E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30454
Lasīšanai: 3 minūtes

Īpašnieka tiesības rīkoties ar īpašumu

J
jautā:
13. septembrī, 2023
Oskars

Sveicināti! Uz pašvaldības zemes atrodas dzīvojamā ēka (divstāvu trīs dzīvokļu ēka), kas nav reģistrēta likumā noteiktajā kārtībā (tas netika izdarīts pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā). Mājā cilvēki dzīvo jau kopš 20. gadsimta 60. gadiem. Kad mājas iemītnieki centās māju piereģistrēt un ierakstīt zemesgrāmatā, sadarbojoties ar pašvaldību, pēkšņi uzradās juridiskā persona, kura arī izvirzīja prasību uz šo māju, un novada dome lēma par labu juridiskajai personai, tika uzsākta procedūra mājas ierakstīšanai zemesgrāmatā uz juridiskās personas vārda (uzmērīšana un citas darbības). Kā rezultātā juridiskās personas pārstāvji vēsturiskajiem mājas iemītniekiem norādīja, ka, tiklīdz būs nokārtotas ar māju saistītās “formalitātes”, māja viņiem būs jāpamet un jāmeklē cita dzīvesvieta. Lūdzu sniegt skaidrojumu, kādas tiesības ir vēsturiskajiem mājas iemītniekiem! Vai viņus var izlikt no minētās dzīvojamās ēkas? Vai viņiem ir jāizmaksā kompensācijas, ja tā notiek? Vai viņiem ir pirmpirkuma tiesības, ja jaunais mājas īpašnieks tirgo esošos dzīvokļus? P.S. Dzīvojamai ēkai ir elektrības pieslēgums (noslēgti līgumi ar mājas iemītniekiem), ir noslēgti līgumi ar komunālo dienestu par atkritumu savākšanu. Ir arī vēsturiski deklarēšanos apliecinoši dokumenti minētajā ēkā (runa ir par lauku apvidu, tādēļ arī šāda situācija ir iespējama, proti, agrāk personas deklarēja ēkās, kas nebija reģistrētas likumā noteiktajā kārtībā). Jau iepriekš pateicos par sniegto atbildi!

A
atbild:
14. septembrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā.

Saskaņā ar Civillikuma 927. pantu īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību.

Ja māju ir ieguvis īpašnieks, dzīvojamo telpu īrniekam nav pirmpirkuma tiesības, kā arī īpašniekam nav jāmaksā īrniekiem kompensācija.

Savukārt Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 1. pants noteic, ka likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Ieteiktu ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas