E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2988
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzvārda maiņa pēc laulībām ar ārzemnieku

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2013
Agnese

Kā rīkoties, ja laulājos ar ārvalstu pilsoni, kuram ir 3 uzvārdi? Vai varu izvēlēties vienu no tiem? Latvijā, cik zinu, nav atļauti vairāk par 2 uzvārdiem.

A
atbild:
30. oktobrī, 2013
Laura Platace
LV portāls

Šajā situācijā, lai sniegtu konkrētu atbildi, ir precīzi jāzina, no kuras valsts ir otrs laulātais un kur tiks slēgta laulība, jo katrs no šiem apstākļiem ir jāņem vērā, atbildot uz šo jautājumu. 

Vispārīgi skatoties uz šo jautājumu, Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments informē: ja laulību slēdz Latvijā, Civillikuma 86.pants paredz: „Noslēdzot laulību, laulātie pēc savas vēlēšanās izraugās viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu. Katrs laulātais laulības laikā var paturēt savu pirmslaulības uzvārdu, nepieņemot kopēju laulības uzvārdu. Noslēdzot laulību, viens no laulātajiem var savam uzvārdam pievienot otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds, vai arī laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu no abu laulāto pirmslaulības uzvārdiem.”

Izejot no šī regulējuma, šajā gadījumā laulātā var paturēt savu pirmslaulību uzvārdu, jo, kā iepriekš minēts, laulātā uzvārdā ir trīs vārdi. 

Dzimtsarakstu departaments norāda: ja laulību slēdz ārzemēs, piemēram, kādā no ES dalībvalstīm, tad laulātā var pieņemt visus trīs vīra uzvārdus un, atgriežoties Latvijā, Latvijas valsts pienākums ir Latvijā nodrošināt visu šo trīs uzvārdu lietošanu. 

Lai saņemtu precīzāku atbildi, Jums ir iespējams vērsties savas pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 196 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas