E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9173
Lasīšanai: 3 minūtes

Vienlaicīgi grūtniecības un kārtējā atvaļinājumā būt nevar

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2016
Tanita

Sveicināti! Vēršos pie Jums pēc palīdzības - ir tā, ka man tūlīt ar 14.03.2016 ir jāiet dekrētā, prasīju, lai man izmaksā atvaļinājuma naudu, uz ko darba devējs atbildēja, ka varot izmaksāt tikai tad, ja vienošos ar ārstu, ka oficiāli dekrētā iešu ar 01.04.2016, jo pavadzīmēs un kases žurnālā ir mani paraksti. Tad nu, lūk, nesaprotu kāpēc tā, jo, ja oficiāli vēl tagad strādāšu līdz tam 01.04.2016., kāpēc nevaru vairs nekur parakstīties? Jau iepriekš paldies.

A
atbild:
01. aprīlī, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Ja darbiniece iet dzemdību atvaļinājumā, kuru saskaņā ar Darba likuma 154. pantu piešķir kā grūtniecības atvaļinājumu (56 kalendāra dienas) un dzemdību atvaļinājumu (56 kalendāra dienas) vai kopā 112 kalendāra dienas, tad šajā periodā viņš neveic darbu, bet darbnespējas lapu, uz kuras pamata šāds atvaļinājums tiek piešķirts, apmaksā VSAA. Šāda kārtība ir noteikta likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 5. panta pirmajā daļā, proti: „Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbināta sieviete zaudē ienākumus.”

Tātad darbiniece var veikt darbu (un parakstīties dokumentos) tikai tādā gadījumā, ja tā neizmantos grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu. Turklāt sieviete nevar vienlaicīgi izmantot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu un ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, jo saskaņā ar Darba likuma 154. panta ceturto daļu atvaļinājumus, kas piešķirti sakarā ar grūtniecību un dzemdībām, ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā neieskaita.

Ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu sievietei pēc viņas pieprasījuma piešķir pirms grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma vai tieši pēc tā (tātad pirms BKA) neatkarīgi no laika, kurā sieviete bijusi nodarbināta pie attiecīgā darba devēja, kā to nosaka Darba likuma 150. panta ceturtā daļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas