NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Madara Līgotāja
LV portāls
10. novembrī, 2023
Lasīšanai: 24 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Valsts vērtības
16
16

Svinēsim Latvijas valsts svētkus kopā – iesaka LV portāla redakcija

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

Novembris ir Latvijas valsts svētku mēnesis. Laiks, kad pie apģērba piespraužam sarkanbaltsarkano lentīti, atceramies vēsturi, tradīcijas, godinām un pieminam tos, kuri cīnījās, lai mēs savu tagadni un nākotni varētu veidot neatkarīgā valstī, esam ar Latviju domās, vārdos un darbos.

Valsts svētku nedēļa iesākas ar bagātīgu pasākumu klāstu, atzīmējot Lāčplēša dienu. Svētku kulminācija būs 18. novembrī, kad svinēsim Latvijas Republikas Proklamēšanas 105. gadadienu. Svētku programma ir veidota, lai ikviens atrastu savai gaumei un noskaņojumam atbilstošu notikumu. Ir pasākumi, kas ikgadēji pulcē lielu skaitu apmeklētāju un ir kļuvuši par svētku neatsveramu sastāvdaļu, kā arī jaunas norises, kurās gūt spilgtus un atmiņā paliekošus iespaidus. Svētki tiks svinēti visā Latvijā, turklāt gan klātienē, gan tiešsaistē.

LV portāls ir atlasījis un izveidojis Latvijas valsts svētku nedēļas pasākumu ceļvedi, kas palīdzēs orientēties daudzveidīgajā programmā un atrast piemērotāko veidu, kā atzīmēt svētkus.

Šogad, Lāčplēša dienā, Latvijā atzīmē 104. gadadienu kopš neatkarīgās Latvijas armijas uzvaras pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 3. novembrī, un, lai gan cīņas bija sīvas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Lāčplēša diena ir Latvijas armijas lielākās militārās uzvaras diena, kuras kaldināšanā piedalījās visa tauta.

Uzzini vairāk >>

Latvijas Neatkarības karš ilga no 1918. gada 18. novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920. gada 11. augustam, kad tika noslēgts Latvijas–Krievijas miera līgums

Svētku norises Rīgā un apkaimēs

Ar plašu svētku programmu ne tikai Rīgas centrā, bet arī apkaimēs tiks atzīmēti valsts svētki. Novembrī galvaspilsētā plānoti vairāk nekā 30 Lāčplēša dienai un Latvijas Republikas Proklamēšanas gadadienai veltītu pasākumu.

LV portāla redakcija ir atlasījusi pasākumus, kurus būtu vērts apmeklēt galvaspilsētā un tās apkaimēs, lai izjustu svētku noskaņu, vienotību un prieku.

Lāčplēša dienai veltītie pasākumi

  • Svecīšu iededzināšana un lāpu gājiens

11. novembrī ikgadējā Lāčplēša dienas pasākumā “Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem” plkst. 16.00 notiks tradicionālā piemiņas svecīšu iededzināšana Rīgas Brāļu kapos, kam sekos lāpu gājiens līdz Brīvības piemineklim, kur tiks godināti Brīvības cīnītāji. Lāpu gājiens noslēgsies 11. novembra krastmalā, kur notiks uguns plosta palaišana Daugavā.

Pie Rīgas pils mūriem iedzīvotāji aicināti iedegt sveces, godinot Latvijas aizstāvjus. Arī šogad biedrība “Tavi draugi” sveču pārpalikumus pārkausēs ierakumu svecēs Ukrainas aizstāvjiem. Rīdzinieki Lāčplēša dienas vakarā varēs ziedot sveču materiālu, tas ir, parafīna sveču pārpalikumus vai jaunas sveces, biedrības “Tavi draugi” ziedošanas punktā 11. novembra krastmalā.

Daugavas otrā pusē – Slokas ielas un Kurzemes prospekta krustojumā Sudrabkalniņā – plkst. 12.00 norisināsies piemiņas brīdis kritušajiem kaujās par Latvijas brīvību, kurā piedalīsies Rīgas 6. vidusskolas skolēnu pūtēju orķestris, vīru kopa “Vilki” un Zemessardzes studentu bataljona pārstāvji.

  • Koncerts “Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam – 100”

Bāriņu ielā pie Uzvaras parka no plkst. 17.00 notiks Lāčplēša dienai veltīts pasākums “Rīgas sardzē. Uzvaras parka nosaukumam – 100”. Pasākuma apmeklētāji varēs sildīties pie ugunskuriem, būs pieejami karstie dzērieni un zupas virtuve. Par patriotisku noskaņu un možu garu parūpēsies “Radio Skonto” dīdžeji.

Vērienīgajā koncertā skatītājus priecēs mūsdienu tautas mūzikas apvienība “Raxtu Raxti”, hiphopa mākslinieks Fiņķis ar pavadošo grupu, un ar īpaši šai dienai sagatavotu koncertprogrammu uzstāsies folkmetāla grupa “Skyforger”. Tās uzstāšanās laikā paredzēti vizuāli efekti īpašā skatuves iekārtojumā Pirmā pasaules kara kauju noskaņā. Pasākumu vadīs aktieris Andris Bulis.

  • Koncerti un pasākumi Rīgas apkaimēs

VEF Kultūras pilī plkst. 16.00 izskanēs koncerts “Lai ir balta šī dzīvīte”, kurā uzstāsies Rīgas pašvaldības kolektīvi: TDA “Rotaļa”, VPDK “Rotaļa XO”, VPDK “Mana Rotaļa” un TDA “Zelta sietiņš”.

Plkst. 17.00 Kultūras centrā Iļģuciems” norisināsies mūzikas grupas “Teikas muzikanti” koncerts “Stipra mana dziesma bija, aizbaidīja naidenieku”.

Savukārt Kultūras pils Ziemeļblāzma” parka laukumā plkst. 19.00 pasākumā “Ar nedziestošu liesmu sirdī” notiks sadziedāšanās pie ugunskuriem un siltas tējas baudīšana kopā ar etnogrupu “Ogas” un koriem.

Rīgas pilsētvides svētku noformējums novembrī.

Publicitātes foto.

Latvijas Republikas Proklamēšanas dienai veltītie pasākumi

11. novembra krastmalā plkst. 13.30 norisināsies Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību un ārvalstu vienību militārā parāde.

  • Svētku pasākums Brīvības laukumā

18. novembra vakarā ikviens būs gaidīts Brīvības laukumā, kur notiks Latvijas Republikas Proklamēšanas 105. gadadienai veltītais svinīgais pasākums. Pasākuma apmeklētājus plkst. 19.00 priecēs svētku koncerts Tautas balsis dziesmās”. Koncertā uzstāsies apvienotais vīru koris, kuru vadīs diriģents Edgars Vītols. Koris kopā ar solistēm – Anci Krauzi, Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu un Rūtu Dūdumu-Ķirsi – izdziedās skaistākās latviešu tautas dziesmas. Īpaši šim koncertam jaunas aranžijas veido komponists un pianists Jānis Strazds, kura vadītā ritma grupa muzicēs kopā ar kori un solistēm.

Pēc koncerta uzrunu teiks Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Turpinājumā būs multimediāls lāzeru uzvedums virs Brīvības pieminekļa, kas vakarā tiks vairākkārt atkārtots – līdz pat plkst. 23.00.

Savukārt Esplanādē interaktīvajā video instalācijā varēs izveidot savu unikālo svētku saktu, kas stilizēti veidota no Latvijas reģionu tautas tērpu rakstu ornamentiem. Interaktīvā vides instalācija “Mans raksts” darbosies visu svētku nedēļu – līdz pat 19. novembrim. Esplanādē svētku noskaņu radīs DJ Japānis.

  • Uguns un gaismas instalācijas jau no 17. novembra vakara

18. novembra svētku vakarā gar pilsētas kanālu posmā no Latvijas Nacionālās operas līdz Brīvības laukumam un pie Bastejkalna Rīgas iedzīvotājus priecēs dzīvās uguns objekti Gaismas upe”.

Pilsētas centru un Vecrīgu rotās uguns motīva vides objekti.

Neatkarības laukumā tiks izvietots vides dizaina objekts Liesma”, savukārt trīs gājēju tilti pār kanālu no 17. novembra tiks pārvērsti par “Gaismas tiltiem”.

Doma laukumā varēs apskatīt vides dizaina objektu Latvju cimdi”.

Arkādijas parkā trīs vakarus, no 17. līdz 19. novembrim, laikposmā no plkst. 18.30 līdz 23.00 ikviens interesents varēs apmeklēt “Gaismas dārzu”, kurā mākslinieka Andra Eglīša radītie vides gaismas objekti un dzīvās uguns elementi savīsies ar latviešu mūziķu radītajām skaņas improvizācijām. Tiks izveidota krāšņa vizuālās pieredzes telpa, kurā cilvēki jutīsies iesaistīti un piedalīsies tās veidošanā, radot kopības sajūtu un padziļinot valstiskuma idejas pieredzi. “Gaismas dārzā” paredzēto mākslas instalāciju veidos trīs vides mākslas objekti – aplis, bāka un ķērpis. Katru vakaru atšķirīgu muzikālo noskaņu radīs tādi mūziķi kā Elīna Silova, Kārlis Auziņš, Evija Vēbere, Maksims Šenteļevs, Jēkabs Nīmanis un citi. 

  • Citi svētku pasākumi centrā un apkaimēs

Svētku koncerti galvaspilsētas apkaimēs izskanēs jau no 17. novembra vakara.

Kultūras centrā Imanta” plkst. 18.00 ikviens ir aicināts uz koncertu Es nāku no mazas tautas”, kurā uzstāsies aktieri Marija Bērziņa, Gundars Grasbergs un saksofonists Raimonds Petrovskis.

Mazliet vēlāk, plkst. 19.00, koncertzālē Ave Sol” izskanēs koncertsIr tikai viena Latvija”, kurā piedalīsies sieviešu kamerkoris “Cantus”, vīru koris “Gaudeamus”, koklētāju ansamblis “Balti” un Emīla Dārziņa mūzikas skolas 4. klases koris.

18. novembrī plkst. 16.00 Latgales priekšpilsētas mūzikas un mākslas skolas zālē norisināsies koncertsNeatkarība. Brīvība. Dziesma”, kurā piedalīsies sieviešu koris “Ausma”, vīru koris “Frachori”, jauniešu koris “Mūza” un jauktais koris “Sonore”, kas izpildīs latviešu tautas dziesmas un latviešu komponistu oriģināldarbus.

Plkst. 16.00 kultūras pilī Ziemeļblāzmakoncertā Mēs Latvijai” uzstāsies bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi”.

Savukārt plkst. 17.00 kultūras centrā Iļģuciems” izskanēs koncertsNovembra gaismās”, kurā piedalīsies koklētāja Laima Jansone un DJ Monsta.

Tikmēr VEF Kultūras pils Lielajā zālē plkst. 19.00 koncertāLatvijas impresijas” uzstāsies orķestris “Rīga”, VAK “Latvija” kopā ar solistiem Jāni Apeini, Jūliju Vasiļjevu un Aigaru Raumani.

Plkst. 21.00 koncertu programmu Rīgā noslēgs pasākums Rīgas Kultūras un tautas mākslas centrā “Mazā ģilde”, kur koncertāDeg un kvēl, un nenodziest” apmeklētājus priecēs jauniešu koris “Balsis”, Gundars Āboliņš un instrumentālā grupa Jāņa Miltiņa vadībā.

Dodies izzinošā pastaigā “Diplomātiskā Rīga”

Sagaidot Latvijas valsts 105. dzimšanas dienu, Ārlietu ministrija sagatavojusi informatīvu pastaigu audio gida pavadībā Diplomātiskā Rīga”. Ikviens interesents aicināts iepazīt Latvijas un ārvalstu diplomātijas vēsturi, ielūkojoties notikumos Rīgā gan pirms vairāk nekā simts gadiem, gan Latvijas neatkarības atgūšanas pirmajos gados. Maršrutā izveidotie 13 pieturas punkti izkārtoti pusotras stundas ilgā ekskursijā. 

Izzinošos stāstos un senās fotogrāfijās būs iespēja izstaigāt Rīgas bulvāru loku un uzzināt, kuras bija pirmās ārvalstu sūtniecības Rīgā un kā pateicīgie iedzīvotāji pauda sajūsmu ārvalstu diplomātiskajiem pārstāvjiem par Latvijas atzīšanu de iure.

Interesanti fakti liecina, ka pirmskara Rīgā studiju gados viesojies kāds no nākamajiem ASV prezidentiem, savukārt Krišjāņa Valdemāra ielā Rīgā joprojām nav nama ar 13. numuru.

Pastaiga no 17. novembra ir pieejama bezmaksas lietotnē izi.Travel, un tās lejupielāde iespējama viedierīcēs ar Android un iOS operētājsistēmu (Google Play vai App Store). Pastaigas saturu lietotnē var lasīt vai arī klausīties, turklāt secību, ilgumu un sākuma punktu ikviens var izvēlēties pats. Drīzumā saturs būs pieejams arī angļu valodā.

Publicitātes foto.

Pastaigā “Diplomātiskā Rīga” var doties, izmantojot Edge pārlūku datorā vai pievienoto kvadrātkodu telefonā.

Nacionālie bruņotie spēki aicina svinēt visā Latvijā

Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus piedalīties piemiņas pasākumos un kopīgi atcerēties Latvijas Neatkarības karu, godināt kritušos karavīrus, kā arī kopā ar karavīriem un zemessargiem svinēt Latvijas armijas gūtās uzvaras pirms 104 gadiem. Arī karavīri, zemessargi un jaunsargi aktīvi piedalīsies vairākos Neatkarības kara piemiņas pasākumos Latvijas novados.

LV portāla redakcija piedāvā ieskatu dažos no pasākumiem, kurus 11. novembrī vērts apmeklēt klātienē individuāli, ģimenēm ar bērniem vai tuvinieku lokā:

  • No plkst. 9.00 līdz 22.00 pie Latvijas Kara muzeja varēs vērot militārās tehnikas izstādi.
  • No plkst. 16.00 līdz 19.00 pie Latvijas Kara muzeja norisināsies jauno mūzikas grupu koncerts Tu esi Latvija!”.
  • Plkst. 18.00 Rīgas Brāļu kapos notiks svinīgā vakara junda, lai godinātu Latvijas Neatkarības karā kritušo karavīru piemiņu. Svinīgajā pasākumā piedalīsies aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Nacionālo bruņoto spēku komandieris, ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.
  • Vienlaikus plkst. 18.00 koncertzālē “Lielā Ģilde” norisināsies Zemessardzes orķestra Lāčplēša dienas koncerts Brīvības skaņas”.

Laikposmā no 11. līdz 18. novembrim ikviens interesents ir aicināts apmeklēt Latvijas Kara muzeju, kur notiks tematiskas ekskursijas, lekcijas, nodarbības, kas saistītas ar Latvijas neatkarības vēsturi. Īpaši akcentējams, ka būs arī iespēja izzināt savas dzimtas vēsturi.

Lāčplēša dienai veltīts piemiņas brīdis Rīgas Brāļu kapos.

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

Savukārt Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri piedalīsies Lāčplēša dienai veltītajos pasākumos Latgalē. Pilsētvidē būs redzamas militārās tehnikas vienības un karavīri vairākās Latgales vietās, tostarp Rēzeknē, Ludzā, Dagdā, Krāslavā, Daugavpilī, Līvānos un Jēkabpilī.

Noslēdzot valsts svētku pasākumus, 18. novembrī plkst. 13.30 Rīgā, 11. novembra krastmalā, notiks Latvijas Republikas Proklamēšanas 105. gadadienai veltītā Latvijas un tās sabiedroto bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu un Jaunsardzes vienību militārā parāde.

Parādi, kurā piedalīsies aptuveni 1500 karavīru, zemessargu, policistu, robežsargu, ugunsdzēsēju glābēju un jaunsargu, komandēs Zemessardzes komandieris pulkvedis Kaspars Pudāns, bet to pieņems Nacionālo bruņoto spēku augstākais vadonis, Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, aizsardzības ministrs Andris Sprūds un Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Parādes muzikālo noformējumu nodrošinās Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, Jūras spēku orķestris un Zemessardzes orķestris. Parādes kājnieku vienības militāro orķestru pavadībā turpinās gājienu pa Kaļķu ielu, Brīvības ielu, Bruņinieku ielu līdz Skanstes ielai.

Parādi noslēgs Latvijas un sabiedroto bruņoto spēku, kā arī Valsts policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta bruņojuma, tehnikas un transporta demonstrējums.

21 nāciju zalvi par godu valsts neatkarības proklamēšanas gadadienai no AB dambja veiks Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljons.

Parādi tiešraidē varēs vērot “Latvijas Televīzijā”, kā arī “Latvijas Radio” programmā un “Rīga TV24”.

18. novembrī no plkst. 11.00 līdz 16.00 Rīgas Pasažieru ostas piestātnē Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus apmeklēt Latvijas un sabiedroto spēku militārās tehnikas un ekipējuma izstādi, kurā būs apskatāma arī Valsts robežsardzes tehnika un aprīkojums.

Baudi Zemessardzes orķestra koncertu

Sestdien, 11. novembrī, plkst. 18.00 koncertzālē “Lielā Ģilde”, Rīgā, Zemessardzes orķestris ar solistiem diriģenta, majora Anda Kareļa vadībā aicina uz krāšņu Lāčplēša dienas koncertu Brīvības skaņas”, godinot Latvijas Neatkarības kara varoņus un svinot nozīmīgās uzvaras Latvijas vēsturē. Turpinot Zemessardzes orķestra tradīcijas, ieeja koncertā ir bez maksas.

FOTO: Jānis Porietis.

Svētku koncertā kopā ar Zemessardzes orķestri un Zemessardzes kora “Stars” dziedātājiem uzstāsies arī talantīgie un plašākai publikai jau labi zināmie solisti – Luīze Krasta, Gita Puikevica-Puikevska, Arvīds Keinis, Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes kapelāns un rokmūziķis Mārtiņš Burke-Burkevics, kā arī Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra solists Gatis Supe.

Koncerta mākslinieki aicina dalīties sajūtās un izdziedāt dziesmas, kas vēsta par Latvijas brīvību, cīņām un uzvarām, kuras izcīnītas kopīgiem spēkiem. Skanēs “Dzimtā valoda”, “Zābaku dziesma”, “Taisnība”, “Atgriešanās”, “Mūsu mīlestība”, “Skaista mana brāļa sēta”, “Karogs” un daudzas citas labi zināmas dziesmas, kas atkal ļaus sajust vienotību un gara spēku tautai un valstij nozīmīgos brīžos.

Kā norāda Nacionālo bruņoto spēku galvenais diriģents un Zemessardzes orķestra priekšnieks, majors Andis Karelis: “Zemessardzes orķestra mūziķi, saglabājot tradīcijas, pastāvīgi veido arvien jaunas, krāsainas un mūsdienīgas koncertu programmas, tādēļ klausītājiem šī būs lieliska iespēja izbaudīt orķestra plašos kontrastus, dziedātāju emocijas un jaudu un, protams, arī dziedāt līdzi. Koncerta vadmotīvs: pieminēsim varoņus un svinēsim mūsu uzvaras kopā!”

Iepazīsti Latvijas vēsturi patriotiskā gaisotnē Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā

Valsts svētku mēnesī Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (Brīvības bulvāris 32, Rīga) aicina interesentus apmeklēt muzeja ekspozīcijas un izstādes, kā arī svinīgā un izzinošā gaisotnē īpaši atzīmēt gan Lāčplēša dienu, gan Latvijas valsts pasludināšanas 105. gadadienu.

LV portāla redakcija saviem lasītājiem iesaka Lāčplēša dienā (11. novembrī) Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā apmeklēt šādus pasākumus:

Ieeja muzejā – bez maksas.

Tiem, kuri vēlas Latvijas Nacionālo vēstures muzeju iepazīt tiešsaistē, iesakām apmeklēt muzeja digitālo resursu eMuzejs (emuzejs.lnvm.lv). Muzejs ir sagatavojis divas tematiskas digitālās izlases, kurās ietvertās attēlu galerijas un virtuālās izstādes, videostāsti, ekskursiju maršruti pilsētvidē vēsta par valsts pastāvēšanai izšķirošiem notikumiem un to dalībniekiem.

eMuzeja digitālā izlase 11. novembrī:

FOTO: Jānis Puķītis.

Arī Latvijas valsts pasludināšanas 105. gadadienā (18. novembrī) Latvijas Nacionālais vēstures muzejs ir sagatavojis bagātīgu svētku programmu:

Ieeja – bez maksas.

eMuzeja digitālā izlase 18. novembrī:

Svini valsts svētkus tiešsaistē portālā filmas.lv

Nacionālais Kino centrs sadarbībā ar Ārlietu ministriju portālā filmas.lv veido Patriotu nedēļas tiešsaistes festivālu – filmu izlasi, kas bez maksas būs pieejama no 11. novembra jebkurā laikā un vietā pasaulē, kur ir interneta pieslēgums. Festivāla programmā ir pavisam jaunas spēlfilmas, kino klasika, Simtgades filmas, dokumentālais kino un animācija bērniem. Skatītājiem filmas būs pieejamas no 11. līdz 19. novembrim, bet trīs visjaunākās spēlfilmas – svētku kulminācijā, 18.–19. novembrī.

Patriotu nedēļas piedāvājumā kopumā ir septiņas pilnmetrāžas spēlfilmas, viena pilnmetrāžas animācijas filma, divas dokumentālās filmas un piecas animācijas īsfilmas vismazākajiem skatītājiem.

Publicitātes foto.

LV portāla redakcija īpaši aicina noskatīties trīs jaunākās spēlfilmas, kas joprojām ir aktīvā apritē pasaules festivālos un citos izplatīšanas pasākumos un portālā filmas.lv būs pieejamas vien divas dienas – 18. un 19. novembrī.

Viena no tām ir režisora Viestura Kairiša jaunākais darbs Janvāris (2022), kurā vēstīts par jaunu cilvēku izjūtām Latvijai svarīgā vēstures brīdī. Filma ir saņēmusi Nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps” kā gada labākā spēlfilma.

Nedēļas nogalē (18. un 19. novembrī) būs pieejama arī režisores Lindas Oltes sociālā drāma Māsas” (2022), kas saņem ievērību un apbalvojumus arī starptautiskajos kinofestivālos. Tas ir stāsts par divu bērnu namā augušu māsu izmisīgo vēlēšanos atrast mammas mīlestību.

Trešā svētku nedēļas nogales filma ir režisora Dzintara Dreiberga Dvēseļu putenis (2021) – patriotiska kara drāma, kas Latvijas kinoteātros jau izpelnījusies rekordlielu skatītāju interesi un vairākas Nacionālās kino balvas.

Atgādinām, ka pārējās filmas interesentiem ir iespēja pirmo reizi vai atkārtoti noskatīties visu tiešsaistes festivāla norises laiku – jau no 11. novembra (līdz 19. novembrim).

Šajā festivāla sadaļā ietilpst, piemēram, Jāņa Ābeles Jelgava 94 (2019), kas balstīta rakstnieka Jāņa Joņeva populārajā un starptautiski apbalvotajā romānā, gandrīz autobiogrāfiskā stāstā par 90. gadu jauniešiem Latvijā.

Pašmāju kino klasikas cienītājiem iesakām noskatīties restaurēto režisora Jāņa Streiča divsēriju filmu Teātris (1978) ar izcilo aktrisi Viju Artmani galvenajā lomā. Jāpiebilst – šai filmai šogad arī ir sava veida jubileja, jo kopš tās ekranizācijas ir aizritējuši 45 gadi.

Savukārt mazākos skatītājus mudinām vērst uzmanību Latvijas zīmētās animācijas ciltsmātes Rozes Stiebras pilnmetrāžas animācijas filmai Saule brauca debesīs (2018), kas ir folkloras motīvos balstīts ceļojums, meklējot nozagto Saules meitu. Laikmetīgu skanējumu šim piedzīvojumam piešķir “Jauno Jāņu orķestra” oriģinālmūzika.

Svētku norises Latvijas pilsētās un novados

***

Redakcijas piezīme: publikācijā atspoguļotā informācija tiks papildināta.

Labs saturs
16
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI