NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
12. septembrī, 2013
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Uzņēmējdarbība
2
2

Cenu paralēlo atspoguļošanu uzraudzīs PTAC, VID, PVD un Konkurences padome

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Likumā noteiktajā cenu paralēlās atspoguļošanas periodā no 1.oktobra un vēl pusgadu pēc eiro ieviešanas, kurā cenas obligāti jānorāda gan latos, gan eiro, cenu norādes precēm un pakalpojumiem uzraudzīs Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC). Vienlaikus šajā darbā būs iesaistīts arī Valsts ieņēmumu dienests (VID), Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) un Konkurences padome, kā arī nevalstiska organizācija – Patērētāju interešu aizstāvju asociācija.

Pārbaudīt, vai cenas visur, kur piedāvā preces un pakalpojumus, tiek norādītas gan latos, gan eiro vai tiek pareizi veikta valūtas konvertācija, kā arī uzraudzīt, vai netiek īstenota negodīga komercprakse ir PTAC uzdevums, uzsver centra direktore Baiba Vītoliņa. Deviņos mēnešos, sākot ar šā gada 1.oktobri, līdz nākamā gada 30.jūnijam ir plānotas 30 000 pārbaudes cenu norādīšanas kārtības ievērošanai un kopumā varētu tikt pārbaudītas gandrīz trešdaļmiljona cenu zīmes.

Lai ar pienākumiem tiktu galā, PTAC veido sadarbību ar dažādām institūcijām. Pārtikas un veterinārais dienests un Valsts ieņēmumu dienests savas kompetences pārbaudīs, kā arī vienlaikus pievērsīs uzmanību cenu norādēm, informējot tirgotāju, ja būs neatbilstības. Regulāra informācijas apmaiņa par pārbaudēs fiksēto notiks arī ar Konkurences padomi, kura sekos, vai nenotiek aizliegtas vienošanās par cenu politiku.

PTAC šonedēļ noslēdza līdzdarbības līgumu ar Patērētāju interešu aizstāvības asociāciju. Šī patērētājus pārstāvošā nevalstiskā organizācija veiks pārbaudes PTAC vārdā un, kā piebilst B.Vītoliņa, "būs mūsu acis un ausis", it sevišķi reģionos.

Patērētāju interešu aizstāvības asociācija ir lielākā patērētāju tiesību nevalstiskā organizācija Latvijā, kas ikdienā nodarbojas ar patērētāju izglītošanu, informēšanu, strīdu risināšanu un sadarbojas ar valsts iestādēm dažādos jautājumos, informēja asociācijas pārstāvis Andrejs Vanags. Paralēlās cenu atspoguļošanas novērošanā un uzraudzībā asociācijas aktīvisti darbosies reģionos, apmeklējot tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietas gan darba dienās, gan svētku dienās un brīvdienās. Pārbaužu rezultāti tiks apkopoti gan nedēļas, gan mēneša griezumā un nodoti PTAC.

Patērētāju tiesību aizstāvji apzinās cilvēku bažas, kas saistās ar eiro ieviešanu, tāpēc darīs visu, lai pārbaudes būtu kvalitatīvas, neatkarīgas un objektīvas.

Daudzviet cenas abās valūtās jau tiek norādītas. PTAC ir veicis vairāk nekā 100 informatīvās pārbaudes, neatbilstības novērotas tikai pāris gadījumos. Arī pircēji informējuši par atsevišķām situācijām, kad saskatītas nepareizas latu un eiro norādes. Taču komersanti arī uzreiz ir pamanītās kļūmes novērsuši.

"Pircēji par nepareizām cenu norādēm var informēt PTAC."

"Patērētājs ir kungs visaugstākais, kurš vislabāk var ietekmēt tirgotāju, pērkot vai nepērkot preci, var lūgt uz vietas izlabot kļūdas," uzsver B.Vītoliņa. Tāpēc arī attiecībā uz iespējamo cenu pieaugumu patērētājam jābūt aktīvam. Tiesa, Latvijā cenas eiro vizuāli izskatīsies augstākas nekā latos, tāpēc bažas par iespējamo cenu paaugstināšanu varētu būt nepamatotas, prognozē PTAC vadītāja.

Uz LV portāla jautājumu, vai paralēlās cenu atspoguļošanas periodā pārbaudītāji pievērsīs uzmanību arī uzrakstu lielumam, jo jau tagad ne vienmēr var saburtot sīkrakstu, B.Vītoliņa skaidro: "Cenām jābūt norādītām skaidri un salasāmi, un šis noteikums nozīmē, ka arī cilvēkam, piemēram, kam ir slikta redze un ja viņam ir brilles, ir jābūt iespējām cenu salasīt. Ja tas tā nav, uzskatāms, ka cena nav norādīta. Tam noteikti uzmanību pievērsīsim."

Savukārt komersanti ir aicināti izmantot PTAC sagatavotās vadlīnijas preču un pakalpojumu cenu norādīšanas kārtībai cenu paralēlās atspoguļošanas periodā, kurās detalizētāk paskaidrotas normatīvajos aktos noteiktās prasības. Tā ir rokasgrāmata komersantiem, kā pareizi atspoguļot cenas. Neskaidrību gadījumos komersanti var saņemt centra speciālistu konsultācijas.

Lai paralēli nenotiktu aizliegta vienošanās par cenām

Konkurences padomi interesē cenu paralēlisms eiro ieviešanas procesā, taču citā aspektā, norāda Konkurences padomes priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama. "Patērētāju tiesību aizsardzības centrs ar saviem sabiedrotajiem skatīsies, vai cenas pārejas periodā pareizi atspoguļotas latos un eiro, mēs vairāk raudzīsimies, vai nenotiek cenu paralēlisms, respektīvi, vai atšķirīgās tirdzniecības vietās vieniem un tiem pašiem produktiem pēkšņi neparādās kādas cenu līdzības, tātad, vai cenas netiek veidotas paralēli. Tas ir viens no indikatoriem, kas liecina, ka konkurenti varētu būt saskaņojuši cenas savā starpā."

Konkurences padome kopš augusta sākuma izmanto Ekonomikas ministrijas cenu monitoringu, analizējot, vai nenotiek paralēlās cenu veidošanas dažādiem komersantiem un kā tas atspoguļojas dažādās tirdzniecības vietās. Konkurences padomes uzdevums ir nemainīgs - atklāt aizliegtas vienošanās, piemēram, ja tirgus dalībnieki izmantojuši savu ietekmi tirgū, liekot mazumtirgotājiem noteikt kādas noteiktas gala cenas.

S.Ābrama uzņēmējiem - gan piegādātājiem, gan mazumtirgotājiem – atgādina, ka cenu politika jāveido katram neatkarīgi un patstāvīgi. Cenu saskaņošana nav pieļaujama ne konkurentu starpā, veidojot kādus kopīgus plānus, rīcības, darbības stratēģijas, kā tagad nosegt izmaksas, kas eiro ieviešanā neapšaubāmi radīsies. Arī uz eiro ieviešanas periodu attiecas konkurences tiesību normas, tātad ražotāji, piegādātāji nedrīkst uzspiest savas gala cenas saviem pircējiem, mazumtirgotājiem. Tas ir konkurences tiesību pārkāpums. Arī caur asociācijām nav pieļaujami lēmumi attiecībā vai nu uz izmaksu segšanu, vai uz cenu veidošanas politiku. Jo tās ir aizliegtas vienošanās, par ko pienākas bargi sodi.

"Konkurences tiesību uzraugi analizēs cenu tendences ilgākā laika periodā."

Konkurences padome saņems informāciju no PTAC, ja arī patērētāji būs informējuši par kādām aizdomīgām cenu pieauguma tendencēm vai paralēlām darbībām  attiecībā uz cenu atspoguļošanu dažādos tirdzniecības tīklos, bet vienādā apmērā. Preču un pakalpojumu cenu dinamiku analizēs ilgākā laika periodā.

Cenu svārstības ir iespējamas, norāda S.Ābrama. Taču tas ir pieļaujams, ja notiek individuāli un neatkarīgi, savas darbības nesaskaņojot ar konkurentiem, nesaskaņojot caur asociācijām.

Tā kā cenas daudzviet abās valūtās jau ir tagad, vai nepastāv risks, ka komersanti cenas "uz augšu" novienādos jau pirms likumā noteiktā termiņa – 1.oktobra, pēc kura būs jāievēro īpaša piesardzība? S.Ābrama atzīst, ka jau ir vērojama atsevišķu cenu dīvaina sakritība. Taču par konkrētiem faktiem pagaidām nevarot runāt.

Ekonomikas ministrija cenas monitorē jau no gada sākuma. Konkurences padome analizē šo cenu dinamiku. Jo tikai pēc pāris nedēļu vērojumiem nevar saprast, vai kādas paralēlās darbības notiek pašreiz vai notikušas jau agrāk. Parasti, lai identificētu kādas aizliegtas vienošanās, jāņem visi dati ļoti ilgā laika griezumā, lai redzētu, kā viss ir attīstījies.

Tātad atskaites punkts nebūs tikai 1.oktobris, no kura, izmantojot analītiskās metodes,  konkurences uzraugi vērtēs situāciju, bet tas būs viss periods arī pirms tam, lai varētu izdarīt pamatotus secinājumus, kā cenas ir svārstījušās arī pirms eiro ieviešanas kampaņas, piebilst S.Ābrama.

Informācijai

2014.gada 1.janvārī Latvijas oficiālā nauda būs eiro.

No 2013.gada 1.oktobra līdz 2014.gada 30.jūnijam cenām veikalos un pakalpojumu sniegšanas vietās jābūt divās valūtās – latos un eiro.

Aprēķinot cenu, komersants drīkst izmantot tikai oficiāli noteikto valūtas kursu: 1 eiro=0,702804 lati.

PTAC uzstādījums ir vismaz 10 preču vai pakalpojumu cenu vienību pārbaudes vienas pārbaudes ietvaros. Sākot ar oktobri, pārbaužu rezultātus regulāri publicēs PTAC mājaslapā.

Administratīvo pārkāpumu kodeksā par cenu norādīšanas kārtības neievērošanu paredzēta administratīvā atbildība no 20 Ls līdz 500 Ls.

Par negodīgu komercpraksi Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēta administratīvā atbildība juridiskām personām no 50 Ls līdz 10 000 Ls. 

PTAC aicina komersantus, lai nekļūdīgi norādītu preču un pakalpojumu cenas, iepazīties ar izstrādātajām Vadlīnijām preču un pakalpojumu cenu norādīšanas kārtībai cenu paralēlās atspoguļošanas periodā , kas pieejamas PTAC mājaslapā.

Papildu informāciju komersanti var saņemt, zvanot pa PTAC eiro informatīvo tālruni 67388641 vai sūtot e-pastu uz eiro@ptac.gov.lv.

Patērētāji var uzdot jautājumus par cenu norādīšanu paralēlās atspoguļošanas periodā, sniegt ziņas par negodprātīgiem komersantiem un izteikt savas bažas, zvanot uz PTAC konsultatīvo tālruni 65452554 vai arī sūtot e-pastu uz eiro@ptac.gov.lv.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI