E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7089
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme

Bez lietotāja piekrišanas ceļu uzart nedrīkst. Būs tiesas darbi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. aprīlī, 2015
Aija Jurkova

Vai servitūta ceļu drīkst uzart, lai palielinātu lauku, kur varētu iesēt labību?

A
atbild:
30. aprīlī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kā noprotams, ceļš atrodas uz Jūsu zemes. Kaut arī sīkākas informācijas nav, uzreiz var teikt, ka ceļu uzart bez nepatikšanām var tad, ja tas nav oficiāli reģistrēts zemesgrāmatā un patiešām nevienam nav vajadzīgs (piemēram, lietotājs izmanto citu, viņam ērtāku ceļu vai arī lietotāja īpašumā neviens vairs nedzīvo un pa servitūta ceļu nepārvietojas). Bet arī tad ir nepieciešama servitūta lietotāja piekrišana Jūsu nodomam.

Citādi, visticamāk, gaidāmi tiesu darbi un spriedums droši vien nebūs Jums labvēlīgs.

Civillikuma (CL) 1221.pants: „Īpašnieks nevar nekādā ziņā kavēt lietotāju viņa tiesību kārtīgā izlietošanā, un tādēļ, nezaudējot tiesību visās pārējās attiecībās rīkoties ar savu īpašumu, viņš nevar darīt neko tādu, kas ierobežotu lietotāja tiesības vai kā citādi viņam kaitētu.”

CL 1223.pants: „Tāpat īpašnieks nevar ne apgrūtināt kalpojošo zemes gabalu, lietotājam par ļaunu, ar servitūtiem, ne arī atteikties no zemes gabalam piederoša servitūta.”

CL 1238. pants: „Atteikties no piederoša servitūta var vai nu noteikti ar līgumu, ar kuru servitūta izlietotājs pārved to atpakaļ uz kalpojošās lietas īpašnieku, vai klusējot, ar to, ka servitūta izlietotājs piekrīt tādai kalpojošās lietas īpašnieka darbībai, ar kuru servitūtu izlietošana nav savienojama.

Ja servitūta izlietotājs tikai nerunā pretim tādai darbībai, ar kuru servitūta lietošana kļūst neiespējama, vai klusēdams pacieš šādu darbību, tad to vēl nevar atzīt par atteikšanos no servitūta. Bet ja minētā darbība pastāv kādas ēkas celšanā un servitūta izlietotājs, to zinādams, neprotestē likumīgā kārtībā pirms tās pabeigšanas, tad viņš var prasīt tikai atlīdzību par servitūtu, kas padarīts neiespējams, bet nevar prasīt, lai ēku nojauc.”

Likuma „Par autoceļiem” 6.1 pants: „(2) Servitūtu nodibina Civillikumā noteiktajā kārtībā. Strīdus sakarā ar servitūta nodibināšanu izskata tiesa.”

Ja ceļa servitūts nav reģistrēts zemesgrāmatā, bet to ilgstoši lieto, piemēram, Jūsu kaimiņš, tad, kā liecina tiesu prakse, šis faktiskais ilgstošais lietojums tiks vērtēts kā apstāklis, kas apliecina nepieciešamību nodibināt servitūtu. Ja Jūs uzarsiet vienīgo iespējamo ceļu, kas kaimiņa īpašumu savieno ar citu, svarīgākas nozīmes ceļu, viņš pamatoti vērsīsies tiesā par ceļa servitūta nodibināšanu (ja tas jau nav noticis) un savu tiesību ierobežojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas