E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6137
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja nepiesakās kreditori, parādnieks atgūst iemaksas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. janvārī, 2015
Valdis

Labdien! Kas notiek ar naudas līdzekļiem, kas ik mēnesi tiek pārskaitīti maksātnespējas administratoram? Un ja ir pagājuši 6 mēneši no dienas, kad maksātnespējas reģistrā tika izdarīts ieraksts, un neviens kreditors nav pieteicies un maksātnespējas lietā ir iestājies noilgums?

A
atbild:
11. februārī, 2015

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 73.panta otrajai daļai gadījumā, ja kreditors nokavējis kreditoru prasījumu iesniegšanas termiņu, kreditors zaudē kreditora statusu un savas prasījuma tiesības pret parādnieku. Maksimālais kreditoru prasījumu iesniegšanas termiņš fiziskās personas maksātnespējas procesā ir seši mēneši no dienas, kad maksātnespējas reģistrā izdarīts ieraksts par parādnieka maksātnespējas procesa pasludināšanu. Gadījumā ja maksātnespējas procesā nav pieteicies neviens kreditors, šajā maksātnespējas procesā nav personu, kuru labā un kuru interešu aizsardzības nolūkā administratoram būtu jāturpina maksātnespējas process.

Maksātnespējas likumā noteiktais parādnieka pienākums bankrota procedūras laikā maksāt vienu trešdaļu no saviem ienākumiem administratora atvērtajā kontā ir obligāts noteikums katram parādniekam, neatkarīgi no tā kreditoru daudzuma un parādsaistību lieluma. Savukārt gadījumā, ja noteiktajā termiņā nepiesakās neviens kreditors, šie līdzekļi ir atmaksājami atpakaļ parādniekam, pamatojoties uz apstākli, ka uz šiem naudas līdzekļiem nav tiesiska pamata pretendēt personām, kas zaudējušas savu kreditora statusu. Vienlaikus informējam, ka administratoram no šiem līdzekļiem ir tiesības segt fiziskās personas maksātnespējas procesa izmaksas, ja tādas būtu radušās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 248 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas