slimnīcā, Rīgas rajona slimnīca (4 mēnešus gadā) un Saldus medicīnas centrā.

"Katra punkta saimnieki var izvēlēties paši savu darba organizāciju, ja vien var to samērot ar valsts nodrošināto finansējumu un spēj sniegt palīdzību pacientiem visu diennakti."

Te pacientam steidzamo medicīnisko palīdzību saslimšanu un traumu gadījumos darbdienās, brīvdienās un svētku dienās no plkst. 8.00 līdz 24.00 atbilstoši kompetencei sniedz divi ārsti (ķirurgs/traumatologs un internists vai anesteziologs reanimatologs) un viena māsa, bet naktī – no plkst. 24.00 līdz 8.00 – viens ārsts un viena māsa vai ārsta palīgs. Tāpat kā pirmā līmeņa punktos, arī te mediķi sauks neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi, ja uzskatīs, ka pacienta veselības stāvoklis ir smags, tādēļ viņš jānogādā attiecīgā līmeņa slimnīcā.

Trešā līmeņa steidzamās medicīniskās palīdzības punkti ir Bauskas slimnīcā, Rīgas rajona slimnīcā (8 mēnešus gadā) un Saulkrastu slimnīcā (5 mēnešus gadā).

Te pacientam steidzamo medicīnisko palīdzību saslimšanu un traumu gadījumos darbdienās, brīvdienās un svētku dienās no plkst. 8.00–24.00 atbilstoši kompetencei sniedz trīs ārsti (ķirurgs/traumatologs, anesteziologs un internists vai anesteziologs reanimatologs) un divas māsas vai ārstu palīgi, bet no plkst. 24.00–8.00 – divi ārsti un viena māsa vai ārsta palīgs. Tāpat kā pirmā un otrā līmeņa punktos, arī te mediķi sauks neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādi, ja uzskatīs, ka pacienta veselības stāvoklis ir smags, tādēļ viņš jānogādā attiecīgā līmeņa slimnīcā.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI