E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32166
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Nomas vai īres līguma reģistrācija zemesgrāmatā

J
jautā:
21. martā, 2024
Nomnieks

Kāds ir vienkāršākais veids, kā reģistrēt nomas vai īres līgumu zemesgrāmatā? Vai to var izdarīt tikai pie notāra vai bāriņtiesā? Kādas ir izmaksas? Paldies!

A
atbild:
02. aprīlī, 2024

Būtiski ir nošķirt nomas līgumu no īres līguma, jo katram no minētajiem līgumiem likumā ir paredzēts atšķirīgs regulējums to ierakstīšanai zemesgrāmatā. 

Lai nomas vai īres līgumu ierakstītu zemesgrāmatā, nepieciešams parakstīts īres vai nomas līgums un parakstīts nostiprinājuma lūgums. 

Zemesgrāmatu likums noteic, ka parakstiem uz iesniedzamajiem nostiprinājuma lūgumiem jābūt notāra vai bāriņtiesas apliecinātiem. 

Bāriņtiesu likums paredz, ka bāriņtiesa apliecina parakstus uz nostiprinājuma lūguma zemesgrāmatai tikai tādās novadu teritoriālajās vienībās, kurās nav notāra, un gadījumā, ja viens no lūdzējiem ir deklarējis savu dzīvesvietu attiecīgās bāriņtiesas darbības teritorijā. 

Parakstu apliecināšanas izmaksas pie zvērināta notāra vidēji ir 90 eiro. Parakstu apliecināšanas izmaksas bāriņtiesā noskaidrojamas attiecīgajā bāriņtiesā. 

Dzīvojamo telpu īres likums noteic, ka parakstu uz nostiprinājuma lūguma par īres tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā var apliecināt tiesa, ja nostiprinājuma lūdzējs nostiprinājuma lūgumu iesniedz personīgi. 

Tāpat Dzīvojamo telpu īres likums noteic: ja nostiprinājuma lūgums par īres tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā tiek parakstīts ar drošu elektronisko parakstu atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektroniskajiem dokumentiem, nostiprinājuma lūgumu var iesniegt, izmantojot valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas mājaslapā www.zemesgramata.lv pieejamo speciālo tiešsaistes formu, pieslēdzoties ar eID, eParaksts, eParaksts mobile, SMART-ID vai internetbanku. Šajā gadījumā arī īres līgumam jābūt parakstītam ar drošu elektronisko parakstu atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektroniskajiem dokumentiem. 

Par nomas līguma ierakstīšanu zemesgrāmatā maksājama kancelejas nodeva 15 eiro apmērā. 

Par īres tiesību nostiprināšanu un grozīšanu zemesgrāmatā kancelejas nodeva nav jāmaksā.

Vairāk par atšķirību starp īres un nomas līgumu varat lasīt LV portāla publikācijā “Kas jāzina, slēdzot nomas vai īres līgumu, lai nepieļautu kļūdas”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas