NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
12. decembrī, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Politika
1
1

Lietuvā jauna partija

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Krievijas valdošās partijas „Vienotā Krievija” simbols – lācis – tik tiešām esot draudzīgs un lietuviešiem pāri nedarīšot.

FOTO: A.F.I

Sestdien, 5. decembrī, netālu no Viļņas esošā viesnīcā „Le Meridien Villon” par jaunas partijas dibināšanu balsoja visi 407 delegāti. Jaunās partijas nosaukums – Lietuvas Tautas savienība (Lietuvos liaudies sąjunga).

Jaunās partijas dibināšanas iniciatore ir Kazimira Prunskiene, politiķe, bijusī Lietuvas premjerministre un lauksaimniecības ministre. K. Prunskiene skaidro: tagad esot grūti noraudzīties uz Lietuvā notiekošo no malas, daudziem profesionāļiem (laikam domāti bijušie profesionālie politiķi) esot „grūti sēdēt uz rezervistu sola laikā, kad grupa pašdarbnieku spēlējas ar Lietuvas likteni”.

Jaunā partija aktīvi strādāšot kā ar Rietumu, tā Austrumu valstīm. Runādama ar žurnālistiem, jaunās partijas līdere apgalvo, ka nebaidoties, ja viņai tikšot „līmēta prokrieviskas politiķes etiķete”. „Vairāk jau neko nepielīmēsi. Priecājos par viena politologa atzinumu, ka labāk runāt atklātu valodu, skaidri un gaiši, lai visiem būtu skaidrs, par ko tiek runāts.” Un runāts tiek par ciešāku sadarbību ar Krieviju.

Par nopietniem nolūkiem šajā sadarbībā liecina fakts, ka partijas dibināšanas kongresā piedalījās Krievijas Valsts domes Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Konstantīns Kosačovs. Kongresa goda viesis bija arī Krievijas vēstnieks Lietuvā Vladimirs Čhikvadze, kā arī pārstāvji no Kaļiņingradas apgabala, Baltkrievijas un Kazastānas. 

K. Kosačovs nolasīja Krievijas valdošās partijas „Vienotā Krievija” padomes priekšsēža, Krievijas Valsts domes vadītāja Borisa Grizlova apsveikumu K. Prunskienei. Apsveikums gan tika nolasīts pirms partijas vadītāja vēlēšanām, bet tam bija precīzs adresāts. K. Kosačovs jaundibinātai partijai uzdāvināja savas partijas dekoratīvo simbolu – lāci –, sacīdams: „Lācis tik tiešām ir draudzīgs un lietuviešiem pāri nedarīs.”

Nesaprastā tuvināšanās

Lietuvas ārlietu ministrs Vīgauds Ušacks žurnālistiem pauž savu neizpratni par K. Kosačova runām jaundibinātās partijas kongresā un uzskata, ka viņa paziņojumi pārkāpjot diplomātiskās etiķetes robežas.

„Esmu pārsteigts par šiem paziņojumiem, kā arī par lielo Krievijas pārstāvju „desantu”. Tas, ka Krievijas Valsts domes Ārlietu komisijas vadītājs piedalījās Lietuvā dibinātās partijas kongresā, liecina par mēģinājumu ietekmēt suverēnas valsts kā iekšējo, tā arī ārējo politiku,” Lietuvas ārlietu ministru citē avīze „Lietuvos rytas”.

"Borisa Grizlova apsveikums gan tika nolasīts pirms partijas vadītāja vēlēšanām, bet tam bija precīzs adresāts."

K. Kosačovs esot atteicies oficiāli tikties Lietuvas parlamentā ar savu Lietuvas kolēģi – Seima Starptautisko lietu komisijas priekšsēdi Audroni Ažubali. Savukārt Krievijas puse teic, ka neesot saņēmusi piekrišanu satikties oficiāli.   

Tā pati avīze citē arī K. Kosačovu: „Diemžēl Lietuvas partiju vairākums savu pozīciju Krievijas jautājumā balsta uz antagonismu un demonizāciju, un ar tādām partijām mums nav ko runāt. Es ļoti priecājos, ka K. Prunskienes runā izskanēja konstruktīvs viedoklis attiecībā uz Krieviju, un šeit mēs tiešām būsim sabiedrotie un partneri. Līdz šim Lietuvā nebija tādas partijas, ar kuru varētu sadarboties.”

Jaunā partija nākamgad jau sāks gatavošanos 2011. gada pašvaldību vēlēšanām.

Uzziņai

K. Prunskiene no Tautas zemnieku savienības partijas līderes posteņa atteicās šā gada pavasarī. Balotējoties Lietuvas prezidentes vēlēšanās, kā neatkarīga deputāte ieguva tikai nepilnus 4 procentus Lietuvas vēlētāju atbalsta. Neveiksmīga bija arī piedalīšanās Eiroparlamenta vēlēšanās. K. Prunskiene 1990.-1991. gadā bija pirmā Lietuvas premjerministre pēc valsts neatkarības atgūšanas; 2004.-2008. gadā - Lietuvas lauksaimniecības ministre.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI