E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7062
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai nepieciešama sanitārā grāmatiņa un darba drošības žurnāls?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. aprīlī, 2015
Dace Jašēviča

Vai uzņēmumam ar vienu darbinieku, kas strādā skaistumkopšanas sfērā, ir jābūt sanitārai grāmatiņai un darba drošības žurnālam? Ja telpa 7kv m. tiek īrēta no skaistumkopšanas salona?

A
atbild:
14. maijā, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Ministru kabineta noteikumi Nr.494 nosaka darbus, kas saistīti ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai un kuros nodarbinātās personas (ieskaitot praktikantus) tiek pakļautas obligātajām pirmreizējām (pirms stāšanās darbā) un periodiskām veselības pārbaudēm, kā arī periodisko pārbaužu veikšanas biežumu (1.pielikums). Obligāto pirmreizējo veselības pārbaudi un obligātās periodiskās veselības pārbaudes, saņemot personas medicīnisko grāmatiņu jeb tā dēvēto sanitāro grāmatiņu,  jāveic personām, kuru darbs (mācību prakse) ir tieši saistīts ar iespējamu risku citu cilvēku veselībai, tajā skaitā, piemēram, pašnodarbinātie, kuru darbības veids ir pakalpojumu sniegšana klientiem frizētavās un kosmētiskajos kabinetos.

Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Zaiga Strode norāda, ka no Jūsu jautājumā izklāstītā diemžēl nevar izdarīt secinājumus par darbinieka nodarbināšanas nosacījumiem un komercsabiedrības veidu, kurā darbinieks nodarbināts.

Ja darbinieks strādā komercsabiedrībā, piemēram, SIA vai pie IK (individuālais komersants) un ar šo darbinieku ir noslēgts darba līgums, tad neatkarīgi no nodarbināto skaita šādā uzņēmumā darba devējam ir pienākums organizēt darba aizsardzības sistēmu atbilstoši Darba aizsardzības likuma prasībām, t.sk. veikt darbinieku instruktāžas un apmācības darba aizsardzības jautājumos, kā arī reģistrēt ziņas par nodarbināto ievadapmācību un instruktāžu darbavietā Ministru kabineta noteikumu 2010.gada 10.augusta Nr.749 „Apmācības kārtība darba aizsardzības jautājumos” noteiktajā kārtībā.

Ja personai ir, piemēram, pašnodarbinātās personas statuss,  tad saskaņā ar Darba aizsardzības likuma 4.panta otro daļu pašnodarbinātajam ir pienākums pašam rūpēties par savu drošību un veselību darbā, kā arī par to personu drošību un veselību, kuras ietekmē vai var ietekmēt viņa darbs. Apmācība darba aizsardzības jautājumos gadījumā, ja nav noslēgts darba līgums,  nav nepieciešama.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 249 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas