E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30243
Lasīšanai: 5 minūtes
9
9

Vai ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu pēc darba zaudēšanas Lielbritānijā un atgriešanās Latvijā

J
jautā:
18. augustā, 2023
Elīna

Atgriezos no darba Apvienotajā Karalistē un nepieprasīju bezdarba pabalstu tur, bet pieprasīju Latvijā, aizpildot visus iesniegumus VSAA. Neiesniedzu U1 veidlapu, bet man ir visi citi dokumenti, kas vajadzīgi: P60, P45 u. c. Rakstīts, ka VSAA U1 veidlapu pati var pieprasīt no attiecīgās valsts kompetentās iestādes. Tas ir viņu darbs. Kāpēc man ir atteikts pabalsts? Man taču ir tiesības pieprasīt pabalstu arī Latvijā, jo notiek apdrošināšanas periodu summēšana starp ES valstīm. Gaidīšu atbildi. Paldies!

A
atbild:
28. augustā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Rasma Kalniņa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Pamatojoties uz jūsu jautājumā izklāstīto situāciju un papildus sniegto informāciju par nodarbinātības periodu Apvienotajā Karalistē, kas bija nepieciešama atbildes sagatavošanai, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Rasma Kalniņa sniedz atbildi par tiesību normu piemērošanu bezdarbnieka pabalsta piešķiršanā, ja pēdējā nodarbinātība ir bijusi Apvienotajā Karalistē:

2020. gada 1. februārī Apvienotā Karaliste izstājās no Eiropas Savienības (ES). Izstāšanās brīdī spēkā stājās līgums par Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības un Eiropas Atomenerģijas kopienas (turpmāk: izstāšanās līgums). Saskaņā ar izstāšanās līguma 30. pantu tiem ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri Apvienotajā Karalistē  ieradās līdz 31.12.2020. un kuri turpina dzīvot vai strādāt Apvienotajā Karalistē, sociālās drošības jomā turpina piemērot ES Regulas Nr. 883/2004 un Nr. 987/2009.

Ņemot vērā to, ka persona Apvienotajā Karalistē dzīvoja un strādāja no 2008. gada līdz 2023. gada jūnijam, uz viņu attiecas izstāšanās līgums. Līdz ar to, nosakot tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ir piemērojami gan Latvijas tiesību akti, proti, likums “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”, gan regulu Nr. 883/2004 un Nr. 987/2009 bezdarbnieka pabalstu koordinācijas noteikumi.

Ievērojot likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” noteikto (3. panta pirmā daļa un 5. panta pirmā daļa), tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu ir personām, kurām:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu;
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Tā kā persona pēdējos 15 gadus ir strādājusi Apvienotajā Karalistē, tad viņa neatbilst likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” noteiktajām prasībām bezdarbnieka pabalsta saņemšanai.

Ievērojot regulas Nr. 883/2004 61. panta 1. un 2. punkta nosacījumus, nosakot tiesības uz Latvijas bezdarbnieka pabalstu, Apvienotās Karalistes apdrošināšanas periodi var tikt ņemti vērā tikai tad, ja personai pēdējā nodarbinātība ir bijusi Latvijā.

Ņemot vērā to, ka persona pēc darba attiecību pārtraukšanas Apvienotajā Karalistē nav strādājusi Latvijā, Apvienotās Karalistes apdrošināšanas periodi nevar tikt ņemti vērā. Līdz ar to personai nav tiesību uz bezdarbnieka pabalsta saņemšanu Latvijā.

Tā kā kompetentā valsts bezdarbnieka pabalsta piešķiršanā ir pēdējās nodarbinātības valsts, proti, valsts, kurā persona bija nodarbināta un apdrošināta tieši pirms darba zaudēšanas, tad personai pēc darba attiecību pārtraukšanas Apvienotajā Karalistē bezdarbnieka pabalsts bija jāpieprasa Apvienotajā Karalistē.

Savukārt pēc bezdarbnieka pabalsta piešķiršanas personai bija tiesības doties darba meklējumos uz Latviju, saglabājot tiesības uz Apvienotajā Karalistē piešķirto bezdarbnieka pabalstu uz laiku no trīs līdz sešiem mēnešiem, izpildot šādas prasības:

  1. personai jābūt reģistrētai Apvienotās Karalistes nodarbinātības dienestā vismaz četras nedēļas (ir iespējami izņēmumi);
  2. personai Apvienotās Karalistes kompetentajai iestādei ir jāpieprasa dokuments U2 “Bezdarbnieka pabalsta tiesību saglabāšana”, kas apstiprina personas tiesības dokumentā norādītajā periodā turpināt saņemt Apvienotās Karalistes piešķirto bezdarbnieka pabalstu, meklējot darbu Latvijā (bezdarbnieka pabalsta eksports).
  3. pēc U2 dokumenta saņemšanas personai septiņu dienu laikā no izbraukšanas dienas jāreģistrējas Latvijas Nodarbinātības valsts aģentūrā un jāpilda visi bezdarbnieka pienākumi Latvijā.

Ja persona sāks strādāt Latvijā (pēdējā nodarbinātība būs Latvijā) un zaudēs darbu, un Latvijā vēl nebūs nostrādājusi likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” noteiktos 12 mēnešus, tad, nosakot tiesības uz Latvijas bezdarbnieka pabalstu, tiks ņemti vērā arī Apvienotajā Karalistē uzkrātie apdrošināšanas periodi. Ja personas rīcībā nav Apvienotās Karalistes kompetentās iestādes izsniegts U1 dokuments, kurā norādīti Apvienotajā Karalistē uzkrātie apdrošināšanas periodi, tad informāciju par Apvienotajā Karalistē uzkrāto apdrošināšanas stāžu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pieprasīs Apvienotās Karalistes kompetentajai iestādei.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas