E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2482
Lasīšanai: 3 minūtes

Jāapmaksā visas atvaļinājuma laikā esošās darba dienas

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2013
Linda

Par svētku dienām un to apmaksu atvaļinājuma laikā. Dodos atvaļinājumā no 20-24.06., atvaļinājuma laikā iekrīt svētku dienas, tātad par 23.06. un 24.06. tiek pagarināts atvaļinājums. 1) Sakiet, lūdzu, vai pagarinātās 2 dienas tiek apmaksātas no darba devēja puses? 2) Tad sanāk, ka 2013.gadā man ir piešķirtas un apmaksātas 20+2 atvaļinājuma dienas? 3) Darba devējs atsaucoties uz darba līgumu, kurā ir norādīts, ka ikgadējais apmaksātais atvaļinājums ir 20 darba dienas gadā, atsakās apmaksāt papildus pagarinātās dienas, bet gan piedāvā izmantot tās kā neapmaksātas 2 papildus brīvdienas. Vai šajā gadījumā tas ir likumīgi?

A
atbild:
21. jūnijā, 2013
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Ikvienam darbiniekam Darba likums garantē tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Šāds atvaļinājums nedrīkst būt īsāks par četrām kalendāra nedēļām, neskaitot svētku dienas. Tātad gadījumā, ja atvaļinājuma laikā iekrīt svētku dienas, tad par šīm dienām atvaļinājums pagarinās. 

Par laiku, kad darbinieks atrodas ikgadējā apmaksātā atvaļinājumā vai papildatvaļinājumā, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam vidējo izpeļņu. Vidējo izpeļņu aprēķina atbilstoši Darba likuma 75.panta devītajai daļai: dienas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu skaitu atvaļinājuma laikā. Samaksa ir paredzēta par visām atvaļinājuma laikā esošajām darba dienām. 

Ja piešķirtā atvaļinājuma laikā iekrīt svētku dienas, par kurām atvaļinājums pagarinās, var izveidoties situācija, ka darba devējam rodas pienākums apmaksāt nevis 20 darba dienas, bet vairāk, proti, aprēķins ir atkarīgs no kalendāra.

Arī Jūsu konkrētajā gadījumā atvaļinājums pagarinās par 2 dienām - 25. un 26. jūniju, tādējādi pagarinājums iekrīt dienās, kad Jums būtu bijis jāstrādā un līdz ar to abas iepriekšminētās dienas tiek apmaksātas.

Darba devēja piedāvājums izmantot 25. un 26.jūniju kā neapmaksātas papildu brīvdienas neatbilst Darba likuma prasībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas