E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24019
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Cita persona nevar veikt notiesātajam piemēroto piespiedu darbu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. augustā, 2021
Laura

Man puisim ir piemērots piespiedu darbs. Vai ir kādas iespējas, ka es arī eju strādāt un viņam skaita nost stundas arī par manu pavadīto laiku strādājot? Vai man ir iespēja palīdzēt puisim ātrāk atstrādāt piespiedu darbu?

A
atbild:
10. novembrī, 2021
Linda Ņikona
LV portāls

Krimināllikuma 40. pants paredz, ka piespiedu darbs kā pamatsods vai papildsods ir piespiedu iesaistīšana sabiedrībai nepieciešamajos darbos, ko notiesātais vai persona, kurai piespiedu darbs noteikts ar prokurora priekšrakstu par sodu, izcieš, veicot dzīvesvietas apvidū piespiedu darba izpildes institūcijas noteiktos darbus no pamatdarba vai mācībām brīvajā laikā un bez atlīdzības. Piespiedu darbu kā pamatsodu nosaka uz laiku no četrdesmit līdz divsimt astoņdesmit stundām. Prokurors, priekšrakstā par sodu nosakot piespiedu darbu, var piemērot ne vairāk kā pusi no šajā pantā paredzētā maksimālā piespiedu darba ilguma. Piespiedu darbu kā papildsodu uz laiku no četrdesmit līdz simt stundām var noteikt personām, kuras notiesātas nosacīti.

Tas nozīmē, ka piespiedu darba veicējs ir:

  • notiesātais vai:
  • persona, kurai piespiedu darbs noteikts ar prokurora priekšrakstu par sodu.

Piespiedu darba kā soda mērķis ir aizsargāt sabiedrības drošību, atjaunot taisnīgumu, sodīt vainīgo personu, resocializēt un panākt, lai notiesātais pildītu likumus un atturētos no jauna noziedzīga nodarījuma veikšanas.

Piespiedu darba kā soda mērķis nav ātrāk atstrādāt piemērotās darba stundas. Notiesātajam vai personai, kurai piespiedu darbs noteikts ar prokurora priekšrakstu par sodu, jāapzinās sava izdarītā sekas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 166 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas