E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32444
Lasīšanai: 2 minūtes

Atbildes uz iesniegumu sniegšanas termiņš

J
jautā:
18. aprīlī, 2024
Iesniedzējs

Jautājums par iesniegumiem. Esmu rakstījis dažādām valsts un pašvaldību iestādēm, bet ne vienmēr tās atbild 30 dienu laikā un dažreiz vispār neatbild, kaut arī ir saņemts e-pasts (parasti nākamajā darbdienā), ka iesniegums saņemts. Kas regulē atbilžu saņemšanu uz iesniegumu? Kāda ir atbildība, ja uz iesniegumu nesniedz atbildi vai to saņem ar nokavēšanos, nevis 30 dienu laikā? Vai pašvaldību un valsts iestādes var rīkoties, kā pašas vēlas? Ļoti bieži šāda situācija ir ar Siguldas novada pašvaldību.

A
atbild:
26. aprīlī, 2024
Valsts kanceleja
Eva Bērze, Komunikācijas departamenta konsultante

Iesniegumu likums nosaka kārtību, kādā privātpersona iesniedz un iestāde vai privātpersona, kas īsteno valsts pārvaldes uzdevumus, izskata dokumentu, kurā ietverts iestādes kompetencē esošs lūgums, sūdzība, priekšlikums vai jautājums (iesniegums), un atbild uz to, kā arī kārtību, kādā iestāde pieņem apmeklētājus. 

Atbilstoši Iesniegumu likuma 5. panta trešajai daļai iestāde atbildi pēc būtības sniedz saprātīgā termiņā, ņemot vērā iesniegumā minētā jautājuma risināšanas steidzamību, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas, ja likumā nav noteikts citādi. 

Iestādes rīcības kontrole noteikta Iesniegumu likuma 10. pantā. Atbilstoši tam iestādes rīcība tiek kontrolēta Valsts pārvaldes iekārtas likumā, Administratīvā procesa likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.  

Pieteikumu par administratīvo aktu vai faktisko rīcību var iesniegt Administratīvajā rajona tiesā. Tiesas spriedums nav pārsūdzams. Ja atbilde uz iesniegumu sniegta, tomēr nav ievērots likumā noteiktais termiņš, iestādes rīcība ir pārsūdzama tiesā, ja privātpersona pamato, ka tādējādi tai radīts būtisks personas tiesību vai tiesisko interešu aizskārums. Iestādes nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu var lūgt tikai vienlaikus ar attiecīgā administratīvā akta vai faktiskās rīcības apstrīdēšanu un pārsūdzēšanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas