NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
28. septembrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Veselība
1
1

Publiskajai apspriešanai nodoti Paliatīvās aprūpes noteikumi

FOTO: Freepik

Publiskajā apspriešanā līdz šī gada 18. oktobrim atrodas Ministru kabineta noteikumu projekts “Paliatīvās aprūpes noteikumi”, kas saistāmi ar grozījumiem Ārstniecības likumā un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, ieviešot mobilās komandas paliatīvās aprūpes pakalpojumu personas dzīvesvietā.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Pakalpojumi, kas jānodrošina pakalpojuma sniedzējam

Ministru kabineta noteikumu projekts paredz, ka mobilās komandas paliatīvās aprūpes pakalpojuma sniedzējs pakalpojumu sniegs tikai tām personām, kas ietvertas Nacionālā veselības dienesta pakalpojumu saņēmēju reģistrā.

Pakalpojuma sniedzējam būs jānodrošina šādi pakalpojumi: 

  • pakalpojuma organizēšanas koordinatora atbalsts ar pakalpojuma nodrošināšanu un personas informēšanu saistīto dokumentu apritē;
  • personas vajadzību izvērtēšana un sociālās aprūpes un terapijas plāna sastādīšana, īstenošana un aktualizēšana;
  • ārstniecības personu un ārstniecības atbalsta personu palīdzība personai un tuviniekiem diennakts režīmā;
  • personas transportēšana veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai no personas dzīvesvietas uz ārstniecības iestādi un no ārstniecības iestādes uz personas dzīvesvietu;
  • tehniskie palīglīdzekļi personai atbilstoši noteikumu pielikumā ietvertajam tehnisko palīglīdzekļu sarakstam, tai skaitā jānodrošina tehnisko palīglīdzekļu nepieciešamības izvērtēšana, piegāde, un lietošanas apmācība, kā arī to nomaiņa atbilstoši nepieciešamībai;
  • psihosociālā rehabilitācija personai un tuviniekam;
  • sociālā aprūpe.

Pirms pakalpojuma sniegšanas novērtēs, vai personai tas ir vajadzīgs

Noteikumu projekts paredz, ka, saņemot personas vai viņas tuvinieka iesniegumu par tehnisko palīglīdzekļu, psihosociālās rehabilitācijas vai sociālās aprūpes nepieciešamību, pakalpojuma sniedzējs, pirms noslēgs vienošanos par aprūpes plāna īstenošanu, izvērtēs personas vajadzību pēc konkrētā pakalpojuma vai pakalpojumiem.

Piemēram, noteikumu projektā skaidrots, ka, neraugoties uz pieprasījumu, pakalpojuma sniedzējs pēc personas vajadzību izvērtēšanas var tai nepiegādāt tādus tehniskos palīglīdzekļus, kas jau atrodas personas īpašumā, patapinājumā vai nomā, vai arī pārtraukt nodrošināt tādus tehniskos palīglīdzekļus, kurus persona pakalpojuma sniegšanas laikā saņem īpašumā, patapinājumā vai nomā no citiem valsts finansētu tehnisko palīglīdzekļu pakalpojuma sniedzējiem.

Psihosociālo rehabilitāciju sniegs, ņemot vērā individuālās vajadzības

Paredzēts, ka personai un viņas tuviniekam būs tiesības brīvi izvēlēties, vai pieprasīt sociālā darbinieka, psihologa un kapelāna atbalstu un konsultācijas.

Sniedzot pakalpojumu, kapelāns nodrošinās Satversmē, Reliģisko organizāciju likumā un starptautiskajos līgumos par cilvēktiesībām reliģijas jomā noteikto indivīda tiesību uz reliģijas brīvību īstenošanu.

Paredzēts, ka sociālais darbinieks nodrošinās arī pārstāvību valsts un pašvaldības institūcijās, ja tas būs nepieciešams.

Savukārt tuviniekiem sērošanas periodā tiks nodrošinātas ne vairāk kā piecas individuālās konsultācijas viena gada laikā pēc personas nāves.

Paredzēti gadījumi, kad tiks pārtraukta vai izbeigta pakalpojuma sniegšana

Ministru kabineta noteikumu projekts paredz gadījumus, kad sociālā aprūpe personai tiks pārtraukta. Šobrīd noteikts, ka pārtraukums pakalpojuma sniegšanā tiks ieviests, ja:

  • persona līdz 14 dienām saņem pakalpojumu institūcijā ar diennakts izmitināšanu vai kādu citu iemeslu dēļ neatrodas savā dzīvesvietā vai vietā, kur tā saņem pakalpojumu;
  • ja persona uzturas stacionāra ārstniecības iestādē.

Savukārt tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšana, psihosociālā rehabilitācija personai un tuviniekiem un sociālā aprūpe tiks izbeigta, ja:

  • persona vai tuvinieks atsakās no pakalpojuma;
  • persona ir ievietota ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, saņem pakalpojumu institūcijā ar diennakts izmitināšanu vai kādu citu iemeslu dēļ neatrodas savā dzīvesvietā vai vietā, kur saņem pakalpojumu, ilgāk par 14 dienām;
  • iestājusies personas nāve (personas tuviniekiem saglabājas iespēja saņemt sociālā darbinieka, psihologa un kapelāna pakalpojumu);
  • persona vai tuvinieks 30 dienas nesadarbojas ar pakalpojuma sniedzēju un nav iespējama aprūpes vai terapijas plānā minēto pasākumu īstenošana;
  • persona izbrauc no valsts uz laiku, kas ilgāks par 30 dienām.

Noteikts finansējuma apmērs

Šobrīd paredzēts, ka valsts nodrošinātais finansējums par tehniskajiem palīglīdzekļiem, psihosociālo rehabilitāciju personai un tuviniekam un sociālo aprūpi vienam klientam dienā nevarēs pārsniegt 52,20 eiro. Savukārt valsts nodrošinātais finansējums par psihosociālo rehabilitāciju personai un viņa tuviniekam, tostarp arī sērošanas periodā pēc personas nāves, vienam klientam dienā nevarēs pārsniegt 39,15 eiro.

Noteikumu projektā skaidrots, ka Labklājības ministrija analizēs valsts budžeta līdzekļu pieprasījumu, lai nodrošinātu tehniskos palīglīdzekļus, psihosociālo rehabilitāciju un sociālo aprūpi. Ja LM konstatēs, ka pieprasījums pārsniedz kārtējā gada valsts budžetā šim mērķim paredzētos līdzekļus, tad par to tiks informēts pakalpojumu sniedzējs.

Plānots, ka tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanas, psihosociālās rehabilitācijas un sociālās aprūpes pakalpojumus varēs saņemt no 2024. gada 1. janvāra vai ar brīdi, kad pakalpojumu sniegšanai būs pieejams finansējums.

Iepazīties ar noteikumu projektu pilnā apjomā, kā arī izteikt viedokli par to iespējams tiesību aktu projektu publiskajā portālā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI