E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29801
Lasīšanai: 2 minūtes

Saimnieciskās darbības veikšana

J
jautā:
28. jūnijā, 2023
Baiba

Vai privātmājā Aucē var pieņemt un apstrādāt metāllūžņus, radot troksni?

A
atbild:
31. jūlijā, 2023

Ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Tiesības uz īpašumu ietver tiesības netraucēti baudīt īpašumtiesības, aizliegumu patvaļīgi atņemt īpašumu, kā arī valsts tiesības ierobežot īpašuma izmantošanu saskaņā ar sabiedrības interesēm (ievērojot saprātīgu līdzsvaru starp sabiedrības un indivīda interesēm).

Latvijas Republikas Satversmes 105. pants nosaka: “Ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu.”

Tādējādi, ja īpašnieks veic saimniecisko darbību, kas saistīta ar metāllūžņu iepirkšanu, viņam ir jāievēro Ministru kabineta 2011. gada 13. decembra noteikumi Nr. 960 “Noteikumi par kārtību, kādā iepērk un realizē melno un krāsaino metālu atgriezumus un lūžņus un izsniedz licences metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai Latvijā, kā arī par valsts nodevas likmi par licenci metālu atgriezumu un lūžņu iepirkšanai un valsts nodevas maksāšanas kārtību”.

Ja komersants ir saņēmis Valsts vides dienesta (VVD) izsniegtu licenci (saskaņā ar minēto noteikumu 4. punktu), tad tā darbības ir likumīgas. Lai noskaidrotu, vai attiecīgajā adresē īpašniekam šāda licence ir izsniegta, jums ir jāvēršas Valsts vides dienestā ar informācijas pieprasījumu (iekļaujot situācijas aprakstu un jautājumā minētās problēmas).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas