SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. aprīlī, 2011
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība

Bērna ārējā izskata demonstrēšana – arī vecāku atbildība

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Līgumā obligāti jāietver apliecinājums, ka ne vēlāk kā gadu pirms līguma noslēgšanas par bērna iesaistīšanu pasākumā ģimenes ārsts ir veicis bērna profilaktisko apskati ārsta prakses vietā, kā arī ir pārbaudīta ķermeņa masas atbilstība bērna vecumam.

FOTO: Toms Kalniņš, A.F.I

Vecākiem, kuru bērni iesaistās pasākumos, kas saistīti ar ārējā izskata demonstrēšanu, jāzina, ka atbildība un pienākumi ir gan viņiem, gan personai, ar ko tiek slēgts līgums.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija saņēmusi anonīmu informāciju, ka Latvijā strādājoša modeļu aģentūra piedāvā iespējamo modeļu vecākiem parakstīt līgumu, kurā norādīts, ka šis dokuments ir saskaņots ar inspekciju. Inspekcija uzsver, ka nekad ne ar vienu modeļu aģentūru nav saskaņojusi nekādu līgumu tekstus, tādēļ šāda atsauce ir maldinoša. Inspekcija aicina vecākus ļoti rūpīgi iepazīties ar piedāvāto līgumu nosacījumiem un pārliecināties, ka tie neapdraud vai neierobežo bērnu vai viņu  likumisko pārstāvju intereses un tiesības.

Šaubu vai aizdomu gadījumā vecāki vai bērnu likumiskie pārstāvji var vērsties inspekcijā pēc konsultācijas. Inspekcija atgādina, ka Ministru kabineta noteikumos Nr. 407 "Kārtība, kādā bērnus var iesaistīt aktivitātēs (pasākumos), kas saistītas ar ārējā izskata demonstrēšanu" ir noteikti apstākļi, kādos iespējama bērnu iesaistīšana šādos pasākumos, piemēram, modeļu skola, tērpu demonstrēšana, preču reklamēšana utt. Atbilstoši Bērnu tiesību aizsardzības likumam bērns ir persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu. Izņēmumi ir tās personas, kuras saskaņā ar likumu izsludinātas par pilngadīgām vai stājušās laulībā pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Vajadzīga rakstiska piekrišana

Noteikumi paredz, ka bērna iesaistīšana pasākumā, kas saistīts ar ārējā izskata demonstrēšanu, pieļaujama vien tad, ja tam rakstiski piekritis likumiskais pārstāvis, visbiežāk – bērna vecāks, bet tikpat labi arī aizbildnis vai bāriņtiesa, ja bērns ir ievietots audžuģimenē. Līguma parakstīšanai pietiek ar viena vecāka piekrišanu. Kā skaidro Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta vecākais inspektors Sindijs Logins, ja vecāku starpā pastāv strīds par bērna iesaistīšanos pasākumā, viņiem jāmeklē risinājums ar bāriņtiesas starpniecību.

 Iesaistīt bērnu pasākumā drīkst fiziska vai juridiska persona, kas nodarbojas ar bērnu iesaistīšanu pasākumos, ja tā ir reģistrējusies kā komersants, pašnodarbinātā persona, biedrība vai nodibinājums. Tā kā līguma slēdzējs apstrādās personas datus, tam jābūt reģistrētam arī Datu valsts inspekcijā vai tai jābūt personas datu aizsardzības speciālistam, kas ir reģistrēts Datu valsts inspekcijas reģistrā. Turklāt bērnu iesaistīšanu pasākumā, kas saistīts ar ārējā izskata demonstrēšanu, drīkst tikai personas, kas pēdējo triju gadu laikā nav pārkāpušas bērnu tiesības.

Līgums jāslēdz rakstiski

Kā norāda Latvijas modeļu aģentu asociācija, aģents, kas piedāvā slēgt līgumu, jāizvēlas īpaši uzmanīgi: ne vienmēr pareizā ir izvēle par labu pirmajam, kurš ir uzrunājis uz ielas vai izteicis uzaicinājumu internetā. Asociācija iesaka pirms sadarbības uzsākšanas pārbaudīt aģenta oficiālo reģistrācijas informāciju, pieredzi, sasniegumus darbā ar modeļiem un piedāvātos modeļa darbus.

Līgumu par bērna iesaistīšanu pasākumā starp bērna likumiskajiem pārstāvjiem un pasākuma organizatoriem jāslēdz obligāti. Līgumā noteikti jābūt fiziskās vai juridiskās personas vārdam, uzvārdam vai nosaukumam, personas kodam vai reģistrācijas numuram, deklarētajai vai juridiskajai adresei. Līdz ar līguma priekšmetu – būtību, par ko līgums slēgts, - jāparedz arī  pušu pienākumi un tiesības, kā arī pasākuma veids, kādā iesaistīs bērnu. Tāpat līgumā jābūt noteiktai kārtībai, kādā izmantos personas datus, kas iegūti saistībā ar bērna piedalīšanos pasākumā (piemēram, fotogrāfijas, videomateriāli, anketas). Jāparedz arī pušu norēķinu kārtība, līguma darbības laiks un pušu atbildība, ja netiek pildītas līgumā noteiktās saistības. Ja visi šie dati nav paredzēti līgumā, bērna likumiskajiem pārstāvjiem par to jāsaņem atsevišķa informācija.

"Aģents jāizvēlas īpaši uzmanīgi – ne vienmēr pareizā ir izvēle par labu pirmajam. "

Fiziskā vai juridiskā persona var sadarboties ar ārvalstu fiziskām vai juridiskām personām, kas iesaista bērnus pasākumos, noslēdzot rakstisku sadarbības līgumu, bet bērna vecākiem ir tiesības ar šiem līgumiem iepazīties. Līgumā jābūt arī apliecinājumam no tās fiziskās vai juridiskās personas, kas noslēgusi sadarbības līgumu ar Latvijas vai ārvalstu partneri, par to, ka šis partneris atbilst bērnu tiesību jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām.

Savi pienākumi ir arī vecākiem -  līgumā obligāti jāietver apliecinājums, ka ne vēlāk kā gadu pirms līguma noslēgšanas par bērna iesaistīšanu pasākumā ģimenes ārsts ir veicis bērna profilaktisko apskati ārsta prakses vietā, kā arī ir pārbaudīta ķermeņa masas atbilstība bērna vecumam. Ja līguma darbības laiks ir ilgāks par gadu, līgumā jāparedz, ka arī turpmāk reizi gadā tiks nodrošināta ģimenes ārsta veikta bērna profilaktiskā apskate ārsta prakses vietā.

Ko iesaka praktiķi

Latvijas modeļu aģentu asociācija uzsver, ka līgums ir tā slēdzēju pušu savstarpēja labprātīga vienošanās, tādēļ, pirms parakstīt līgumu ar aģentu, jāpārliecinās, ka visi līguma punkti ir saprotami un pieņemami. Aģents nedrīkst atteikt skaidrojumu līgumam vai atsevišķiem līguma punktiem, tāpat viņš nedrīkst liegt izskatīt līgumu juristam un nedrīkst pieprasīt līgumu parakstīt pirmajā tikšanās reizē.

Asociācija atgādina arī par tiesībām pieprasīt izmaiņas līgumā. Ja vecākiem kāds līguma punkts šķiet nepieņemams, viņi var lūgt to izmainīt. Protams, aģents var izteikto lūgumu nepildīt, bet tad atkarībā no aģenta atteikuma skaidrojuma ir jāizlemj, vai attiecīgais līgums vispār jāparaksta. Asociācija mudina pievērst uzmanību vairākiem līguma punktiem, piemēram, līguma valodai. Vai šo valodu zināt tik labi, lai izprastu līguma tekstu? Ja nē, ieteicams atrast speciālistu ar profesionālām attiecīgās valodas un juridiskajām zināšanām līguma izskatīšanai, nepaļaujoties uz aģenta iedoto līguma tulkojumu, ja tam nav juridiska apstiprinājuma.

"Ja līguma darbības laiks ir ilgāks par gadu, jāparedz, ka reizi gadā tiks nodrošināta ģimenes ārsta veikta bērna profilaktiskā apskate ārsta prakses vietā."

MK noteikumi paredz: ja līgums par bērna iesaistīšanu pasākumā vai jebkurš cits dokuments sastādīts svešvalodā, līguma piedāvātājam jānodrošina to tulkojums valodā, ko saprot bērns vai viņa likumiskais pārstāvis, ja bērns vai likumiskais pārstāvis to pieprasa.

Tāpat uzmanība jāpievērš arī līguma eksemplāru skaitam - modeļa īpašumā jābūt juridiski spēkā esošam līguma eksemplāram.

Kādus noteikumus aizliegts ietvert

Vecākiem vai ar viņu rakstisku piekrišanu citai pilngadīgai personai vienmēr ir jādod tiesības piedalīties pasākumā. Tāpat vecākiem ir tiesības iepazīties ar visu dokumentāciju, kā arī noslēgto līgumu kopijām par bērna iesaistīšanu pasākumā, vizuāliem vai citiem materiāliem, kas saistīti ar bērna piedalīšanos pasākumā, šo materiālu izplatīšanu, demonstrēšanu vai citādu izmantošanu.

 Līgumā par bērna iesaistīšanu pasākumā aizliegts iekļaut noteikumus, kas ierobežo bērna tiesības uz izglītību, sociālās tiesības un tiesības uz sociālo nodrošinājumu, tiesības uz aizsardzību no ekspluatācijas un vardarbības vai citus noteikumus, kas kaitē bērna veselībai, tikumībai vai citādi ierobežo bērna pamattiesības. "Piemēram, nedrīkst ietvert noteikumu, ka bērns pēc 9. klases vai vidusskolas beigšanas vismaz gadu neturpinās mācības citā izglītības iestādē," skaidro S. Logins. Tāpat līgumā aizliegs ietvert noteikumus, kas samērīgā termiņā un ar samērīgiem nosacījumiem liedz pārtraukt sadarbību, vai nesamērīgus sodus un citus ierobežojumus, kas neļauj bērna vecākiem atteikties no piedāvātās piedalīšanās pasākumā, ja bērnam vai viņa vecākiem šķiet, ka tas var kaitēt bērna tiesībām un interesēm.

Latvijas modeļu aģentu asociācija uzsver: līgums, kuru slēdzat ar aģentu, ļauj modelim palikt savā izvēlē brīvai personībai. Parasti līgums paredz tikai vienu stingru ierobežojumu, kura pārkāpums ir līguma laušana no modeļa puses – tā ir modeļa apņemšanās līguma darbības laikā visus ar modeļa pakalpojumiem saistītos jautājumus kārtot tikai ar šī konkrētā aģenta starpniecību. Šīs normas dēļ asociācija iesaka pirms līguma slēgšanas pārliecināties, ka izvēlētais aģents ir labākais.

Kas aizliegts visiem pasākumu organizatoriem

Noteikumi "Kārtība, kādā bērnus var iesaistīt aktivitātēs (pasākumos),  kas saistītas ar ārējā izskata demonstrēšanu" neattiecas uz izglītības iestāžu īstenotajām interešu izglītības vai profesionālās ievirzes izglītības programmām, darbiekārtošanas pakalpojumiem, bērnu nodarbināšanu kultūras, mākslas, sporta un reklāmas pasākumos atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības, kā arī uz pasākumiem, kurus organizē valsts vai pašvaldības iestādes.

Tomēr noteikumos ir punkti, kas jāievēro pilnīgi visiem. Gan fiziskām un juridiskām personām, gan skolām un citām institūcijām aizliegts bērnu līdz 16 gadu vecumam iesaistīt nakts pasākumos no plkst. 22.00 līdz plkst. 6.00. "Likums neparedz nekādus izņēmumus – tātad bērnus šajā laikā nedrīkst iesaistīt pasākumos pat tad, ja tam piekrīt vecāki," skaidro S. Logins.

"Modeļa īpašumā jābūt juridiski spēkā esošam līguma eksemplāram."

Savukārt  iesaistīt bērnu pasākumā mācību laikā drīkst tikai tad, ja to bērna vecāki saskaņojuši ar izglītības iestādi. Vēl aizliegts iekļaut bērnu pasākumā, ja tas saistīts ar apakšveļas demonstrēšanu (modeļu atlase, fotografēšana, filmēšana) vai bērna piedalīšanos tajā pilnīgi vai daļēji bez apģērba, seksuālā pozā vai neķītra rakstura tērpā, kā arī pasākumā, kurā bērnam ir tieša saskarsme ar personām, uz kurām attiecas bērnu tiesību jomu regulējošajos normatīvajos aktos noteiktie ierobežojumi.

Tāpat nedrīkst bērnu iesaistīt pasākumā, kurā var tikt apdraudēta bērna drošība, kā arī izvietot izplatīšanai elektroniskā vidē reklāmas, fotogrāfijas vai citus vizuālos materiālus, kuros demonstrēts bērna ārējais izskats, ja elektroniskajā vidē ir iespējas attēlu publiski vērtēt vai komentēt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI