NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
02. martā, 2012
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Veselība
3
10
3
10

Donoru privilēģiju karte

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Donoru privilēģiju kartes projekts uzsākts, lai atbalstītu donorus, kas aktīvi iesaistās asins ziedošanā.

FOTO: www.donori.lv

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) ir uzsācis Donoru privilēģiju karšu projektu. Kā informē VADC Sabiedrisko attiecību nodaļa, projekta mērķis ir atbalstīt veselu cilvēku – donoru, kas bez maksas ziedo asinis un tādā veidā glābj dzīvību kādam, kurš bez asins pārliešanas izdzīvot nebūtu spējīgs. Donoru privilēģiju kartes sniedz iespēju tiem donoriem, kas aktīvi iesaistās asins ziedošanā, pie VADC sadarbības partneriem iegūt atlaižu piedāvājumus dažādu pakalpojumu saņemšanai. Plānots, ka gada laikā izsniegs aptuveni desmit tūkstoš kartes.

Nodot asinis, lai palīdzētu citiem

Asins donors ir cilvēks, kas ziedo savas asinis, lai palīdzētu citiem. Ministru kabineta 2005.gada 27.decembra noteikumi Nr.1037 "Noteikumi par cilvēka asiņu un asins komponentu savākšanas, testēšanas, apstrādes, uzglabāšanas un izplatīšanas kvalitātes un drošības standartiem" nosaka, ka par asins ziedošanu asins donoram no valsts pienākas 3 latu kompensācija par izdevumiem zaudētā asins apjoma atjaunošanai, kā arī maltīte viena lata vērtībā.

Līdztekus kompensācijai donoram pienākas arī Darba likumā noteiktās brīvdienas, saglabājot vidējo izpeļņu. Darba likuma 74.pants nosaka, ka donoram pienākas apmaksāta brīvdiena asins nodošanas dienā un nākamajā dienā pēc asins nodošanas. Šo atpūtas dienu (nākamā diena pēc asins nodošanas), darbiniekam un darba devējam savstarpēji vienojoties, var piešķirt citā laikā.  

VADC informācija liecina, ka vīriešiem asinis atļauts nodot piecas reizes gadā, savukārt sievietēm iesaka ne vairāk kā trīs, četras reizes gadā. Starp asins nodošanas reizēm ir jāievēro vismaz 60 dienu intervāls.

Privilēģiju karte

Donoru privilēģiju karti var saņemt tie Latvijas iedzīvotāji, kas gada laikā (365 dienu ietvaros) ir ziedojuši asinis trīs vai vairāk reizes, vai tie donori, kas gada laikā (365 dienu ietvaros) ir ziedojuši asins komponentus sešas un vairāk reizes. Ziedot asinis var VADC Rīgā vai centra reģionālajās nodaļās, kā arī VADC izbraukumu laikā. VADC Sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Daina Krūmiņa skaidro, ka donoru privilēģiju kartes saņem pilnīgi visi donori, kas asinis ziedo noteikto reižu skaitu. Papildus donors saņem sev pienākošās kompensācijas.

Kā saņemt karti

D.Krūmiņa skaidro, ka visa informācija par to, cik konkrētais cilvēks reižu ir ziedojis, glabājas donoru datubāzē. Tāpēc, nākot ziedot asinis, jau ir zināms, vai donoram pienākas privilēģiju karte. Karti donors saņem nākamajā ziedošanas reizē, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, uz kura ir redzams donora personas kods un fotogrāfija. "Mēneša laikā kopš kartes darbības sākšanas donora privilēģiju kartes saņēmuši 1471 donors visā Latvijā," atklāj Daina Krūmiņa.

"Donoru privilēģiju kartes saņem pilnīgi visi donori, kas asinis ziedo noteiktu reižu skaitu."

Donoru privilēģiju karte ir derīga trīs gadus no tās izsniegšanas brīža, un to drīkst izmantot tikai kartes īpašnieks. Kartes nozaudēšanas gadījumā tā netiek atjaunota.

Priekšrocības kartes īpašniekiem

Donoru privilēģiju kartes projekta ietvaros VADC ir noslēdzis sadarbību ar vairākiem uzņēmumiem, kas kartes īpašniekiem piedāvā atlaides dažādu pakalpojumu saņemšanai. "Šobrīd donoru privilēģiju karti atbalsta jau vairāk nekā 30 uzņēmumi visā Latvijā, kas piedāvā donoriem saņemt dažādus pakalpojumus ar atlaidēm," norāda D.Krūmiņa. Karte sniedz iespējas donoriem saņemt atlaides dažādu pakalpojumu saņemšanai no 10 līdz pat 50 procentiem.

"Projekta ietvaros VADC ir noslēdzis sadarbību ar vairākiem uzņēmumiem, kas kartes īpašniekiem piedāvā atlaides dažādu pakalpojumu saņemšanai."

Lai saņemtu dažādas atlaides pie VADC sadarbības partneriem, ir jāuzrāda privilēģiju karte. Pakalpojuma sniedzējs var lūgt uzrādīt arī personu apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos, ka pakalpojuma saņēmējs ir īstais kartes īpašnieks.

Donoru privilēģiju kartes īpašniekiem ir ieteicams sekot līdzi VADC sadarbības partneru piedāvājumiem, jo tie var tikt mainīti vai papildināti. Ar visiem VADC atlaižu piedāvājumiem iespējams iepazīties VADC mājaslapas sadaļā Privilēģiju karte.

Kā pieteikties atbalstīt

VADC pārstāve D.Krūmiņa informē, ka par donora privilēģiju kartes atbalstītāju iespējams pieteikties, sazinoties ar  VADC Sabiedrisko attiecību nodaļu pa tālruni 67408878 vai sūtot ziņu uz e-pastu san@vadc.gov.lv.
Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI