NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. jūlijā, 2009
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
2
2

Uzsākta vērienīga Uzturlīdzekļu garantiju fonda iesniedzēju un parādnieku reģistra pilnveidošana

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija ir uzsākusi Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstītu projektu par Valsts informācijas sistēmas Uzturlīdzekļu garantiju fonda iesniedzēju un parādnieku reģistra pilnveidošanu.

Uzlabos vecāku iespējas pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai

Projekta pamatmērķis ir uzlabot Latvijas iedzīvotāju (vecāku) iespējas pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, kā arī, izmantojot elektroniskajā vidē pieejamos tehniskos risinājumus, saņemt pilnīgu informāciju par attiecīgās uzturlīdzekļu piešķiršanas lietas izskatīšanas procesu un notikušajām izmaiņām.

Nodrošinot informācijas sistēmas izstrādi, tiks būtiski atvieglota Latvijas pašvaldību sociālo dienestu darbība. Projekta ietvaros tiks nodrošināta datu pieejamība visu Latvijas pašvaldību sociālo dienestu un bāriņtiesu darbiniekiem.

Līdz ar sistēmas izveidi, tiks nodrošināta arī uzlabota informācijas pieejamība tām publiskās pārvaldes iestādēm, kurām periodiski ir nepieciešamas izziņas par personas statusu attiecībā uz uzturlīdzekļu saņemšanu vai arī samaksas neveikšanu.

Projekta īstenošanas termiņš ir divi gadi, un tā finansējums ir 486 468 lati.

Projekta ietekmi jutīs daudzi

„Projekta realizācija aptvers visu Latvijas teritoriju, jo izstrādātā informācijas sistēma atvieglos darbu sociālajiem dienestiem un bāriņtiesām visās Latvijas pašvaldībās. Projekta ietvaros izstrādātie e-pakalpojumi būs pieejami visiem Latvijas iedzīvotājiem, jo interneta pieslēgumi ir izveidoti visā Latvijas teritorijā. Tādā veidā tiks pilnīgota Latvijas reģionos dzīvojošo iedzīvotāju sociālā aizsardzība. Tāpat tiks nodrošināta līdzsvarota Latvijas informācijas sistēmu attīstība, nodrošinot noteiktu e-pakalpojumu pieejamību un izmantojamību,” stāsta Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas direktors Edgars Līcītis.

"Fonda administrācijā pašlaik ir reģistrēts 16 981 parādnieks, kurš izvairās no uzturlīdzekļu došanas saviem bērniem."

Izveidotā informācijas sistēma arī būtiski uzlabos zvērinātu tiesu izpildītāju darbību, nodrošinot tiem pilnvērtīgākās parādnieku mantiskās informācijas pieejamību vienotā elektroniskā vidē.

Apzinātas informācijas sistēmu nepilnības

Sekojot kopējām Latvijas informācijas tehnoloģiju attīstības tendencēm, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija nolēma uzlabot esošās informācijas sistēmas un nodrošināt noteiktu e-pakalpojumu piedāvāšanu saviem klientiem, ko ar esošām tehnoloģijām un risinājumiem nebija iespējams realizēt.

Šāds lēmums bija saistīts ar faktu, ka pēdējo divu gadu laikā pieauga prasības pret informācijas pieejamībai elektroniskā formā, kā arī bija nepieciešamība nodrošināt pilnvērtīgu un ātru pakalpojumu sniegšanu saviem klientiem. Tai pašā laikā fonda administrācija saskārās ar vairākām nopietnām problēmām šobrīd izstrādātās un darbībā esošās informācijas sistēmas darbībā. Būtiskākā no nepilnībām – informācijas vadības plūsmu neesamība informācijas sistēmas ietvaros, kā rezultātā nav iespējams nodrošināt pilnīgu elektroniskas informācijas uzkrāšanu un apriti organizācijas ietvaros. Tāpat tika konstatētas integrācijas funkcionalitātes nepilnības, kas liedza nodrošināt tiešsaistes informācijas apmaiņu starp informācijas sistēmā ietilpstošajiem darbības moduļiem. Informācijas sistēmu ierobežotās iespējas liedza veikt arī noteiktus finanšu aprēķinus. Uz nepieciešamību uzlabot informācijas sistēmas norādīja arī 2008. gadā veiktais informācijas sistēmas drošības audits.

Iepriekš Uzturlīdzekļu fonda administrācijā izmantotās izstrādes tehnoloģijas, kas bija balstītas uz klientu aplikāciju izmantošanu, liedza nodrošināt pilnvērtīgus informācijas aprites risinājumus, kā rezultātā informācijas sistēmas integrācija kopējā Latvijas informācijas sistēmu vidē bija neiespējama. Tas liedza Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai pilnvērtīgi izmantot noteiktu valsts nozīmes informācijas sistēmu integrācijas funkcionalitāti, kā arī pilnvērtīgi sadarboties kopējā informācijas sistēmu vidē.

Projekta ieguvumi

Projekta „Valsts informācijas sistēmas Uzturlīdzekļu garantiju fonda iesniedzēju un parādnieku reģistra pilnveidošana” ietvaros tiks nodrošināta Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas iekšējās informācijas aprites un uzglabāšanas risinājumu uzlabošana, izstrādājot jaunu informācijas sistēmu. Šīs informācijas sistēmas izstrādes ietvaros tiks atvieglota pieteikumu saņemt uzturlīdzekļus iesniegšanas kārtība, kā arī palielināta informācijas pieejamība personām, kuras nav nokārtojušas savas saistības attiecībā uz uzturlīdzekļu nomaksu. Izstrādātās informācijas sistēmas pilnvērtīgas darbības nodrošināšanai tiks veikta nepieciešamo tehnisko iekārtu iegāde, kas nodrošinās pilnvērtīgu informācijas uzglabāšanu elektroniskā formātā.

Projekta ietvaros tiks īstenota divu e-pakalpojumu izveide, kas nodrošinās iepriekšminēto informācijas aprites un pieejamības uzlabošanu, kā arī cels vispārējo Latvijas iedzīvotāju sociālo aizsardzību, palielinot sociālo pakalpojumu pieejamību interneta vidē. E-pakalpojumu izstrādē tiks izmantoti noteikti koplietošanas portāli, kā arī Latvijas banku internetbanku konti, tādā veidā nodrošinot šo pakalpojumu pieejamību ikvienam Latvijas iedzīvotājam. Projekta pilnvērtīgas nodrošināšanas īstenošanai izstrādātā informācijas sistēma tiks integrēta kopējā valsts informācijas sistēmu vidē, nodrošinot informācijas kvalitātes un pieejamības palielināšanos publiskajās elektroniskās informācijas aprites vietās, kā arī atvieglos citu valsts pārvaldes organizāciju darbību. 

"Nodrošinot informācijas sistēmas izstrādi, tiks būtiski atvieglota Latvijas pašvaldību sociālo dienestu darbība."

Jaunas informācijas sistēmas izstrāde tiks balstīta uz informācijas plūsmu dzinēju (work-flow), kas nodrošinās iespējami efektīvāko elektroniskās informācijas apriti organizācijas ietvaros. Lai nodrošinātu informācijas elektronizāciju, tiks nodrošināta nepieciešamā tehniskā aprīkojuma iegāde, kā arī noteiktas stingras informācijas uzglabāšanas prasības, kas līdz minimumam samazinās potenciālo risku apdraudējumus. „Izstrādātais risinājums tiks balstīts uz interneta aplikācijas bāzi, tādā veidā tiks paaugstināta informācijas pieejamība gan Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas darbiniekiem, gan visiem tiešajiem fonda sniegto pakalpojumu saņēmējiem,” norāda E. Līcītis. 

Izstrādājamā UGF informācijas sistēma tiks iekļauta kopējā valsts informācijas sistēmas tīklā, veidojot sasaites ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes rīcībā esošo Iedzīvotāju reģistra informācijas sistēmu, kā arī tiesu informācijas sistēmu un Valsts izglītības informācijas sistēmu.

Lai nodrošinātu e-pakalpojumu attīstību valstiskā līmenī, informācijas sistēmas izstrādes ietvaros tiks nodrošināta tās integrācija VISS (valsts informācijas sistēmu savietotājs) vidē, nodrošinot e-pakalpojumu pieejamību augstākajā iespējamajā līmenī, t.i., to publikāciju portālā www.latvija.lv, kā arī noteiktu Latvijas komercbanku internetbanku kontos.

Fonda administrācijai – 5 gadi

Šā gada 1. augustā aprit pieci gadi, kopš darbojas Uzturlīdzekļu garantiju fonds. No Uzturlīdzekļu garantiju fonda tiek izmaksāti uzturlīdzekļi tiem bērniem, kuriem viens no vecākiem nepilda savas saistības pret bērnu un izvairās no uzturlīdzekļu maksāšanas. Mainoties ekonomiskajai situācijai valstī kopš gada sākuma, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir vērojams divkāršs iesniegumu skaita pieaugums. 2008. gada pirmajā pusgadā fonda administrācijā tika saņemti 1659 iesniegumi par uzturlīdzekļu izmaksu, turpretī šogad šajā pašā laika periodā ir reģistrēts 3071 iesniegums. Pašlaik ar valsts atbalstu uzturlīdzekļi katru mēnesi tiek nodrošināti 18 257 bērniem. Savukārt vecāku skaits, kuriem fonda administrācija izmaksā uzturlīdzekļus, pašlaik ir 13 295. Tādējādi ar valsts atbalstu tiek atvieglotas rūpes par pietiekami lielu skaitu bērnu audzināšanu, jo otrs no vecākiem, kam ar tiesas nolēmumu uzlikts pienākums maksāt līdzekļus bērna uzturam, to nedara.

"Izstrādājamā UGF informācijas sistēma tiks iekļauta kopējā valsts informācijas sistēmas tīklā, veidojot sasaites ar Iedzīvotāju reģistra informācijas sistēmu, tiesu informācijas sistēmu un Valsts izglītības informācijas sistēmu."

Fonda administrācijā pašlaik ir reģistrēts 16 981 parādnieks, kurš izvairās no uzturlīdzekļu došanas saviem bērniem.

Tāpat kā citas valsts institūcijas, arī fonda administrāciju skārušas vairākas pārmaiņas – pēc Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijas reorganizācijas Uzturlīdzekļu fonda administrācija pašlaik ir Tieslietu ministrijas padotības iestāde. „Reorganizējot iestādes darbu, par trešdaļu ir samazināts strādājošo skaits – no 35 pagājušajā gadā līdz 24 darbiniekiem šogad. Darbinieku skaita samazinājums saistīts ar fonda administrācijā īstenotajiem optimizācijas procesiem un Piedziņas departamenta reorganizāciju. Tai pašā laikā fonda administrācijas kapacitāte pieaugošā iesniedzēju skaita apstākļos ir pietiekama, lai normatīvajos aktos noteiktajos termiņos izskatītu iesniegumus, nodrošinātu regulāru uzturlīdzekļu izmaksu, kā arī īstenotu Civilprocesa likumā norādītās piedzinēja tiesības, tajā skaitā lūdzot vērst piedziņu uz uzturlīdzekļu parādnieka kustamo mantu, nekustamo īpašumu un naudas līdzekļiem,” stāsta E. Līcītis. Fonda administrācija, pārbaudot ziņas par parādnieku mantisko stāvokli valsts nozīmes reģistros, nereti konstatē gadījumus, ka parādniekam piederošajai mantai nav reģistrēta piedziņas atzīme, kas nozīmē, ka parādnieks, neskatoties uz savām parādsaistībām, var turpināt brīvi rīkoties ar savu mantu. Šādās situācijās fonda administrācija gatavo vēstules tiesu izpildītājiem, lūdzot paziņot valsts reģistriem par uzturlīdzekļu piedziņas atzīmes vai visu veidu aizliegumu reģistrācijai parādniekam piederošajai mantai un vērst uz to piedziņu, lai segtu radušos parādu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI