NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
18. augustā, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Labklājība
6
6

Pašvaldībām nav obligāti jāsniedz palīdzīga roka skolēnu atbalstam

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Katram ir iespēja noskaidrot, vai pašvaldība, kuras teritorijā persona reģistrējusi savu pamatdzīvesvietu, izmaksā pabalstus skolas gaitu sākšanai. Pēc palīdzības var vērsties arī labdarības organizācijās.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Palīdzību mācību gada uzsākšanai ģimenēm, kurās ir skolēni, savu iespēju robežās pašvaldības sniegt drīkst. Bet nevienā likumā nav teikts, ka pašvaldībām tas jādara obligāti.

Katra pašvaldība pati nosaka, vai šāds pabalsts tiks piešķirts, cik liels tas būs, kā un kas šim pabalstam var pieteikties, vēsta Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče. Šādus un citu veidu sociālos pabalstu pašvaldības drīkst piešķirt tikai pēc tam, kad ir nodrošināti Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktie obligātie pabalsti garantētā minimālā ienākumu līmeņa nodrošināšanai (GMI) un dzīvokļa pabalsti. Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 3. panta 3. punkts noteic, ka kārtību, kādā saņemami pašvaldību sniegtie sociālie pakalpojumi, nosaka pašvaldību saistošajos noteikumos.

Pašvaldības rod iespēju palīdzēt

"Jelgavā sociālo pabalstu veidus, šo pabalstu apmēru, piešķiršanas kārtību un to personu loku, kurām ir tiesības saņemt šos pabalstus, nosaka Jelgavas pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 89 "Sociālo pabalstu piešķiršanas noteikumi"," klāsta Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes Sociālās palīdzības nodaļas vadītāja Mārīte Liepiņa.

Ja personas ienākumi atbilst Jelgavas pilsētas pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktajam līmenim un ir nepieciešamība pēc palīdzības, tad ģimene var saņemt dažādus pabalstus, kas minēti noteikumos. "Jelgavā ģimene var saņemt pabalstu skolēnu ēdināšanai skolā, pabalstu pirmskolas izglītības iestādes pakalpojumu apmaksāšanai, pabalstu skolas piederumu iegādei. Pabalstu skolas piederumu iegādei var saņemt reizi gadā, sākoties mācību gadam. Ja tas ir pieprasīts laikā no 1. jūlija līdz 30. septembrim, šo pabalstu piešķir dāvanu kartes veidā. Pabalstu skolēnu ēdināšanai un pirmskolas izglītības iestādes apmaksāšanai var lūgt visu mācību gadu," informē M. Liepiņa.

"Pabalsts mācību līdzekļu iegādei nav noteikts kā obligāti izmaksājams pabalsts."

Piemēram, no Jelgavas pašvaldības finansējuma pabalstiem skolēnu ēdināšanai un pirmskolas izglītības iestādes pakalpojumu apmaksāšanai 2011. gadā ir plānots izlietot Ls 155 000.

Arī Rīgas domes Labklājības departaments šogad tāpat kā pērn rīdziniekiem mācību līdzekļu iegādei maksās pabalstu – 25 latus katram skolēnam no mazāk turīgām ģimenēm. Tiesības saņemt šo pabalstu ir ģimenēm, kuras deklarējušas savu pamata dzīvesvietu Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā ne mazāk kā gadu pirms pabalsta pieprasīšanas un kuru ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 135 latus katram ģimenes loceklim. Pabalstus mācību līdzekļu iegādei piešķir vispārizglītojošo vai profesionālās izglītības iestādes audzēkņiem, kuri nav sasnieguši 20 gadu vecumu un nav stājušies laulībā. Sociālās korekcijas klašu audzēkņiem vecuma ierobežojuma nav. Iesniegums pabalsta saņemšanai jāiesniedz Rīgas Sociālajā dienestā no 1. jūnija līdz 31. oktobrim.

Pašvaldības var pabalstus nepiešķirt

Ne visas pašvaldības izmaksā pabalstus trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm mācību līdzekļu iegādei – viss atkarīgs no pašvaldības budžeta rocības. Ir daudzas pašvaldības, kas savulaik ir dāsni atbalstījušas skolēnus un labprāt darītu to arī tagad, bet – tam nav finansējuma.

Kā piemēru var minēt Liepājas pašvaldību. Situāciju skaidro Liepājas pilsētas domes Sociālā dienesta direktore Iveta Pūķe: "Liepājas pilsētā ir spēkā pašvaldības 2008. gada 3. jūlija saistošie noteikumi "Par svētku pabalstiem", kas paredz vienreizēju pabalstu skolas piederumu iegādei akcijā "Skolas soma". Taču 2009. gada 5. novembrī ierobežoto resursu dēļ pašvaldība pieņēma grozījumus šajos noteikumos, kas paredz, ka "līdz 2012. gada 31. decembrim svētku pabalstus izmaksā, ja budžetā attiecīgajam pabalsta veidam paredzēti līdzekļi". 2009. gadā un pirms tam konkrētais pabalsts tika plānots Sociālā dienesta budžetā, sākot ar 2010. gadu līdzekļi tiek novirzīti dzīvokļa un GMI pabalsta izmaksām, kas ir prioritāri saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu. Pabalsts mācību līdzekļu iegādei nav noteikts kā obligāti izmaksājams pabalsts. Sociālais dienests šajā laikā sadarbojas ar ziedotājiem, nevalstiskajām organizācijām, lai rastu iespēju kaut daļai tām ģimenēm, kuras ir Sociālā dienesta redzeslokā, nodrošināt atbalstu mācību līdzekļu iegādei."

Tomēr tas nenozīmē, ka vecāki nedrīkst lūgt palīdzību savā pašvaldībā. Ja apstākļi ir tādi, ka bērnu skolai sagatavot pašu spēkiem neizdodas, ir jāmeklē palīdzība.

Palīdz arī labdarības organizācija

Ja pašvaldībā palīdzību atrast tomēr neizdodas, atbalstu var meklēt arī labdarības organizācijās.

Lai palīdzētu skolēniem no maznodrošinātajām ģimenēm pilnvērtīgi uzsākt skolas gaitas, jau sesto gadu ar ziedot.lv gādību visā Latvijā norisinās labdarības akcija "Skolas soma". Šogad projektu kopā ar ziedot.lv realizē 33 reģionālās labdarības organizācijas, palīdzība šogad nepieciešama 1970 pirmklasniekiem un 4710 skolēniem.

Viens no sadarbības partneriem, kas jau gadiem iesaistās šajā akcijā, ir piemēram, biedrība "Latvijas Sarkanais Krusts" (LSK). Akcijās tiek vākta ne vien nauda, bet arī skolai nepieciešamās lietas, notiek skolas mācību grāmatu apmaiņa. Latvijas Sarkanā Krusta ģenerālsekretārs Uldis Līkops norāda: "Sadarbībā ar pašvaldību sociālajiem dienestiem cenšamies palīdzēt tām ģimenēm, kurām tas ir visvairāk nepieciešams, un pēc cilvēku individuāliem iesniegumiem LSK lietas un mantas tiek nogādātas vai izsniegtas LSK komitejās."

"Sadarbībā ar pašvaldību sociālajiem dienestiem Latvijas Sarkanais Krusts cenšas palīdzēt tām ģimenēm, kurām tas ir visvairāk nepieciešams."

Rīgā vairākus gadus ir norisinājusies grāmatu apmaiņa – akcija "No rokas rokā", kuras laikā skolas mācību grāmatas bija iespēja gan nodot, gan saņemt nepieciešamās. Arī šogad, iesaistot LSK jauniešus, ir plānota šāda veida akcija, kas norisināsies augusta beigās un septembra sākumā. Arī citās pilsētās LSK komitejas ir rīkojušas šādas akcijas, kur vajadzība un pieprasījums pēc skolas lietām ir liels gan no maznodrošināto, gan trūcīgo ģimenēm. "LSK var sniegt atbalstu savu iespēju robežās no ziedojumiem, ko saziedo gan fiziskas, gan juridiskas personas. Ziedotāju vājās atsaucības dēļ šīs akcijas tiek rīkotas tikai dažās LSK komitejās," atzīst U. Līkops.

Lai nodrošinātu, ka ziedotie līdzekļi patiešām tiek izlietoti skolas preču iegādei, sadarbībā ar vietējām pašvaldībām un labdarības organizācijām ģimenes nesaņems naudu, bet gan īpašas dāvanu kartes 25 latu apmērā, ko varēs izlietot, iegādājoties tikai skolas preces.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI